fredag 26 december 2014

Spännande trots stängda börser i "kristna" världen

SaudiArabien har offentliggjort sin budget för 2015 och man visar ytterst tydligt att man är världens verkliga högkostnadsproducent. (The International Monetary Fund and others estimate a Saudi Arabia’s fiscal break-even price for oil at well above $90 a barrel—it has been trading recently under $60—underlining the country’s vulnerability to changes in the energy market.)

Landet verkar ha räknat med 80 usd Brent snitt "därför att det är självklart att priserna kommer gå upp igen" men landar ändå på nära 20% budgetunderskott i landet som inte producerar annat än olja och (lika bra att uttrycka sig försiktigt): okonventionella militära operationer tillsammans med diverse suspekta organisationer inklusive flera statliga sådana från NA som direkt eller indirekt dras in i stödet till jordens värsta terrorister. Enligt konventionell beräkning så pratar vi 90% av landets intäkter från olja och en fotnot är att om Italien kan "rätta till" sina BNP siffror med saker som narkotika och prostitution så kan väl Saudi....

Nåväl, Saudi har motsvarande 3.5 års oljeintäkter i kassakistan men ni inser hur löjligt det är när Saudi som behöver 80 usd olja för att uppnå -20% budgetunderskott och har 90% av statliga intäkter från oljan, när dom påstår att dom är beredda att köra på 20 usd olja med hänvisning till att dom tar upp oljan för 5 usd. Saudi blöder och ska det fortsätta så här så tuggar man ner substantiell del av de reserver som var tänkta att sättas av för kommande generationer efter oljan.

Vad vi ser är ett marknadsföringstrick där Saudi ministrarna läser manuskript skapat speciellt för denna operationen. Landet är mer beroende av höga oljepriser än någon annan och skulle vi se 80 usd olja efter röken klarnar så pratar vi om att Saudi måste skära ner drastiskt i ett land som varje år får för många nya arbetsbefriade/oproduktiva munnar att mätta med.

80 usd olja sätter ett jättefrågetecken för nuvarande ledarskaps överlevnad i landet. Tänk på det lite, ingenstans i världen finns ett så stark ideologiskt stöd för IS modell av islam. Detta hålls i schack med ymnigt flöde av mutor till befolkningen och järnhårt förtryck av allt från kvinnor till shiaminoriteter samt en ohelig allians med de extrema som egentligen helst av allt skulle vilja "rädda" de heliga städerna från det USA mkt närstående och korrupta ledarna.

Projected revenue will drop more than 30 percent next year to 715 billion riyals, while expenditure was set at 860 billion riyals, budget data show. Spending in 2014 is estimated to have been 1.1 trillion riyals, 29 percent higher than target.
During his nine-year reign, King Abdullah, 90, has allocated a record amount of money to raise wages, build roads, industrial centers and airports as he sought to bolster growth and keep political unrest at bay. Government spending has been driven by crude prices averaging above $107 a barrel since the end of 2011. Oil is now trading at nearly half that level, having slumped to its lowest since 2009.
(Bloomberg)

I övrigt så har guld en bra dag och det vore inte fel om det kunde återvinna 1185 som pekades ut som en viktig nivå tidigare ur TA perspektiv, men jag är ingen expert på sånt som bekant. Sen gläds jag med att de Kina börserna går som tåget. Jag exponerade mig tungt mot Indien, Kina och småbolag i Japan för ca 15 månader sen och det har varit en bra resa.

I Kanada så öppnar börserna på måndag utan inhemskt tax loss tryck, skvättar kan finnas kvar från USA. Mitt mål är att nu vara fullt exponerad mot börsen och bolag jag gillar. Har lite likviditet kvar och kommer se om det finns någon attraktiv aktie som är fortsatt pressad av amerikansk taxloss.

Varför inte sticka ut huvudet lite och svara på den hypotetiska frågan vilken PM aktie i min portfölj jag skulle köpa först om jag inte hade några PM aktier, givet senaste stängning.

Efter sedvanliga varningar om att det är en extremt volatil sektor och att man ska ha fler än en akte så hade jag pekat ut Silvercorp för 1.43 cad och jag äger det som ett av innehaven i en hyggligt bred PM portfölj. Jag gillar det för att det är relativt andra bolag i sektorn, överkomlig risk av skäl jag angett tidigare. Att dom har hög andel bly och zink ser jag bara som positivt. Stigande sådana priser kommer ge lägre cash cost när det räknas av och jag är mkt positiv till de två basmetallerna som prismässigt tenderar att röra sig tillsammans då de produceras tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar