onsdag 17 juni 2015

Eolus vind

EOLUS VIND: GYNNAS AV ALLIANZ INVESTERINGSPLANER, KÖP - REMIUM

2015-06-17 12:09
(SIX) Det tyska försäkringsbolaget Allianz vill öka exponeringen mot vindkraft.  "Allianz ska investera i förnyelsebar energi (vind- och solkraft) på 350 miljoner euro per år med Sverige som en av de potentiella marknaderna. Detta torde vara goda nyheter för våra noterade vindkraftsbolag och särskilt för projektutvecklaren Eolus Vind", skriver Remium på onsdagen.  Köprekommendationen upprepas. Riktkursen är 44 kronor justerat för extrautdelningen på 10 kronor per aktie.  Joakim Johansson, tel +46 31 350 64 84 mailto:joakim.johansson@six-group.se www.blogg.six.se @SIXNews SIX News
 
Fortsatt mitt största innehav då jag tror många fortfarande inte inser att vindkraft volymmässigt kan ersätta kärnkraft och att landbaserad vindkraft utan subventioner kostar hälften av vad nybyggd engelsk kärnkraft kommer kosta (priset engelska regeringen tvingas garantera i 35 år dvs ca 1,- /kWH).
Trenden att vind och sol och för den delen batteriteknik (Tesla m.fl) utklassar ny kärnkraft har bara börjat och när vindkraft redan är förbi ny kärnkraft så är slaget redan avgjort. Och det tror jag inte investerare fattat ännu. Man underskattar grovt vad ett enskilt vindkraftverk producerar och blandar ekonomiskt ihop gammal avskriven kärnkraft (utan att ta hänsyn till alla dyra stopp dvs dess rörliga kostnad) med ny kärnkraft när man pratar om "kärnkraft". 
Glöm kärnkraftsindustrins desperata teoretiska beräkningar och titta på fakta dvs de finska verk och de engelska verk som ska starta kommande inom kort. Där finns ny kärnkrafts verkliga kostnad. Det kan också tilläggas att de som ändå envisas med att bygga kärnkraftverk i princip har att vända sig till Ryssland. Ja ni inser snabbt varför det inte direkt ökar sannolikheten att EU kommer ersätta kärnkraftverk i takt med att de läggs ner. Såväl ekonomiska som politiska skäl gör det mycket enkelt att förklara dagens europeiska kärnkraft som något som måste och kommer ersättas av annat. För energislaget kol så gäller samma sak, omställning kommer ske baserat på redan underskrivna avtal. 
Vad notisen ovan visar är bara att institutionella tyska investerare fattar detta. Det handlar inte om miljötänk, bara att kunna räkna och tänka logiskt vad som kommer hända i Tyskland, ett land Sverige & Norge sakta men säkert kommer knytas allt fastare till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar