lördag 6 december 2014

PM tillfälle för den som vill ha låg risk.

Central Fund of Canada handlas till stor rabatt. Jag har inte följt detta tyvärr så jag vet inte hur standard det blivit att den handlas med rabatt och om dom bara blint accepterar det eller om det finns någon form av mekanism att dom säljer metaller och köper tillbaka andelar.

8 kommentarer:

 1. Jag vet att den har handlats med rabatt under en längre tid, men att rabatten nu är rekordstor. Jag har för mig att rabatten är den största på cirka tio år, och att fonden ibland handlas till premium.

  SvaraRadera
 2. just another form of paper gold...därav rabatten.
  Du äger inte guldet om du inte kan hålla det i din hand. Det existerar minst hundra gånger så mkt pappersguld som det existerar fysiskt. Dra dina egna slutsatser om hur mycket ett löfte om guld (pappersguld) kan vara värt

  Captain Obvious

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, rabatten just nu har nog väldigt lite att göra med att det är "pappersguld" (även om det är uppbackat fysiskt i valv i Kanada), fonden har faktiskt handlats till premium när PM har varit i en bull market. Men jag håller med om att vitsen med guld är att äga det i fysiskt form under egen kontroll. Vad OB nog vill framhålla är att rabatten i sig just nu minskar risken att köpa CEF jämfört med andra PM-produkter.

   Radera
 3. Madalena, vad tycker ni om detta?

  http://www.stockhouse.com/companies/bullboard/v.mvn/madalena-ventures-inc?postid=23207032

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstår har bolaget försökt få in partners i Argentina, men det var nog helt enkelt lite för tidigt och nu kom oljeprisfallet.

   Vad gäller GTE affären så sänder Argentina i princip signaler att man gynnar större bolag och det finns stordriftsfördelar vad jag fattar när man ska knyta till sig riggar etc. Kursen föll på affären, trist, sånt händer men jag kände att dom tänkt rätt.

   Vad gäller Kanada så fick dom en bra träff och skulle nog på allvar börja farma ut andelar.. också kom oljeprisraset.

   Kort sagt jag tycker inte bolaget gjort fel och jag skulle se det som negativt om den där hedgefonden driver fram det dom säger sig vilja i detta klimat. Jag noterar uppgifterna att man får bättre betalt än Brent för olja nu i Argentina men jag tror inte det är hållbart alls för den argentinska budgeten eller ekonomin, vilken som nu drabbas.

   Jag har förtroende för ledningen, jag klev av och jag avvaktar nu... pga raset för oljan och risken att shale i Argentina blir fördröjd och att om det sker så kan MVN behöva ta in pengar om ett år ca vilket kan ge utspädning. Jag kommer läsa balansräkningarna som kommer.

   Radera
 4. First Majestic upp 12.5% idag på medelmåttig omsättning. Kommer bli tungt för blankarna att täcka sina positioner (10% av aktiestocken) utan några villiga säljare. Det finns många som gillar bolaget men som dragit ner sina positioner av tekniska skäl (roll with the punches) blankarna måste konkurera med

  re Somebody.
  Du menar Central Fund of Canada är den vackraste korven i hela skithögen? Tja kanske det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att Sprott fonder också är tveksamma pappersprodukter?

   Radera
 5. re Braila
  Jag antar Sprotts fonder lyder under kanadensisk och/eller amerikansk jurisdiktion.
  Tänk MF GLOBAL och Scotia Bank. I ena fallet (Mf Global konkurs) godkände myndigheterna en bail in av ej pantsatta kontotillgångar till förmån JP Morgan och i det andra fallet tvärvägrade Novo Scotia helt enkelt lämna tillbaka fysiskt guld som man dessutom hade tagit förvaltningskostnader för. Kunden hade ingen talan utan var tvungen godta en kontantuppgörelse. Borde väl vara svar nog på din fråga.

  SvaraRadera