torsdag 4 december 2014

"Perfekt" storm för Eagle Energy Trust

Som bekant sålde ju Eagle i somras en stor del av sin produktion, betalade av alla lån och la 2 cad/aktie i kassan. Detta för att de områdena i Texas var värdefulla men komplicerade shalemarker där varje borrhål är dyrt och konsekvensen av en miss mkt allvarlig vilket inte stämde med deras ide om stabil utdelning och lägre risk. Tanken var att köpa nya stabila okomplicerade fält i Kanada som diversifiering till kvarvarande stabila producerande fält i södra USA.

Tre saker har hänt sen dess:
1. Man låg med pengarna i USD, CAD föll innan man till slut växlade vilket gjorde att kassan blev så stor som 2 cad/aktie.
2. Oljepriset har rasat samman.
3. Igår hände slutligen något som ytterligare kommer slå stenhårt mot gas och oljebolag samt servicebolag i Kanada precis när dom redan är i brygga... Petronas skjuter upp sin stora LNG satsning vilket kort och gott betyder ytterligare år av överproduktion av gas och sämre lönsamhet på alla jättevanliga kombikällor olja/gas. Investeringarna i sektorn lär också falla.

Allt detta innebär rimligen att de där kanske +100 mcad Eagle ska köpa olje/gaskällor med låg årlig decline rate för, bolaget lär få mycket för sina pengar. Det är värt att påminna att man under hela Q4 och hela H1 2015 är hedgade till 90 usd WTI olja för 90% av dagens produktion. H2 är 30% hedgat på ca 87 usd.

Samtidigt så pågår nu en intensiv rensning i fonder inför årsskiftet och taxloss bland privatpersoner. Klassiskt exempel av att allt åker ut med badvattnet. Detta inte minst då det finns relativt lika bolag såsom Parallel och Argent med samma idé men med en helt annan värld till situation. Medans Eagle har en suverän sits utan skuld, ymnigt säkrat kassaflöde och ca 55% av börsvärdet i kontanter så är de två andra bolagen skuldsatta upp över öronen, i princip ohedgade för 2015, och kommer troligen utsättas för någon form av ordnad eller oordnad avveckling inom kort om inte priserna stiger kraftigt. (Jag tittade även på Lightstream nyligen och se upp. De stora lånen ligger i USD och inte i CAD det är ingen höjdare när man redovisar i CAD och negerar en stor del av fördelen dom har av fallande CAD i produktionen och nu då dagens Petronas smäll... hårda tider).

Eagle kommer sänka sin utdelning, att oljan gått ner så kraftigt får effekt. Exakt var vi hamnar vet vi mer om när nya köpen offentliggörs i början av nya året. Jag gissar att med dagens rätt katastrofala priser och att man ändå tar lite höjd för att dessa kan fortsätta även efter H1 2015 att vi kommer se mellan 50 och 75 cent som ny och då väldigt väl underbyggd årsutdelning. Tror man på det lägre alternativet så är det 13.9% vid 3.60 kurs, det högre betyder 20.8%. Om vi antar kursen efter att osäkerheten är borta studsar till 4.50 cad så motsvarar det 11.1% respektive 16,7%. En tanke jag har är att man kan välja det högre alternativet baserat på de skyddande hedgarna och reservera sig för att sänkning kommer därefter om inte priserna vid något tillfälle kommande 7 månader studsar mot 80-85 usd WTI så att man kan lägga fler hedgar.

Men... idag kommer steg 3 i den perfekta stormen och det är inte osannolikt att badvatten scenariot går in, dvs att Eagle som inte på något har produktion i Kanada idag drabbas hårt av att kanadensiska gas och oljebolag rasar... Dom är ju ett oljebolag och dom är noterade i Kanada och ingen kommer stanna och tänka på att dom inte drabbas utan tvärtom nu kommer kunna köpa ännu billigare när dom gör sin entré i Kanada. I väntan på framtiden så fortsätter Eagle som sagt att ge oss en generös månadsutdelning som något mildrar den stökiga oljebolagsaktiemarknaden. Något jag älskar med både Eagle och Crius är också att dom inte behöver använda sådana där förb&¤% DRIP program i nämnvärd utsträckning för att finansiera sina utdelningar med utspädande och kurspressande nya aktier. Det tror jag är oerhört viktigt.

Man såg en del stora köpposter i Eagle men också säljare som matade på och verkade vilja komma ut snabbt igår. Rent generellt kommer vi stå inför en mkt intressant TSX börs och jag tror som sagt vi kommer ha fortsatt mer medvind i ryggen inom PM i nära närtid.

2 kommentarer:

 1. Keep up the good work, OB.

  Jag gissar på att besökare på den här bloggen kommer öka kraftigt kommande tid.

  Tack för en kanon-blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du syftar på Scoris som kommer lägga ned så hade jag gärna haft färre besökare och haft honom kvar. Sen finns ju Dave1bs som har en levande läsvärd blogg. Men Scoris lägga ned... vad händer med världen....

   Radera