onsdag 20 maj 2015

Till ideologiska näringslivsvänner för kärnkraft

Vi har tidigare berört hur det är nödvändigt med skatt på gammal kärnkraft för att ny elkapacitet, oavsett typ (inklusive kärnkraft) ska kunna byggas i konkurrens med redan avskriven 45 år och snabbt åldrande 70-tals kärnkraft.

Vi har även berört hur alternativet till detta är att Sverige skänker bort övervinster till tyska EON,  finska Fortum och svenska Vattenfall (som vi alla vet hur man spenderar övervinster) samt hur rimligt det är med några öre skatt för kärnkraft som slipper försäkra sig på öppna marknaden för de risker som logiskt sett blir större för varje år som går. Detta då jämfört med energikällor som inte har dessa risker.

Kort sagt, stoppa vindkraftsutbyggnad och vi får alla betala stigande elpriser rakt ner i fickan på dessa bolag när marknaden förskjuts från rikligt utbud av el till balans eller brist. Notera noga att ingen beordrar avstängning, vad som stänger är dagens elpriser kombinerat med 7 öre per kWh i skatt och krav på säkerhetsinvesteringar för att minska risken för olyckor.

Vi har också konstaterat att gammal kärnkraft utan lilla skatten på några ören per kWh enkelt kan strypa alla möjligheter till investeringar i Sveriges energiinfrastruktur så att vi om 20 år sitter med 65 år gamla kärnkraftverk som tidigast kommer vara avvecklade när dom är 85 år, samt att vi då har alla investeringar framför oss snarare än att göra dessa gradvis över 20 års period från nu.

Var och en måste alltså fråga sig om man vill ha högre elpriser på hushåll och företag kombinerat med att avbryta pågående förnyande av vår energipark till förmån för åldrande kärnkraftverk från 70 talet.

Näringslivsvänner ställ mot detta:

Svenska storbolag är vindkraftens vinnare

Sverige bygger mest vindkraft i världen per capita. Dessutom har vi en stor men osynlig vindkraftsindustri. Underleverantörer som SKF och ABB tar för sig alltmer på en världsmarknad värd mer än 100 miljarder dollar.

"Vindkraften är SKF:s snabbast växande bransch", säger Stefan Karlsson, marknadschef vid SKF Renewable Energy. 2005 stod den för 1 procent av kullagerkoncernens omsättning, i dag är det 4-5 procent. Och den är en viktig del av produktionen i Sverige. Den räddade jobben i Göteborg 2004 så att företaget slapp göra neddragningar. Och igen 2012, denna gång i Ovako Hofors, ståltillverkare och underleverantör till SKF.

Vindkraften utvecklas också snabbt. Just nu byggs 6 och 8 megawatt havsbaserade vindkraftverk i första hand i Storbritannien, Tyskland och Danmark. 10 megawatt håller på att utvecklas och de kräver nya och större lager.
----
Den globala vindkraftsmarknaden består av två nästan separata delar: Kina och resten av världen. Kina, som står för 45 procent av marknaden, försörjs nästan helt med kinesiska turbiner.
"Men vi är starka på båda", säger Stefan Karlsson. SKF har produktion av lager i Dalian östra Kina, en av arton fabriker i landet.

Kinesisk vindkraft är beroende av politiskt stöd, men kanske inte så länge till.
"Kolkraft är billigast, men har förödande miljöoch klimatkonsekvenser. Landbaserad vindkraft är billigare än ny kärnkraft", säger Stefan Karlsson.

Johan Söderström, vd för ABB Sverige, vill inte ange några siffror, men säger att vindkraften är en "väldigt stor affär" för ABB, som har en global omsättning på 40 miljarder dollar.
Det handlar om komponenter som elektronik, transformatorer och lågspänningsapparater och för havsbaserad vindkraft sjökablar och högspänd likström.


Full artikel

Det är dags att Sveriges regering också samlar sig och ger klartecken till svenskt näringslivs stora satsning på havsbaserad vindkraft. Det fina är att denna stora park inte bara motsvarar båda nu nedlagda Barsebäck verken utan det ligger också i södra Sverige där pågående kärnkraftsdöd är som mest påtaglig med Oskarshamn och Ringhals.

Blekinge Offshore AB

owners

VindIn AB

vindin
VindIn AB, är ett vindkraftsföretag bildat av en rad tunga och välrenommerade aktörer inom den elintensiva basindustrin: Boliden, AGA, Billerud Korsnäs, Stora Enso, Cementa, Holmen, Akzo Nobel och helstatliga LKAB. Varje år använder dessa förädlare av el inom gruv- och skogsnäringen, stålet och den kemiska industrin totalt drygt 20 TWh. Det motsvarar cirka 15 procent av hela Sveriges elkonsumtion.
Syftet med VindIn AB är att med egen produktion försäkra ägarbolagen om stabil tillgång på el till rimliga priser, något som spelar en avgörande roll för basindustrins möjligheter att hävda sig i den globala konkurrensen.
VindIn anser att Blekinge Offshore med sina unika förutsättningar har mycket god potential till realisering och att volymen ger en signifikant energiproduktion.
Detta ger goda förutsättningar för långsiktigt förutsägbara elpriser, ökad elförsörjningstrygghet, minskad miljöpåverkan, ökad konkurrenskraft vilket säkrar arbetstillfällen.

Eolus Vind AB, som vid starten 1990 var Sveriges första kommersiella vindkraftsprojektör och numera är landets ledande företag i branschen. Av de omkring 2 500 svenska vindkraftverk som finns idag, har Elous Vind AB etablerat cirka 420 anläggningar.
 ------------------------
Och glöm inte, vindkraften är vass ekonomiskt och den blir bara vassare för varje år som går genom snabb teknisk utveckling. Ni ser hur SKF bekräftar det vi konstaterat, vindkraft är lönsammare än ny kärnkraft redan idag... Att hålla fast vid kärnkraft i Sverige är ideologisk envishet, inget annat.

2 kommentarer:

 1. Bara en stilla undran. Om ny kärnkraft skulle åtnjuta samma subventioner som ny vindkraft vilket alternativ är då billigast?

  Man kan hävda att ny kärnkraft borde vara gynnad skattemässigt (typ som i GB) eftersom den tillför baskraft, å andra sidan så är försäkringsbiten något som staten måste bära.

  Kanske vore en långsiktig mix om 20/40/40 mellan kk/vattenkraft/vind-sol-bio önskvärd och långsiktigt hållbar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ny landbaserad vindkraft är billigare än ny kärnkraft. Dvs vindkraften behöver inga subventioner för att besegra ny kärnkraft idag.

   Gammal kärnkraft har ingen plats i framtiden som jag ser det och ny kan inte konkurrera, det är poängen.

   Radera