fredag 2 januari 2015

Nyckeltal guld

Stora guld ETF'en tappade 553 ton under 2013 men bara 89 ton under 2014. Som referens kan nämnas att det finns kvar 700 ton samt att världens guldproduktion var knappt 3000 ton under 2014. Siffrorna på efterfrågan är svåra men mycket tyder på att Kina och Indien tillsammans plockar in hela årsproduktionen, andra uppgifter säger att de endast tog 2300 ton, oavsett så ska man då betänka att Indien bara tilläts handla fritt utan restriktioner under slutet av året. Nu står vi inför ett fullt år av tämligen normal indisk guldimport vilket backas upp av att orsaken till begränsningarna, oro för bytesbalansen stärks upp av att den andra stora importvaran, olja, halverats i pris. Om något så väntar vi på sänkt importtull (för att bryta smugglingen som byggdes upp under förbudstiden) på guld när oljeprisfallet på allvar slår genom.

Jag har ingen aktuell siffra på återvinning men den bör ligga runt 1000 ton för total fysisk guldmarknad på 4000 ton. Återvinning (att folk säljer sina smycken) har fallit senaste året i takt med lägre priser och att "skrivbordsguld" bara kan säljas en gång.

Min åsikt är att guld just nu hålls tillbaka av att dollarn ligger i en stark uppgångsfas. Men fundamenta ser rätt hyggligt ut och alla glömmer att många bolag är jättestora vinnare på att dollarn stiger och att oljan rasar. AISC kommer falla för First Majestic och många med dom och marknaden kommer plötsligt upptäcka att det finns bolag som avkastar hyggligt med pengar vid 1200 usd guld och 15.5 dollar silver, kort sagt att bolag som Silvercorp snabbt bygger på sin redan feta kassa.

Jag förbereder mig på att vi kan se ytterligare smällar i PM metallerna i närtid pga stark dollar och stark USA ekonomi men jag lär fortsätta jobba med PM sektorn. Tycker det är hygglig risk reward och volatilitet ger också möjlighet att trejda.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar