lördag 12 december 2015

Ekonomiskt råd utifrån år av erfarenhet

Se till att du läser Privata Affärer regelbundet. Det finns inget bättre sätt att hålla sig up to date med svenska regelverk och skatter. En av få ekonomiska straffsparkar i denna värld.

Den sparsamme jobbar med att ta tillfälliga prenumerationer på erbjudande och därefter passa på "Förnyelse erbjudande". Att missa några månader är inte hela världen men läser man inte tidningen alls så begår man ett ekonomiskt misstag enligt mitt tycke.

Lite anteckningar:
Privata affärer påstår att 1.4 miljoner svenskar fortfarande inte tagit till sig att pensionssparande hos bank inte längre är avdragsgillt i deklarationen dvs att man från årsskiftet sätter in löne beskattade pengar och när man vid pensionsuttag sen får beskatta det igen.

Kort sagt ingen bra idé och jag hoppas ingen har den typen av automatiskt månadssparande längre... Redan under 2015 var avdragsmöjligheten nästan helt borttagen.

Smartare lösning är i vissa fall (Om man har lön bra bit över 37 tkr i månaden inkl skattepliktiga ersättningar) att skifta lön idag mot framtida pension om arbetsgivaren ger möjlighet till det.

För de flesta är annars som tidigare bästa månatliga sparande att amortera mer eller sätta pengar i någon fond eller av Riksbanken skyddat räntesparande typ Hoistspar.se . På det ämnet sägs det för övrigt att svenskarna förlorar 14 miljarder kr årligen på att man inte orkar flytta större sparbelopp från nollräntekonton. Att starta sparande med ränta är inte svårt, inkluderar två steg och en fundering.
1. Legitimationsmöjlighet via BankID mobilt dito etc.
2. Kunskap hur man betalar en "räkning" med bg nr resp OCR nr.
3. Fundera över hur länge man kan vara utan pengarna. Fast återigen, amortering är också mkt bra.

Mer info från ikappläsandet av Privata affärer
1. Om du 2016 tjänar ca 37 tkr i månaden inklusive skattepliktiga ersättningar för bil, traktamenten etc.. jag då är du skatteoptimal. Allt över det beskattas med hela 20 procentenheter (eller mer) högre skatt än det under. Jag har alltid förundrats över att folk blandar ihop marginalskatt med skatteavdragsbeloppet som arbetsgivaren gör varje månad. Gissar systemet är riggat så för att folk inte ska inse hur hög skatten blir över 37 tkr (typ 52.6% eller mer man räknar med arbetsgivarens fulla lönekostnad dvs brutto bruttolön m arbetsgivaravgift).
2. Noterar att ett nytt ord att lära är: "RABATTID" Det handlar om när man förhandlar ränta med banken och de ger ett erbjudande, tydligen är det vanligt att det är rabatt bara 6 månader och det ska man syna och kräva minst ett år men det finns banker som ger "fast rabatt under hela lånetiden". Kort sagt ta upp och kräv besked.
3. Tänk på att man kan ge bort aktier och på det sättet flytta anskaffningsvärden och därmed vinst & förlust till någon i familjen som bättre kan "kvitta" eller kanske helt enkelt ska fortsätta äga aktierna. Gåvobrev och omregistrering hos bank.
4. Glöm inte betala räkningen för ROT/RUT I ÅR även om förfallodagen är senare. Jobbet i sig måste vara utfört senast sista jan 2016. Var också mkt noga med att se till att entreprenören ansöker om ROT alternativt att det står i avtalet att hen tar ansvaret om så inte sker i tid dvs sista jan. Personligen mailade jag och påminde de som fixade våra fönster och de bekräftade att det redan var gjort.
5. Billiga LED lampor från t.ex Ikea är lika bra som dyra märkeslampor. För dimmer rekommenderas Kjell & co Ledsavers E27.
6. Arlanda är billigare än Kastrup på sprit..  Kastrup billigare på parfym, men parfym ska man också kolla i vanliga internetbutiker.
7. Privata affärer ökar fokuset på att tipsa företagare (utöver oss andra).
8. Enligt tidningen (nov) så tar det erfarenhetsmässigt nära 10 år för  "flykting" invandrare till Sverige att komma in i svenskt arbetsliv (reguljära arbetsmarknaden). Det ger ju en fingervisning över vilka kostnader Sverige åtagit sig senaste tiden även om även DI kör med häpnadsväckande vilseledande informationen att ökad upplåning för att finansiera (nyanländas) konsumtion skulle vara någon form av positiv tillväxt. Vi hade precis lika gärna kunnat öka BNP genom att konsekvent slå sönder landets alla fönsterrutor... Det är skrämmande hur ändamålen helgar medlen för media i dagens Sverige. Politisk propaganda is the name of the Game. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar