tisdag 28 april 2015

Sålde dyrast inköpta i Semafo, ökade i Eolus Vind på bra rapport

Sålde alla mina dyrast inköpta Semafo (3.65) för 3.74 - 3,75. Har kvar de köpta i fredags för snitt ca 3.52 och Semafo har samtidigt lämnat tillbaka posten som största innehav till Trevali. Nu har jag fått ett bra ingångsvärde i SMF och den PM exponering jag saknade samtidigt som jag vid behov kan snitta ner mig igen. Det är underbart med en riktigt likvid aktie, har omsatt rejäla belopp till Avanza's glädje antar jag. JO, tack Avanza för de 200 st Tobii a 25 kr jag tilldelades.... 5000 riksdaler var det facila inköpspriset på jätteposten och de facto beskedet var väl från dom att jag borde varit kund hos Carnegie om jag var intresserad att få tilldelning i relation till hur lönsam mäklarkund jag är... Även solen Avanza har sina fläckar. Eller uttryckt på ett annat sätt: Avanza, jag gillar inte hur ni förhandlar era deals med andra såsom Carnegie när ni ska vara medaktör. Jag tycker vidare att ni måste vara tydligare med vilken typ av tilldelning ni har fullmakt att ge INNAN man som Avanza kund ansöker. Som läget är nu kan man alltså räkna full tilldelning från Avanza när det blir undertecknat och kursen kommer falla. Är det attraktivt så får man symboliskt antal aktier. Slutsats är att aldrig söka mer än symboliskt antal när Avanza håller i det. Min slutsats i alla fall...

Nytt större innehav är Eolus Vind där jag dubblade mitt innehav efter den intressanta rapporten med 10,- utdelning. Köpte idag på snitt ca 41.65 gissar jag. Man ska vara medveten om att det svänger kraftigt mellan kvartalen vinstmässigt. Samtidigt så imponerar förmågan att ta prestigeordrar historiskt och förmågan att hålla balansräkningen mycket stark och generera fritt kassaflöde.

Dagens besked om att stänga Ringhals bör göra det attraktivare att bygga vindkraftverk. Två stora stängda kärnkraftverk i närtid påverkar rimligen forward priserna på el och därmed den avkastningen man kan tänkas få på vindkraft.

Jo, en sak till, gå inte på det där om att man måste ha massa reserv att backa upp förnyelsebar energi. Om något så är det rent logiskt kärnkraft som är den oflexibla elkällan. Kärnkraft snurrar ju lika mycket på natten när elbehovet går ner, som på dagen.

Åtminstone så ligger vind och sol på rätt sida om det. Rent logiskt är detta dessutom en total ickefråga i ett land som Sverige med hälften av vår el från vattenkraft som är som gjort för att hantera svängningar från vindkraft ett par kalla vindfria dagar (eller kärnkraft på natten). Elen ligger ju lagrad i vattenmagasinen och kan skruvas upp och ner via genomströmningen. Minns jag rätt så ligger vindkraft nu på 9% av elförbrukningen i landet och logiken säger att man kommer fortsätta att växa på bekostnad av kärnkraftverken.

En enda projekterad park (med många snurror..) förväntas täcka det vi fick från båda Barsebäck verken är en uppgift jag läste. I denna länk anges det till "ett större verk" eller 1.2 miljoner hushåll. Då ingen ny kärnkraft utvecklas känns det säkerhetsmässigt bra att gamla lappa och laga verk ersätts och om jag lärt mig något senaste årtiondet så är det att teknisk utveckling förändrar energibranschen mycket fort. Dvs även om vi började projektera nya kärnkraftverk nu så är jag inte helt övertygad om att vi skulle bli nöjda med investeringen när dom står klara om 10 år eller så.

Eolus är med där också tillsammans med Boliden, AGA, Billerud Korsnäs, Stora Enso, Cementa, Holmen, Akzo Nobel och helstatliga LKAB

Finns en del bra videos här.

Lokalt svag dag på börsen i Sverige idag tillsammans med vinsthemtagningar från folk som spekulerat i engångsutdelning höll säkert tillbaka kursen idag resonerade jag när jag ökade. Att det också stod klart att ca 25% av kursen kommer tillbaka i form av utdelning om två månader gör också att jag inte är så tung som det ser ut i Eolus. Min tanke är därför att fortsätta snitta in mig (de facto snitta upp...) om kursen backar.

Ringhals är naturligtvis en nyhet för uransektorn också. Jag har sagt det tidigare, jag blir alltmer tveksam och tror den branschen möjligen, möjligen efter ett sista hurra... går samma väg som telefonkioskerna. LNG priserna i Asien har halverats och kommer fortsätta vara svaga kommande år, detta samtidigt som kostnaderna för solenergi och vindkraft bara faller och faller.

En huvudpoäng är också att sol, vind och vatten är tekniskt okomplicerade och naturligvis ofarliga historier vilket ger ger låga räntor och möjlighet att arbeta med hög belåning. Kapitalkostnaderna faller alltså också snabbt pga finansieringsbiten.

Ni som varit här har sett mig skriva på det här temat tidigare. Eolus var dock första investeringen utifrån det tänkandet och jag gillar verkligen att dom lyckats hålla lönsamhet i rätt svåra tider och att dom har en så solid balansräkning. Bl.a dessa bitar skiljer dom från många andra liknande bolag. Att det var just Eolus som Google valde som partner är naturligtvis en väldigt värdefull affär på många plan. Det förstår alla som arbetar med försäljning.

2 kommentarer:

  1. Vill inte vara den, men det kan vara värt att påpeka att antalet döda pga kollapsade vattendammar överstiger antalet döda i kärnkraftsolyckor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, de facto hände Fukushima och det är inget att trivialisera. Jag bara konstaterar, gammal kärnkraft är inte attraktiv för mig säkerhetsmässigt och ny tycks ha väldigt svårt att klara sig ekonomiskt utom där den kan komma över i praktiken subventionerade lån till låg ränta. Finska bygget blev ju ingen ekonomisk hit och allt detta samtidigt som sol och vind har snabbt fallande kostnad per energienhet varje år. Kan bara sluta på ett sätt som jag ser det.

      Radera