måndag 19 januari 2015

Små intressanta saker jag läst idag

1. Private Australian company PhosEnergy, which is in a joint venture with uranium giant Cameco (TSX:CCO,NYSE:CCJ), recently announced positive commercial results from a demonstration plant designed to extract uranium from the phosphoric acid streams of phosphate fertilizer production plants. Full artikel

.................................
2. "Once on grid power, the Company expects to reduce its operating costs at Didipio by $10 - $12 million per annum."
Vid tillfälle ska jag återkomma till Oceana men meningen ovan var mest för att illustrera att även de delar som man normalt inte tänker på som dieselkrävande kostar pengar när man inte har elnät. Antag att OGC sänker kostnad från 15 till 4 musd och om dom är typiska för en guldgruva så kan man anta att många bolag sänker sina sådana kostnader med 7.5 musd om dom kör dieselgeneratorer och får halverat pris på dieseln. Producerar man 150.000 ounce så är det 50 usd på CC. Lite mer än vad jag hade trott för själva processdelen. (Didipio är idag dagbrott).

3. Väljer att kliva av Alamos idag på 9.82 baserat på den här artikeln med fakta jag inte kände till (jag väntade på att det första projektet skulle få spärren hävd, inte att samma problem skulle uppstå med turkiska projekt nr 2....).

Det är möjligt att detta var vad mäklarrapporterna innehöll som skickade ner kursen så att jag kunde köpa tillbaka runt 9 cad nyss, bolaget har inte pressreleasat vilket är dåligt... Nåväl, jag trejdar ur och har tagit tillbaka en del Silvercorp istället.

I tur och ordning är för tillfället mina största innehav: 1. Endeavour 2. Dream Global Reit 3. Crius energy 4. First Majestic. Innehav 2-4 är i samma storlekshärad.

22.00... Bra dag för att vara bara Kanada... Nu får vi hålla tummarna för att USA öppnandet imorgon hjälper oss bryta lite fler TA nivåer i guld även om jag inte är så negativ till att ev uppgång inte går för fort utan gärna stadigt och väl underbyggt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar