måndag 22 december 2014

Kan någon förklara för mig hur Australien ska kunna konkurrera med Ryssland

http://business.financialpost.com/2014/12/22/planned-australian-lng-projects-threatened-by-energy-price-crash/?__lsa=fd0e-c9b5

Prisskillnaderna mellan vad Ryssland säljer gas till EU och Kina för jämfört med vad LNG kräver är ju enorm. Ja, Ryssland är med sina två jättepipelines bara förväntade att täcka en del och Kina vill säkert inte bara ha gas från ett håll men i dagens nya klimat känns det ändå som Ryssland de senaste månaderna (redan före oljeprisfallet) gett Australien en riktig stjärnsmäll.

Svindyr LNG torde vara reserverat för Tyskland där villahushåll idag betalar ca 6.000 Euro för 20.000 kWh baserat på dagens vänskapliga priser från Ryssland. LNG torde försiktigt räknat betyda dubbelt upp för landet som stänger sin kärnkraft och nu säger att man på allvar ska börja stänga sina kolgruvor. Tyskland har från år 2000 halverat sin kärnkraftsandel från 30% till 15%. Nu ska man alltså även chocksänka kol från 46% andel (2013). Det ska bäras av tyska hushåll och industrier samtidigt som USA alltså går för knockout mot Ryssland och dödat den marknaden vad gäller t.ex tyska bilar, lastbilar och all annan tysk verkstadsindustri.

Energipriserna har för amerikansk industri fallit senaste åren, nu faller det också för Asien. Frau Merkel säkerställer att Europa går en mycket mörk framtid till mötes. Tro mig, det som sker nu i skuggan av rubelkris är en total omvändning i rysk ekonomi från det fientliga USA styrda Tyskland och det kommer påverka Sverige med. Att Norge som är vår andra stora marknad också utsätts för kraftig chock gör inte saken bättre.

Borgarna gör smart att inte ta över i nuläget. Jag gissar att svenska ekonomin är mkt svagare om ett år och att det kommer trigga husbubblan i Sverige strax efter den norska.

Gazprom pipelines to China

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar