tisdag 5 maj 2015

Zink nära 1.10 och bly nära 1 usd

Hade vi inte haft en stökig börsdag så hade rimligen inte Trevali legat oförändrat idag. Men jag skulle vilja highlighta en sak till och det är kopparpriset. 2.93 usd/pound får mig att känna mig mycket nöjd med köpet av OceanaGold som har tung kopparexponering vid Didipio.

Jag läste nyligen Glencore presentation med någon månad på nacken. Jag läste den pga deras zinkanalyser men blev överraskad över att dom inte bara för zink utan även för koppar spådde underskott i marknaden. Studierna av europeisk kraftmarknad och de uppenbara behoven att vid europeisk kärnkraftsnedstängning bygga ihop ländernas elnät (som baltlänken), ja då inser man att koppar kommer vara något som ligger i tiden. Inte lika (relativt) lätt att fundamentalt studera som zink men det känns klart att koppar inte är i samma situation som järnmalm idag.

Tillbaka till zink, Glencore presentationen gav mig intrycket att zink kommer dra på allvar under 2016 och toppa ut under 2017 på höga nivåer. Vad jag behöver nu är att Trevali gör en hyggligt god uppstart. Den risken är enda skälet att jag nöjer mig med 12-13% av portföljen i detta zink blue chip (nä det finns inte så många konkurrenter om titeln...), jag är mycket nöjd med innehavet och kommer det väntade bra rapporter från uppstarten är min tanke att låta portföljvikten öka genom organisk tillväxt :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar