söndag 18 januari 2015

Endeavour Mining, the diesel company :-)

En studie i sänkta dieselkostnader...


Operations 2015-HD from Adnet Communications Inc. on Vimeo.

7 kommentarer:

 1. Roligt att du verkar ha hittat ny bloggar energi 2015 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gruvbranschen är vad jag tycker är roligast och kan bäst, inte minst PM då... så det hänger nog samman med att jag ser en rätt bra chans att vi först under hösten såg ett skifte i gulds fundamenta och att det nu även börjar synas både i metallens TA och i aktierna.

   Sen tycker jag mig i Endeavours nuvarande situation ha hittat ett bolag som skulle kunna komma att betyda mycket för mig... och den bedömningen gjorde jag vid vid 1200 usd guld så vad vi ser nu är en högst trevlig bonus.

   Jag tror EDV varit lågt värderat för att det var ett bolag som kunde råkat mycket illa ut om guld hade gått till Goldmans 1050 usd samtidigt som vi hade 110 usd Brent. Nu är dom bitarna helt förändrade samtidigt som bolaget bara genom att vi ligger här ett tag kommer ta ner skulderna till mycket mer hanterbara nivåer på ett enda år.

   Lägg till det att Ebola gått från att vara ett hot om exponentiell explosion i Afrika som också hotade EDV's existens om expats skulle fly så är det lätt att förstå att EDV hade ett börsvärde som var mycket lågt.

   Om vi parkerar oss på +1300 usd guld och sub 70 usd brent så är min vågade gissning att EDV kommer minst fördubblas under 2015, dessa villkor tycker jag dessutom är direkt troliga, och japp, det bidrar till entusiasm och bloggvilja.

   Radera
  2. Sen känns det lite som att jag har ett ansvar och skriva mer om Kanada aktier när vår del av svenska bloggsfären tunnades ut med vad jag hoppas bara är Scoris uppehåll... Samtidigt gläds jag över guldaktier.se. Det är skoj att läsa även andras åsikter.

   Råvarusektorn har varit jättetuff senaste åren och just nu är det bara guld som egentligen visar tendens till att kunna avvika uppåt. Zink och bly bör komma också men dippen tillsammans med koppar var en besvikelse. Jag såg att en ren australiensisk blygruva lades ner nu fast den har många år kvar.

   Uran är intressant men kanske behöver något år till. Jag skulle gärna se Cameco göra stor kurspressande PP (man har gjort en del förarbete för att förenkla en sådan överraskning...) varpå jag skulle kunna tänka mig köpa in dom enligt tänket jag ganska lyckosamt har applicerat på PM.

   Radera
 2. Instämmer med frihetsfonden, så rätt ute bland få i December.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan se på mitt portföljvärde att jag haft rätt sen december men jag kan också se på min portföljutveckling för 2012-2014 att jag inte ska slå mig för bröstet utan vara ytterst ödmjuk inför många placerare som lyckats mycket bättre än jag själv gjort senaste åren.

   Men jag vet också sen åren dessförinnan hur otroligt mäktiga PM-bolagens aktieuppgångar kan vara. Det är ingen överdrift att säga att mitt liv förändrades för gott förra gången det vände upp 2009. Utan att ta överdrivna risker så försöker jag positionera mig samt håller tummarna.

   Radera
 3. Håller med Frihetsfonden - kul att du har börjat skriva mer om aktier. EDV är ett av mina största innehav och jag delar dina åsikter om att den är kraftigt undervärderad förutsatt att guldpriset håller sig på de här nivåerna.

  När det gäller hur mycket de gynnas av det lägre oljepriset, verkar det finnas olika meningar. Läste på Stockhouse följande: "Several of their operations run on electricity so oil is not a factor. Where the oil is used, it is bought at subsidy from the government so it is the government who is actually benefiting." Kan det vara så att ett flertal av deras enheter kör på el och att olja köps direkt av respektive stat så att oljeprisfallet inte får genomslag i EDVs priser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vet så är två gruvor på elnät och två på diesel. 3.5 av 4 är open pit kan man säga och två ska ägna sig åt långa lastbilstransporter av malm.

   Säger man att "oil is not a factor" så skulle jag säga att man är "clueless". Vad gäller att det är subventioner från fattiga länder till guldindustrin samt att dessa subventioner nu skulle avvecklas så ber jag ödmjukt om fakta. Vad jag har tagit höjd för är däremot att priserna först slår genom med fördröjning. Detta gäller även Mexiko för övrigt.

   Radera