lördag 13 december 2014

Scotia panel om guld för 2015

Länk till ljudinspelning. Jag kommer lägga in fler länkar till presentationer löpande nedan:

Finding Hidden Value in Canadian Gold

Gold Projects in the Pipeline

Advancing New Discoveries

Leveraging Flagship Assets into Growth

Thrill of the Hunt

Precious Metal Miners at an Inflection Point

Mine Builders: Done it Before, Doing it Again

Finally Zinc's Time to Shine

What's Next for Nickel?

Nerves of Steel
Star Projects: The Next Royalty Generators

Growing Off a Silver Base

Uranium

New Gold
Silver Wheaton
Lundin Mining
Cameco

Singing Peru's Praises


En liten kommentar, det är utan tvekan så att många korrekt kräks på de som säger att "guld ska upp så och så mkt". De som varit här ett tag kanske minns hur jag var väldigt kritisk mot Sprott folket minus Rule vad gäller deras kommentarer om silver.

Men just därför att så många är så trötta och oemottagliga för alla typer av positiva prognoser om PM så kan det vara en bra idé att lyssna på mer moderata röster och de väldigt hårda fakta som vad jag skrivit om här och anser, tyder på att fundamenta för metallen guld har förändrats rätt grundligt.

Mitt tyngsta innehav i bolagssektorn är First Majestic och jag är upp kanske 15-20% efter att ha tagit vinst på mina dyraste inköp och plockat ner innehavet från +10% av portföljen till mer rimlig nivå. Alla vet hur kraftigt dessa bolag svänger och jag vill påpeka att jag inte alls blir förvånad om aktien dubblas under våren till 10 cad. Det behövs nog "bara" att silver rör sig till nivåerna från i somras. Samtidigt gäller fortfarande det jag skrev tidigare att till skillnad från vissa av guldbolagen jag pekade ut så vore 20% ytterligare ned från 15 usd silver mkt illa för FR då man inte har en fet kassa relativt verksamhetens omfattning.

En kommentar till som jag tycker ni ska hålla koll på. Jag tror amerikanska banker kommer göra stora kreditförluster gentemot oljesektorn. Jag tror också att det kommer bli tvärstopp på en del av det som drivit USA ekonomin, dvs utbyggnad av shale gas/olja.
Tänk på att detta knappast är rörlig kostnad utan total kostnad inkl avskrivningar. Eagle ligger t.ex på ca 15 usd/fat i rörlig kostnad varpå det tillkommer rörliga royalties som faller med priset på olja.

Den andra delen som drivit den ekonomin är också knuten till oljan och gas, att andra industrier har dragit nytta av lägre energikostnader än övriga världen. Det är delvis fortfarande sant, speciellt pga Merkels katastrofala politik på området, många vet inte vad elpriserna är i Tyskland och jag fascineras över hur alla teknikbolag i sektorn jag arbetar (vattenbehandling) höjer priserna 3-5%. Dock vill jag säga att jag tror det kombineras med högre rabatter. Jo, det finns naturligtvis en tredje drivkraft som varit i USA ekonomin, nämligen QE, vilken som bekant avskaffats eftersom shale olja till stor del fixat USA's handels och budgetunderskott. 2-3 negativa saker för USA ekonomin alltså vilket då motverkas av att USA konsumenterna får luft under vingarna genom mkt lägre energipriser. Det gäller i ännu högre grad Asien som jag generellt är mkt positiv till (vilket påverkar min syn på PM) och EU där det dock motverkas av mkt högt skattetryck vilket gör att konsumenterna bara till liten del känner av energiprissänkningarna. Det motverkas också att EU's invånare är USA ledningens fotsoldater i det ekonomiskt mycket blodiga kriget mot Ryssland med mycket hårda konsekvenser på båda sidor och USA ekonomin som stor vinnare.

Avslutningsvis: Idag läser jag om att kritiken mot MP ledarskapets vandalisering av Stockholms ekonomi via stoppade byggen och flygplatser nu lett till totalt "fri eldgivning" mot partiets ledare. Tidigare språkrör säger att dom förstört partiets image och att det kommer ta år att återställa om man går i opposition. Sahlin är elak, LO kräver att samarbetet med MP bryts och Löfvén är precis så där tragisk figur som han var under den där för landet pinsamma presskonferensen när han glömt namnet på sina internationella gäster. Rimligen är vi nära ledarskapsbyten i både MP och S.


Eller för att citera SVD's ledarsida idag:

"Regeringen Löfven betraktas snart sagt från alla håll med tilltagande klentrogenhet, även av de mest rutinerade och garvade. Alla dikeskörningar och turer blir sammantaget bara för mycket."
och 
 "Men det som allt mer tar formen av en parodi lockar inte till skratt, utan snarare förstämning. Det kan vara farligt om den får fäste, känslan att de som har anförtrotts ansvar för landet inte är mogna att handha det."
samt
"De frågor som många ställer sig nu är ärligt nyfikna: Varför agerar Löfven så här? Vem ger honom alla dåliga råd? Förstår han inte vad han gör? Den mest trovärdiga tesen är nog att han faktiskt inte riktigt gör det. Att han gravt missbedömt hur politikens sfär fungerar. De kunskaper och erfarenheter han har är säkerligen gedigna i sitt slag, men inte särskilt användbara i det uppdrag han nu bär."

Ouch....

1 kommentar:

  1. Hej OB

    Hur ser din framtida prognos för mettaller ut? och hur troligt tror du det är att Ryssland börjar sälja ut sitt guld och om hur tror du det priset på guld kdå kommer att reagera?

    SvaraRadera