måndag 5 januari 2015

Diskussionen om hur mycket guld Kina tuggar i sig årligen

Bra artikel på Mineweb som beskriver kontroversen mellan 1300 ton - 2200 ton. (Världens produktion knappt 3000 ton + återvinning 1000 ton=4000 ton).

Guldet startade ner mot 1180 vid midnatt svensk tid vilket var logiskt med dollarns styrka. Att nu ligga på plus TROTS dollarstyrkan är fortsatt mycket intressant. Återigen guld som står stilla i USD samtidigt som valuta och olja gör produktionen mkt billigare får väldigt stort procentuellt genomslag på vinsten för producenter kanske har AISC runt 900 usd. För den tuffe finns naturligtvis ännu mer hävstång via exempelvis ett australiensiskt bolag som Crocodile Gold som haft höga AISC men gynnas av fallande AUD och fallande Brent. Sånt är dock som sagt närmast att betrakta som en warrant. Men man kan tjäna rätt bra på warranter om man tajmar rätt...

2 kommentarer:

 1. Vad tror du om Orvana nuförtiden? Jag tycker de ser väldigt lågt värderade ut och ordning på finanserna. Har du någon uppfattning om hur de påverkas av oljepriset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Orvana är underjordsbrytning samt är uppkopplad till elnätet dvs man är inte stor vinnare på oljepriset.
   2. Orvana har genom rätt hög produktionskostnad stor hävstång på guldpriset, andra sidan på det myntet är att dom är känsliga för prisfall i guld och koppar.
   3. Jag konstaterar att bolaget inte har några (ekonomiska) jättereserver vid dagens priser. Dvs jämfört med andra bolag som har det så måste man fundera över att dom måste köpa något.
   4. Bolaget gynnas av att Euron faller och enligt vad jag sett så verkar lönerna i Spanien allmänt ha sänkts.
   5. Astur Gold fick nej för att starta gruva igen... det försämrar bilden av Spanien som gruvland. Påverkar inte direkt Orvana men är värt att känna till.

   Radera