söndag 1 februari 2015

Värt att lägga tid på

1. Hoye, genom åren har jag fått mycket respekt för hans bedömningar baserat på TA. Avhandlar guld i andra halvan.

2. Mycket väl skrivet artikel på Oilprice.com om hur Obama gett Kina århundradets present på västvärldens bekostnad.

Jag har generellt lagt mycket tid på att läsa och läsa olika bedömningar och i bakhuvudet finns då försöken att bedöma hur det påverkar bl.a guld och silver. Vad som många glömmer när dom (med rätta) känner oro för effekten av amerikanska räntehöjningar är att de långa räntorna faller i alla relevanta länder. I vissa länder så är effekten nu att guld ger högre direktavkastning än 2 åriga obligationer (dvs inte negativ ränta). Tyska 10 åringen har sedan i november 2014 fallit från 0.9% till 0.3%.

En fundering till fritt ur huvudet är att jag tror oljeprisstudsen troligen är tillfällig men att det bör kunna ge oss studs i CAD'en kommande vecka. Den har åkt ner väldigt fort och väldigt mycket mot USD även om vi i Sverige inte märker valutanedgångar så mycket sen (S) tog över och den tidigare starka ekonomin snabbt försvagas och blir mindre flexibel genom negativa reformer och hot om ytterligare sådana. Men industrin klagar inte då vi samtidigt kissar i byxorna på gammalt klassiskt svenskt vis med nedskrivning av valutan.

En sak till om guld, jag och andra har pekat på "grönt ljus" för guld fram till kinesiska nyåret 19e februari. Vad som är mindre känt är att effekten från Kina har motverkats av något annat som jag bedömer kommer ge oss grönt ljus även under mars månad.

Indien hade två typer av åtgärder för att stoppa guldimport under 2014 och man gjorde det för att det blev spekulation mot landet pga underskottet i bytesbalansen (men även pga budgetunderskott orsakat av bl.a bränslesubventioner som nu är borta)
1. Spärr att man var tvungen att bevisa att guldet bara importerades för att bearbetas och sen exporteras som smycken.
2. Tull på 10%.
Resultatet blev omfattande smuggling.

Nya regeringen tog bort ettan och resultatet blev kraftig guldimport från guldhandlare som länge haft jättesvårt att få tag på guld. 150 ton fritt hur huvudet var siffran under första månaden med spärren borta dvs november. Det är typ 60-65% av världsproduktionen för den månaden.

Därefter så hände två saker:
1. Oljeprisfallet tilltog och det får dramatiska effekter på Indiens handelsbalans som var själva orsaken till spärren i första läget. Prognosen är för positiv handelsbalans vilket är första gången på en evighet. Som lök på laxen strömmar det in investeringskapital till indiska börsen och indiska valutareserven ökar mkt snabbt och börjar bli imponerande.
2. Regeringen signalerar ännu tydligare att man avser strypa smuggeltrenden genom att släppa även på gulds importtullar. Frågan är mest hur mycket man kapar. Försiktigt gissar jag att man går från 10 till 5%.

En tredje sak hände faktiskt också, guldpriset steg i januari.

Allt detta har lett till att alla i Indien väntar på att budgeten den 28 februari ska släppas och att det då blir billigare att handla guld, handlarna tömmer sina lager. Guldimporten under december och januari har varit extremt låg och guld handlas till rabatt (justerat för tullar) jämfört med internationella guldpriset, ca 10-12 usd/ounce.

Så kinesiska nyåret har drivit upp efterfrågan på guld senaste tiden men indierna har motverkat detta och kommer med all sannolikhet greppa stafettpinnen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar