lördag 14 februari 2015

Hoye om guld

Som tidigare konstaterat så är han inte någon Sprott som ständigt är positiv till PM utan en av de där som tittar brett ur ett TA perspektiv och söker efter aktuell och kommande bull market respektive vad som börjar bli riskabelt. LÄNK

Rekylen i guld blev tuffare än jag hoppats men mina bolag klarar sig bra vilket betyder att jag är försiktig och är i position att jag välkomnar såväl nedgångar som uppgångar i bolagen jag äger. Största innehav är fortsatt EDV som dock såg lite svag ut i fredags. 2 & 3 Dream Global Reit och Crius Energy som båda stabilt går bra i sin egen långsamma takt om än med tillskottet av de speciellt generösa utdelningarna varje månad.

All logik säger mig att Eurozonen kommer gå sönder... men som bekant är inte alltid politiker logiska. Den sega meningslösa smärtan för Spanien, Portugal, Grekland och Italien med ständigt nya förlorade ungdomsgenerationer kan fortsätta ett tag till men det som är nytt nu är att befolkningen tröttnat. Kvittar för mig om det är vänster eller höger, Euron måste brytas upp och ju förr desto bättre.

Spaniens isärklass största parti inför kommande 2015 parlamentsval vill inte bara befria sig från Euron utan också glädjande nog lämna NATO. Säkert ett inte alltför hälsosamt drag att föra fram för en ledande politiker i större NATO land, läge för livförsäkring.
http://1.bp.blogspot.com/-xyRNo29Cw0U/VN8bOcITXaI/AAAAAAAAccM/Evhy9HvtTRI/s1600/spain%2Bpolls3.png
 The next Spanish general election will be held on or before Sunday, 20 December 2015.

Läget i Eurozonen och Indien samt Kina och för den delen övriga Asien... ger anledning att hälsosamt tvivla på Goldmans Sachs prognoser om guldpriset och jag kan som tidigare nämnt tillägga att det är värt att anstränga sig att tänka på guldpriset i SEK, i alla fall när man studerar idén om att äga själva metallen (mer eller mindre..) såsom Central Fund of Canada. Den är dock lite mer volatil har jag märkt än t.ex GLD. Silver är mkt mer volatilt än guld och det gör att dom snarare rör sig som en mellanstor PM producent dvs med rätt rejäl hävstång på guldpriset. Jag föredrar den ändå framför GLD som i min värld är mycket mer sannolik att i krissituation meddela sina "kvitto-ägare" att dom löses ut med USD snarare än att verkligen vara knuten till metallerna när man som bäst behöver det. Eller uttryckt på annat sätt, jag tror det är betydligt mer sannolikt att dom har metall än GLD. Bah, nu halkar ju in på det där tröttsamma ämnet i alla fall... och ja... fysiskt metall är bäst i kris och kris av diverse typer kommande år är inte osannolikt mina ögon.

global-gold-supply-deficit-could-be-substantial/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar