fredag 31 juli 2015

Endeavour Mining

Känns rätt med kort kommentar om EDV rapporten även om jag för tillfället inte äger aktien. Har läst MD&A men conf call har inte varit ännu.

Bra rapport men inte riktigt så bra som den ser ut vad gäller AISC. Bolaget har som tidigare påpekats "myglat" genom att skriva ner främst Mali delen genom att skicka diskonteringsräntan upp i skyn. Det gör att man nu har mindre avskrivningsdel per ounce inom AISC där framöver. Gör säkert en 50 usd per ounce vid den gruvan minst där.

Men det hindrar inte att rapporten är riktigt bra. I princip har bolaget levererat allt jag hoppades på baserat på fallande valuta och olja och man har överträffat förväntningarna på produktionsökning. I princip är det alltså bara guldpriset som förstör partyt. (En sak till att hålla fortsatt koll på är mkt stora beloppet 25 musd i skattesmäll i Mali man ej framgångsrikt bestrider, jag har pekat på detta tidigare och jag kan idag inte säga säkert men tror att det isåfall INTE betyder betalning utan "bara" avskrivning. Men som ägare hade jag forskat närmare i det...).

Man verkar nu ligga på +500k ounce och AISC sub 900. Mkt bra och man har så här långt uppfyllt målen att generera fritt kassaflöde om 100 musd årligen med råge i årstakt, 40 musd har amorterats. Nu har vi dock på kort tid i innevarande kvartal tappat 100 usd på guldpriset. Mycket basic tanke skulle då kunna vara att man avkastat 30 musd per kvartal i fritt kassaflöde men nu tappar säg 80 usd x kvartalsproduktion på 130.000 ounce eller ca 10 musd dvs 1/3 av fria kassaflödet. Kort sagt, bolaget tillhör med stor sannolikhet PM producenterna som klarar 1080 usd guld utan större problem. Detsamma lär gälla Semafo.

Det gör dock inte automatiskt bolagen till köpvärda just nu i mina ögon. Det som oroar mig även för PM (och ännu mer basmetaller) är vad vi ser i Kina. Inte heller Indien ser ur PM perspektiv lysande ut i skrivande stund. Vad ni som läsare måste veta är att Kina ensamt står för konsumtion av mellan 30-60% av världsproduktionen av de flesta råvaror ex olja. När det landet går från +5% årligen till -5% årligen som det verkar för många "investeringstunga" råvaror så pratar vi trend som man inte ska försöka gå emot eller hoppas på att det ska vända. En orsak till det är att miners tar 10 år på sig att börja fatta nya lägen (ledningarna blöder ju inte samma blod som aktieägarna med sina feta löner)...

Ja guld är annorlunda än järn och cement men vem kan säga exakt hur efterfrågan på guld påverkas av vad vi ser på kinesiska börserna? Ett klart faktum är att TA för guld brutit ner på allvar och vad jag förstår mer långsiktigt senaste tiden och att trenden är åt fel håll. På sin höjd gör det för mig att man har PM aktier som portföljspridning och kortsiktiga trades snarare än det "stora temat". Övrig mining är ännu värre. Uran är ett specialfall men jag har utförligt skrivit om varför jag inte vill syssla med det någonsin mer (sol och vind utklassar kärnkraft och trenden är att detta genom fortsatt snabb teknisk utveckling bara blir allt tydligare så att inte ens den genomsnittlige DI läsaren kan undvika att fatta...)

När allt detta är sagt så kan man konstatera att vi om kanske 4 veckor går in perioden då PM aktier brukar vara som starkast. Jag kan inte utesluta att jag kommer spela det spelet men det ska vägas mot att man går mot en stabilt felaktig trend, något jag inte borde syssla med....

17 kommentarer:

  1. Å ena sidan borde kineser som förlorat på börsraset se guld som en säker hamn, å andra sidan finns det kanske de som måste sälja guld för att få likvida medel.

    Å ena sidan har asiatisk efterfrågan hållit uppe guldet relativt väl men å andra sidan så kommer nog inte guldet att stiga i pris så länge som USD och framförallt amerikanska börserna är starka. Vid en bear market för aktier så kan guldet börja att stiga igen.

    SvaraRadera
  2. Är det lika dystert för zink? Har du kvar Trevali?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft Google bevakning på "zinc deficit" senaste månaderna. Caset är inte 100% enkelt med zink. På pappret går vi mot underskott genom ökad förbrukning och gruvor som stängs. Men stängningarna fördröjs här och där och när priset svänger upp så verkar underskottssituationen försvinna. Kina är mkt stor producent (har för mig 37% av zink prod) och verkar öka när priset ökar.

      Ytterligare en sak är priset för att smälta zink ökar. Sägs bero på rikligt utbud av koncentrat vilket säger att vi inte har bristsituation ännu.

      Summa är att jag valde att kliva av Trevali när attraktivt annat tillfälle dök upp och jag behövde cash. Har inte gått in igen och kanske passar helt. Ett alternativ är också svenska Lovisa gruvan men... jag är som sagt orolig för läget med Kina. Indien eller andra kan aldrig kompensera backande förbrukning där, är för smått.

      Radera
  3. Tack för intressanta tankar om Endeavour. Hur ser du själv på guldet framöver?

    SvaraRadera
  4. Filade på ett svar men sanningen är ganska enkel, jag har ingen aning men ser i aktierna lite för stor risk att förlora pengar. Min första uppgift måste vara att bevara mitt kapital på ett hyggligt sätt. Guld är just nu dessutom inte det enda jag tycker är prisvärt. Flera bolag jag nämnt här med mkt god utdelning har efter att jag tidigare de facto tjänat bra med pengar när jag sålt efter uppgång har nu återvänt till nivåer där jag tankat tungt. Dream Global och American Hotel Reit är sådana exempel. Även icke utdelande Dream.ca nådde nivåer nyss där jag tankade på mig tungt. Dream industrial ligger jag aningen back på men jag känner mig mycket nöjd med det som mitt nu tyngsta innehav.

    SvaraRadera
  5. Hej

    Jag fattar inget. Kan du förklara för mig hur det hänger ihop. Vissa förståsigpåare säger att guldet kommer att gå ner ännu mer när USA nu kommer att höja räntan, varför?

    andra säger att guldet kommer att gå upp därför att när USA höjer räntan skapas det inflation och guld går då upp därför att guld gillar inflation. varför?

    hoppas att du kan reda ut begreppen för mig..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höjd ränta (eller förväntningar därom) leder ofta till starkare valuta och guld noteras i USD -> guldpriset i USD faller.

      Räntan i USA höjs när inflationen och ekonomin stiger/växer och guld ses ofta som hedge mot inflation, -> guldpriset stiger pga ökad efterfrågan.

      Vad som redan är inprisat av det ovan är svårt att sia om...

      Radera
  6. Hej

    Hur tror du att Kinas devalvering kommer att påverka priset på guld?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill nämna att det händer väldigt intressanta saker i mitt liv just nu vilket helt fyller min arbetstid. Går allt i lås lär jag dock få nya intressanta perspektiv vilket förhoppningsvis gör bloggen intressantare även om jag naturligtvis får välja mina ord.

      Så om någon till äventyrs tycker jag skriver för lite så handlar det om det.

      Stora innehav i skrivande stund är:
      Dream Industrial Reit
      Dream Global Reit
      American Hotel Reit
      OneReit
      Canacol
      hyggligt stora innehav även i:
      Pan Orient
      Eolus Vind
      samt äger aktier i Vigmed

      Radera
  7. Hej, har du någon aning hur det kommer sig att VVD:n sålt så pass många aktier på sistone i Eolus Vind? Känns som om man snarare borde köpa på sig mer i dagsläget...

    SvaraRadera
  8. Hej

    Hur kan allt gå ner samtidigt, aktier, dollarn, oljan och gruvaktier (guld) allt går ner. Jag trodde att guld kunde gå upp när dollarn äntligen går ner litegrann och att oron i kina kunde vara positiv för guldet och nu kommer USA knappast att kunna höja deras ränta inom den närmsta framtiden. Det borde också vara positivt för guld. men allt kraschar samtidigt nu. Så vart tar pengarna vägen??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Psykologi och margin calls i en skön blandning. Guld och dess aktier höll upp hyfsat igår men vid dessa händelser faller oftast "allt", utom dollarn. Att USD också föll i går beror på att den stigit mycket senaste tiden pga inprisad räntehöjning, som igår blev mindre sannolik i närtid.

      Radera
  9. Hej

    Finns det en chans/risk att vi får hyperinflation i Sverige inom säg 5 år. Vad tror du? Kan det svänga om från deflation till hyperinflation snabbt eller sker det stegvis?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den som det visste...

      Hyperinflation är mindre troligt och långräntorna är ju historiskt låga, men vi lever ju onekligen i en märklig tid då allt fokus är på centralplanerarnas rattande av korträntan. Ska USA höja med 0.25% eller inte? Det är den stora frågan det...

      Att ha en del av portföljen i form av fysiskt guld är en finansiell försäkring och premien man betalar=priset är ju mycket lägre än att teckna en försäkring efter att olyckan har skett då det i regel är för sent.

      Radera
  10. Hej

    Historiskt sett, vilken eller vilka månader är då bäst att äga guldaktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under hösten, köp under sen juli/augusti, sälj 2-3 månader senare.

      Ibland är sen november fram till ca julafton också bra om det har varit ett dåligt år eftersom nordamerikanska placerare utnyttjar tax loss. De måste vänta 30 dagar för att köpa tillbaka sina positioner (iaf i Kanada), så sälj sen januari/februari kan funka. Det blir antagligen ett sådant år i år, men kanske är mer för energibolagen där många bolag har rasat, inte bara juniorer.

      Radera
  11. Förstår öht inte hur du kan sätta kärnkraft mot sol/vind. Helt olika typer av energislag.

    SvaraRadera