måndag 17 november 2014

Vigmed, dagens investering för mig

Nålsticksskador är ett betydande problem för läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal, som riskerar att smittas med HIV, hepatit eller någon annan av de cirka 30 blodburna sjukdomar som kan överföras via en smittad nål. Varje år sticker sig uppskattningsvis över en miljon läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal enbart i Europa.

Nålsticksskador är ett så betydande arbetsmiljöproblem att EU i maj 2013 införde ett direktiv5 som kräver att alla offentliga inköp av nålar och sprutor ska vara produkter utrustade med nålskydd för att förhindra nålsticksskador. 

Direktivet, som följts upp av nationella lagar i respektive EU-land, kräver att marknaden under en begränsad tid konverterar till nya och anpassade säkra produkter. Det är med stöd i denna förändring som Vigmed, med sina unika och patenterade säkerhetslösningar, etablerar sig på marknaden. Bolagets egenutvecklade produkter är resurseffektiva, säkra, enkla att använda och av hög kvalitet.

Vigmed har ett nära samarbete med distributörer och användare i syfte att utveckla säkra och bekväma lösningar som skapar mervärde för Bolagets målgrupp, sjukhuspersonal. Produkterna tillverkas av noggrant utvalda kontraktstillverkare i Sverige och Indien och säljs via välrenommerade och väletablerade distributörer i utvalda länder. 

Flertalet av dessa distributörer har tidigare saknat dessa produkter i sina produktsortiment, vilket bedöms vara till fördel för Vigmed. Etablering på den europeiska marknaden ligger för närvarande i fokus och detta är Bolagets högsta prioritet. Parallellt har förberedelsearbetet för en kommande expansion i USA och Kina påbörjats. Vigmed förväntar sig att lansera sina produkter i USA och Kina samt på vissa andra tillkommande marknader under 2016.

Vigmed uppskattar att den totala marknaden enbart för de säkerhetsprodukter som Vigmed har lanserat under 2014 och väntas lansera under 2015 uppgår till cirka 1 000 miljoner EUR. Därutöver uppskattar Vigmed att den totala marknaden som Vigmed vänder sig till, inklusive produkter under utveckling innefattande områdena blodprover och bloduppsamling, uppgår till närmare 3 000 miljoner EUR.

I Europa har sjukvården hittills i huvudsak använt oskyddade produkter. I och med det nya direktivet förändrades bilden drastiskt och andelen skyddade produkter kommer under en period av några få år att öka från den hittillsvarande relativt marginella användning av skyddade stickprodukter till närmare 100 procent.

Idag domineras marknaden av några få stora medicinteknikbolag såsom Becton Dickinson (USA), B Braun (Tyskland) och Smiths Medical (Storbritannien/USA) samt det förhållandevis mindre bolaget Vygon (Frankrike). De har alla tagit fram nålskyddade produkter för att ersätta traditionella stickprodukter men de lösningar man utvecklat hittills har, enligt Vigmeds förmenande, i många fall varit relativt komplicerade, inte levt upp till kundkraven och/eller varit dyra, vilket inte uppskattas av sjukvården.

Presentation av VD

Jag har ägt dom ett par gånger tidigare men klivit av på uppgångar. Präktig dipp just när det ser bättre ut än någonsin (tycker jag pga tecknade distributionsavtal i nyckelländer), pga att bolaget drar in pengar vilket marknaden inte verkar kunna hantera. Ska tillägga att jag handlat via bolaget teckningsrätter som handlas med rabatt vs aktien. Finns 44 miljoner aktier efter emissionen och 6 st teckningsrätter ger rätten att köpa en aktie för 9 kr.

3 kommentarer:

 1. Hej OB,

  Jag är en trogen läsare av din blogg. Just detta förslag på investering håller jag emellertid inte med om. Bolaget värderas idag till en halv miljard kronor. Det är i mina ögon en hutlös värdering, men sticker inte ut i jämförelse med andra småbolag på den svenska hybrisbörsen. Bolaget själva uppger den totala marknaden till 3 miljarder euro. Givet konkurrens, distributörer som skär emellan och marginaler så ser jag inte någon större potential i bolaget vid snabb överslagsräkning. Då ska man också betänka att bolaget inte kommer att tjäna pengar på ett års sikt åtminstone.

  Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte lova att detta ska bli en succe, riskaktie. Men jag konstaterar att det verkar helt klart att alla nålstick i EU och USA och därefter troligen resten av hyggligt rika världen ska ske med skyddade nålstick. Det vi vet relativt säkert är alltså att det är en mycket snabbt växande marknad. Det vi också vet är att flera personer i Vigmed har bakgrund i Viggo AB som köptes upp av största aktör på en liknande produkt.

   http://hd.se/mer/2013/10/19/uppstickaren-vigmed/

   Har dom bästa produkten så kanske dom ändå inte kan nå mer än 10% marknadsandel. Men det är inte det jag placerar för. Jag spekulerar i att dom har bästa produkten och kommer att köpas upp, möjligen under strid mellan ett par aktörer då marginalerna inom denna typ av produkt för jättarna är snuskigt höga och då en jätte med bästa produkten inte stannar på 10% marknadsandel.

   Bolagets förhoppning är att vi 2017 med dagens värdering är värderade till 1x försäljningen. Har ingen aning om dom lyckas med det.

   Radera
 2. Insiders är stora ägare och stora tecknare av aktier, dom är också med och garanterar emissionen.

  SvaraRadera