lördag 17 januari 2015

Hoye

LÄNK

Skeppsvrak kommer spolas upp med tiden.

Det är fascinerande, hedgefonderna har på kort tid kunnat gå på följande minor:
1. Oljeprisets ras
2. Schweiz franc boom
3. Guld/Silver bryter ut (marknaderna var grundligt shortade)
4. Eurons snabba fall och kommande ECB beslut är dessutom pågående, liksom förstås tillhörande greklandsutveckling.

Om PM bolag skulle jag vilja upprepa en tes jag har:
Till skillnad från när bolagen gick bra sist så är vi nu i en miljö där produktionskostnaderna för guld/silverproducenterna faller pga olja, fallande produktionsvalutor, fallande lönekostnader och fallande insatskostnader rent allmänt. Det gör att det denna gång är fel att äga bolagen med spikade "produktionskostnader", åtminstone under 2015 skulle jag säga. M.a.o, streamingbolagen är enligt denna tes INTE det man ska jaga nu. Vidare kan man argumentera för att guldjuniorer utan produktion INTE HELLER drar nytta av det aktuella läget utan bara är ett play på stigande PM priser snarare än ett play på BÅDE FALLANDE PRODUKTIONSKOSTNADER OCH STIGANDE PRISER. För mig innebär det att rätt typ bolag både har högre potential och lägre risk åtminstone så länge vi pratar om moderata metallprisuppgångar.

Istället menar jag att följande gäller:

- Helst open pit (stora besparingar på diesel)
- Helst ej ansluten till elnätet (stora besparingar på diesel)
- Helst ingen bi-produkt koppar/basmetaller
- Ha produktionen i valutagynnat land
- Ha bra med reserver och bra framtida projekt
- Rimlig cashcost och låg belåning eller ingen belåning.
Den som känner sig allt säkrare på högre PM priser kan börja slira försiktigt på sista punkten. 
En extra punkt skulle kunna vara:
- Aktier som är likvida. Det gäller speciellt om man slirar på sista punkten ovan.

Med stort intresse tittar jag nu på olika TA synpunkter för främst guld. Ett av de mest intressanta charts jag sett är det för hos guldaktier.se eller direkt till storbild. Återigen, utan att kunna alltför mycket om TA så ser det ut för mig som det chartet till skillnad från de vi haft anledning att titta på senaste tiden, lyfter blicken till det stora perspektivet och att vi stängt precis under något riktigt viktigt. Eftersom jag tror det är mycket sannolikt att vi öppnar starkt nästa vecka så ser det chartet extra intressant ut. Nästa vecka går vi mot ECB möte följt av val i Grekland och det är en hel månad kvar innan kinesernas nyår gör att mycket hög efterfrågan där toppar ut. Vad jag såg som snabbast var också att indierna var nöjda med handelsbalansens utveckling i december varför en joker kan vara säg 2% sänkt (10 till 8) importtull i Indien på PM. Man behöver få ner tullarna för att stänga smugglingsrutterna och är medvetna om det.

Nu damp första nyhetsbrevet ner på temat: "Guld har startat en upptrend, dags att köpa". Intressant nog ett allmänt ej guldfokuserat brev vars skribent jag alltid brukar lyssna på med intresse och som bl.a påverkat mina lyckade PPM val.

På ett helt annat ämne, Ungern och CHF samt bloggrullen:
Ungern är ju ett land som jag "adopterat" och skaffat lägenhet i.
 Som andra länder i regionen så lånade folk i franc på sina lägenheter. Det har varit en katastrof men den borgliga regeringen har mycket kontroversiellt gått hårt åt (tyska, österrikiska, italienska) bankerna och tvingat dom avveckla detta otyget. Det har som väntat varit mycket impopulärt bland stora EU länder men nu är läget alltså så här :-)

But in terms of mortgage debt, there is zero exposure. Hungary has got off Scot free.
“Let’s be honest,” says Tatha Ghose at Commerzbank. “It’s just luck. Everyone [in central and eastern Europe] knew there was a problem. It was a question of how autocratic you are prepared to be with the banks.”
Poland and Hungary are not alone in having franc debts. Serbia, Croatia and Romania, among others, are also exposed. But it is Poland, which has reduced its exposure over time through non-disruptive measures, that is paying the biggest price for this week’s surprise, while Hungary is hardly affected. How ironic. Surt sa räven säger jag.. och påminner om att det var bankerna som introducerade denna hjärndöda låneform för ovana människor efter 1989. Snyggt gjort Viktor Orbán!

Detta kommer från en av FT bloggar som jag nu adderar på bloggrullen då dom är bra och gratis. Dock behöver man registrera sig med ett e-mail och lösenord (som man enklast svarar ja till att spara på datorn och som är enkelt att komma ihåg). Jag tror många med mig tycker det är värt det. Jag vill också passa på att upprepa ett tips: Om ni ser en artikel hos FT ni vill läsa men inte är prenumerant, googla på rubriken så kommer ni in till den...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar