söndag 11 januari 2015

Guld kommentar, Indien, Kina, effekt av oljan


Intressant diskussion på Bloomberg nedan. Jag har haft min ppm väldigt hårt viktad mot Indien, Kina och japanska småbolag senaste dryga året, något jag avser fortsätta med.


Varför inte köra lite intressant om oljan med.


3 kommentarer:

 1. CNBC rekar guldet?
  Inte riktigt, dom rekar pappersguld (futures och optioner). Pappersguld är antitesen av äkta fysiskt guld i handen. Det finns mer än hundra ggr så mkt pappersguld som det finns fysiskt guld. Men den som litar på pappersmaffian och vill spela i papperskasinot med låtsasguldet kan ju chansa på att han inte blir lurad. Då finns det bara ett råd...blanka pappersguldet / köp fysiskt (som dom stora grabbarna)

  Captain Obvious

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste säga att jag är förvånad över att fysiskt guld inte lockar fler i denna värld. Jag håller med dig om det du skriver om pappersguld men inte bara för att det genom shortning finns flera ägare av samma guld och risken att centralbanker/banker inte äger något underliggande guld alls... utan därför att det finns en högst reell risk att när man behöver guld som bäst, dvs i en bankkris (som är så omfattande att den skakar även stater), ja då riskerar man upptäcka att motpartsrisk slår ut ens ägande inte bara ens "guldägande" utan även sådant som aktier och banktillgångar.

   Jag har personligen köpt hyggligt mkt fysiskt guld och silver när vi hade "billiga priser" sist dvs mellan 800 och dagens prisnivå. Sen har jag det i ett bankfack vilket naturligtvis också är en risk... så när rusningen till banken startar så rusar jag med... förhoppningsvis dock till en kortare kö än bankomatkön med sina då troligen kraftigt begränsade tillåtna uttag per konto.

   Jag är jätteglad att jag hade sånt flyt att jag haft möjligheten att sätta av pengar för detta och att fysisk metall är illikvid är inget problem då det är en viss andel sparande avsett för ett viss specifik riskscenario och jag ser fram emot att lämna över det skyddet till mina barn snarare än att kränga det... och då ser jag det också som bra att det är svårt att växla till sedlar.

   Radera
  2. En sak till som är förvånande är hur mycket negativt sentiment det finns till guld bland människor som tidigare varit väldigt positiva. Man fokuserar inte på att PM aktierna leder vägen utan bara på uppkommande TA motstånd för guld och väntar sig att shortarna ska mörda på de nivåerna. Kanske rätt tänkt, definitivt rätt från senaste årens erfarenhet... och jag påverkas också av det i kortsiktig trading men också av kortsiktigt av att om man ska knäcka dessa nivåer så är det positivt att aktierna visar vägen, att Grekland ligger om 2 veckor och att kinesiska nyåret ligger en hel månad bort (dvs borde säkerställa bra skydd nedåt).

   Radera