måndag 28 december 2015

I Kina finns det plats för både vind och kärnkraft, ett tag till..

Men kineserna är inte perfekta. Jag vidhåller att även dom med billiga byggkostnader kommer inse inom 10 år att kärnkraft är alldeles för dyrt men kärnkraftprojekt är något av en supertanker, även i Kina tar det 10 år att vända och därför ser det ännu ut så här. Även kommande 5 år så kommer Kinas kärnkraft expandera kraftig tillsammans med vind och i det landet så är det inte helt fel, men allt är ändå redan avgjort. Kärnkraft saknar framtid och för varje år som Kina sätter stora reaktorer i drift så kommer många små läggas ner. Inte av politiska skäl utan därför att de är olönsamma vid rådande elpriser och pga de säkerhetsinvesteringar som även gamla verk är tvungna att göra i västvärlden.


China installed a record 23 gigawatts (GW) of windpower in 2014. It did so because wind is quick and cheap. Lazard calculates that the "levelized cost" of unsubsidized onshore wind has dropped 61pc globally, thanks to smart software, better blades and higher turbines that catch the sweet spot. It thinks wind now undercuts coal and gas, and by a wide margin in optimal spots.
Specifically, the levelized cost has fallen "well below" coal in Jilin, Jiangsu and Zhejiang with new turbines, according to a study by the North China Electric Power University.
Whether China's coal use has already peaked is a hotly disputed subject. The country's coal association says consumption dropped 4.7pc in the 12 months to October, but this may be a blip.
It comes at a time when the cost curve for renewables has fallen far enough to make the post-carbon switch economically painless. "The average cost of global solar was $400 a megawatt/hour worldwide in 2010. It fell to $130 in 2014, and now it has fallen below $60 in the best locations. Almost nobody could have imagined this six years ago," said Mark Lewis from Barclays. 
Moderat politik attraktiv för någon? Ni minns kanske från artikeln igår att England (i 2012 års penningvärde fick garantera 92 PUND per MWh (137 usd).. Återigen, vad är kostnaden för vind och sol 2024 när den ska vara klar? Sen skulle engelsk industri och konsumenter garantera det priset till 2060... Konkurrenskraft?=0
MODERATER, LIBERALER, SÄTT PRESS PÅ ERA OKUNNIGA POLITIKER OCH VAR TACKSAMMA ATT DE INTE HAR NÅGOT INFLYTANDE I DENNA FRÅGA. Vad engelsmän och finnar är utsatta för är en ekonomisk mardröm. Okunniga människor som inte klarar att förnya sina åsikter givet ny information är livsfarliga för ett land.
Förstå att Sverige, Norge och England har unikt bra förutsättningar för just vindkraft samkörd med vattenkraft, vi har älvarna och den kraftiga vinden. Det är vi som ska producera just den typen av energi för hela Europas räkning på 10-20 års sikt. Solenergi är superspännande men medans vind blåser som bäst när Europa fryser så har sol fördelen att det tillför el bara på dagen (då det förbrukas mer) men i norr så tillför den också mest el på sommarhalvåret då dagarna är mycket längre här då. Inte helt optimalt just här men utan tvekan den stora gamechangern globalt.

Vind, Sol och Vatten är rätt områden att studera för framtiden. Ja uran kan få en spik pga ledtiden på minst 10 år i byggandet av kärnkraftverk men det är också många gamla ras till reaktorer som inte har råd över trösklarna som 1.5 miljarder kr 2025 för oberoende reaktorkylning vid dagens hårda konkurrens som med teknisk utveckling för vind och sol bara kommer hårdna hela tiden samtidigt som kärnkraft bara blir dyrare och dyrare. Sista halmstrået kärnkraftsförespråkarna krampaktigt greppar är variationerna i produktion från vind och sol men den biten angrips från så många håll och redan i utgångsläget är läget så utmärkt att vi knappt kommer behöva batteriteknik för att tackla det. Ett litet smakprov är negativ upphandling, dvs hur mycket en storförbrukande industri vill ha betalt (för tjäna pengar) för att stå still 2-3 kalla dagar. Anbud tas in i förväg. Vi har ju även diskuterat geografiska utjämningen som är på väg samt den batterifunktion vattenkraftens magasin innebär när de vinstmaximerar och släpper på mer vid höga priser och konserverar magasinen vid låga priser (när det blåser mycket). Fler sätt kommer för prismekanismen i marknadsekonomin tacklar ständigt svårare uppgifter än det här och förändringen sker mycket gradvis.

3 kommentarer:

 1. Tjena OB! Jag följer ju även med stort intresse jeppen på nejdetkanviinte.se. För mig blir det lite förvirrande då ni verkar beskriva två helt olika verkligheter när det kommer till energifrågan. Kika gärna in på bloggen.

  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,
   Jag tackar för blogglänken.

   En mycket snabb koll visar en bloggare som tycker kärnkraft är jättebra... så utan tvekan blir det intressant. För mig är det så solklart att kärnkraft är ekonomiskt helkasst och jag har ovan försökt ge klockren dokumentation på hur illa läget är jämfört med vindkraft så det blir intressant att se hur i hela friden någon kan komma fram till att 1 kr och 16 öre per kWh i 2012 års penningvärde från år 2024 under 35 år kan vara någonting bra..

   Ett tänkbart skäl till att folk ser ekonomiskt positivt på kärnkraft är att man tittar på teoretiska kostnader/offerter snarare än verkliga. Men vi har både England och Finland som nu alldeles färskt visat vilka kostnader det handlar om inräknat både fasta och rörliga kostnader och för den delen vilka massiva subventioner och statliga garantier som krävs. Kärnkraftbyggen är grymt bra på att bli dra över budget och det är projekt som tar väldigt lång tid på sig i en värld där förnyelsebart sänker sina kostnader väldigt snabbt..

   Men tack för länken. Jag tror säkert jag kommer hitta tid och läsa där och kanske t.om ifrågasätta på bloggen om den funktionen finns.

   Radera
 2. Vi har börjat en diskussion här:
  http://nejdetkanviinte.se/2015/11/16/karnkraftsfragan/#comments

  Noterar förresten att Kina har 18% kapacitetsfaktor på sin vind. Expansionen drivs alltså av att kineserna har ett överskott av kapital som söker olika planekonomiskt styrda utlopp, snarare än av rå marknadsbaserad konkurrens.

  GWEC, dvs den globala vindindustrins samarbetsorgan, har inte särskilt imponerande vindprognoser för de kommande åren, vilket upprätthåller en taskig trend man haft de senaste fem åren. Solen kommer självklart fortsätta imponera ännu några år, men dess intermittens är ännu värre än vindens och det räcker inte med handviftandet vi ser här för att detta ska övervinnas.

  SvaraRadera