fredag 26 december 2014

TA vs verkligheten i vår värld

LÄNK TILL TA

Jag har grunnat lite på hur jag skulle formulera den känslan jag har... att givet allt annat lika så föredrar jag att ha en PM aktie jag tror kan stiga 20% vs en annan aktie jag tror kan stiga 20%... allt annat lika. Naturligtvis med reservationen att jag är medveten om värdet av att diversifiera (dvs jag argumenterar inte för 100% PM...).

Att jag känner så här handlar om att världen enligt mitt tycke är mer utsatt för oförutsägbara risker än för 20 år sedan. Det är så mycket som kan explodera i nyllet i dessa tider. Vi har diskuterat plundrarna  i Saudi, skarpa socialistsvängen  i EU experimentet och konsekvenserna av det, NATO's expansionism, Japans "självklara statsbankrutt/hyperinflation" bara när??, USA's och Sverige's förtjusning i extrem skuldsättning på hushållsnivå, Islamiska Statens påbörjade expansion kombinerat med västvärldens totala aningslöshet osv osv.

Kort sagt att peka ut guld som överstökat känns i mitt tycke som ett dåligt skämt och även om ni tycker att kortsiktig förväntad YTTERLIGARE USD styrka ska krascha guld så...

Jo, för att återansluta till TA artikeln, guld är inte som andra tillgångar. Det är en försäkring och det är en försäkring prissatt riktigt attraktivt idag tack vare i mitt tycke ologisk fokusering.

Fundera lite över nedsida vs uppsida och försök tänka hur det kan låta (och du kan känna) efter snabb guldrörelse till 1300 usd guld när alla börjar poängtera det som jag försöker lyfta fram istället för Goldmans så här lång självuppfyllande och  trummande mantra om 1050 usd guld.

Jag tycker sub 1200 usd är ett utmärkt tillfälle att titta på fysiskt guld och jag har en absolut favorit som jag nämnt tidigare och det är de 5000 mynt som Riksbanken 2001 gav ut till Nobelprisets jubileum. Jag har huggit runt 20-30 av dessa nominellt 2000 kr guldmynt och dom är grymt vackra. Utöver det så är dom den perfekta presenten till utländska medborgare. Riksbankens nobelmynt stämplat 2000 kr officiellt mynt, jag har gett bort det i Asien och jag kan bara konstatera att det är något exceptionellt. Jag ser fram emot att ge dessa mynt till mina barn som något unikt och perfekt att ha med sig i en alltmer intressant men också turbulent värld. Notera att det även finns ett 200,- silver mynt av samma typ.
PM bolag? Det är inte guld utan en blandning av PM metallerna och börsen. Som nämnt tycker jag dessa är spännande med idag och man kan inte utesluta att dessa i en krissituation där aktier rasar att PM producenterna nu bryter mönstret. Orsaken är att hur ska ett bolag som har 40% i kassan och lågt P/E kunna falla när dess produkt stiger säg 50% i pris? Det är kort sagt ett annorlunda läge än 2008 värderingsmässigt.

3 kommentarer:

 1. Fysiskt guld under egen kontroll är som du skriver en finansiell försäkring och anledningarna till denna försäkring är många i dessa tider, se ovan. Försäkringen är idag billig och dessutom så har guld noterat i SEK varit en god placering under 2014 med dryga 10% upp, detta gäller för de flesta valutor utom för USD.

  För att guldbolagens aktier ska ta fart på riktigt så behövs nog att guldet noterat i USD börjar stiga (över 1250-1300), men som svensk så är det inte dumt med bolag noterade i USD. 10-15% på ett år bara på valutakursen är riktigt bra. Jag tror inte guldet noterat i USD kommer att sticka iväg i närtid (6 mån), men väl på ett par års sikt, delvis pga peak gold.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste säga att jag intensivt förvånas över kommentarerna om peak gold. Det finns ju hur mycket guld som helst att utvinna, allt handlar bara om energikostnader och teknik.

   Radera
  2. Nja, men det är svårt att få ekonomi i det vid dagens guldpris, därav bolagens high-grading bl a. Visst guldet är inte på väg att ta slut, men snitthalterna och storleken på nya deposits är i sjunkande. Stiger guldet till 1600-1800 USD igen så hamnar saken naturligtvis i ett annat läge.

   Guldbolagen är ju inte direkt kända för att utveckla ny teknik och annat som kan revolutionera sektorn ... :)

   Mvh

   Radera