lördag 22 november 2014

Svenskens dyraste bolån

Bra och intressant research av SEB citerad av di om hur uppskoven på reavinsten vid byte av bostad är ett allt dyrare lån och skuldsättning som många nog inte tänker på att man har.

”Slutsatsen är att du bör vara medveten om att du lånar dyrt av staten och att du bör överväga att i stället betala av dina skulder”, skriver SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.
SEB har med hjälp av Statistiska centralbyrån räknat fram att svenskarna till och med 2013 skjutit upp skatten på reavinster för hela 264 miljarder kronor. Det innebär obetalda skatter på nära 60 mdr kr som beläggs med straffränta. Staten drog in  preliminärt 1,3 mdr kr på uppskovsavgifterna 2013, enligt SEB:s undersökning.
"Alliansregeringens konstruktion av uppskovsskatt har karaktären av ett lån från staten. I stället för att betala kapitalvinstskatten direkt betalar du en sorts årlig ränta, en ränta som alltså i dagens läge får anses vara relativt hög”, skriver Jens Magnusson.
Hur räknar SEB fram att uppskovsräntan motsvarar en boränta på 3,25 procent?
Uppskovsräntan på 0,5 procent beräknas på hela reavinsten. Reavinstskatten uppgår till 22 procent av vinsten. Räntan på den uppskjutna skattebetalningen, det ”lånade beloppet” av staten, motsvarar därmed 2,28 procent (0,5/0,22).
”För att göra den räntan jämförbar med en bankränta behöver man ta hänsyn till att bankräntan är avdragsgill med 30 procent medan ’räntan’ till staten inte är det. Därmed delar man 2,28 med 0,7 och landar på 3,25 procent”, skriver Jens Magnusson.

Summerar man så finns det rimligen tre möjliga skäl att inte betala av detta lån:
1. Man tror att staten ska ändra reglerna och stryka skulden på 60 miljarder kr.
2. Man är redan så hårt belånad på villan att man inte kan låna mer till rimlig ränta.
3. Man spekulerar i att bostadsräntorna i närtid ska sticka kraftigt upp så att 3.25% framstår i bättre dager.

Priset man betalar för den spekulationen ligger väl i runda slängar på 3.25% - 1.85% = 1.4% x0.7=  ca 1% årligen på den uppskjutna skatten. Dvs man betalar 1 tkr per 100 tkr uppskjuten skatt och för att ha 100 tkr i uppskjuten skatt så behöver man ha gjort en reavinst vid bostadsförsäljning på ca 455 tkr. (22% reavinstskatt)

När vi sålde vårt radhus så hade vi inget val. Utlandsboende gjorde att vi inte i närtid skulle köpa nytt hus så det var bara att slanta upp flera hundra tkr och betala reavinstskatten som då blev. En faktor jag faktiskt brukar låta mig påverkas av är vilken regering som snor mina pengar. Jag har genom åren gjort väldigt stora skatteinbetalningar (speciellt innan KF, ISK, KP) och jag har då valt att trigga det för bostad, Vostok Gas när det varit en borglig regering.

Idag har vi en situation där MP bara pga sin... ja vad ska man kalla det.. ansvarslöshet och övermod skulle jag nog dra till med, bränner 4 mkr varje dag med Lövéns goda minne. De borgliga är allt annat än perfekta men det MP sysslar med är så motbjudande att jag återigen påminns varför jag försöker undvika att lägga större skattebetalningar under RödGrönt styre.

Till och med Aftonbladets Lena Melin som mer än andra bidragit till dagens idiotiska styre verkar ha fått nog av det massiva slöseriet med de välskötta och fyllda ladorna som Anders Borg lämnade över när Reinfeldt bestämde att vänstersidan ska styra trots att dom inte vann valet.

För närvarande betalar skattebetalarna fyra miljoner kronor om dagen för att stärka Miljöpartiets ego. Det är ren och skär galenskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar