söndag 9 november 2014

Min grundläggande matte om Eagle

Vad man måste förstå med bolaget först var att det satt på väldigt attraktiv mark för okonventionell olja i Texas men att man producerade den marken med rätt konventionell teknik snarare än de där borrningarna som kostar 5-7x mer och ger mkt höga flöden men också risk att misslyckas. Marken var attraktiv och man sålde den för 10x årligt kassaflöde och använde pengarna till att bli skuldfria och få en fet kassa på 70 mcad eller 2 cad per aktie idag.

Nu måste man dock förstå att baksidan på det myntet är att man inte har tillräckligt med källor för att täcka sin utdelning. Kvar i bolaget är ca 1800 fat olja och 100 fat till gas och gas liquids. Lite grovt är det ner 1000 fat/dag. Andelen värdefullare olja har ökat och dessutom "blev man av" med oljeproduktionen i de delar av Texas där infrastrukturbrister ger rabatter på oljan.

Bolaget indikerar att man tänker använda kassan + ta skulder upp till 2x kassaflödet genom att nu vid mycket lägre oljepriser än när man sålde i Augusti... köpa på ersättande oljeproducerande områden.

Det här med att kunna handla när det är billigare än när man sålde är ju bra. Samma sak att man sänkte gasandelen och andelen olja där den var rabatterad. Men det finns en bonus till och det är att man sålde något för 10x kassaflödet (samma kassaflöde som försörjde utdelningen) och nu kan köpa mer standardfält som de andra man har (utan häftig potential för shaleoptimering utan istället tråkigt och stabilt) och dessa kostar i USA mindre även före effekten av oljeprisnedgången.

Låt oss titta på Eagles köp från H2 2013 då oljepriserna var högre:
Calgary, Alberta – November 4, 2013 – Eagle Energy Trust (TSX: EGL.UN) is pleased to announce that its 
operating subsidiary, Eagle Energy Acquisitions LP (“Eagle”), has entered into a binding agreement with an 
undisclosed party to acquire producing petroleum properties in Hardeman County, Texas (the “Assets”) for a 
purchase price of $US 26,250,000 in cash, subject to closing adjustments (the “Acquisition”). Eagle expects to add 
approximately 300 barrels of oil equivalent (“boe”) per day to its existing production. The Acquisition is expected to 
close on or about November 25, 2013, with an effective date of October 1, 2013. 
The Acquisition
The highlights of the Acquisition are as follows: 
• Current working interest production of approximately 300 boe per day consisting of 97% light sweet crude 
(43o API) from 34 producing wells
• Internally estimated reserves by a qualified reserves evaluator of 1.47 million boe (proved only) as at
October 1, 2013, of which 88% is proved developed producing
• Historical one year cash flow of $US 4.5 million

Detta är ett typiskt långlivat fält med hög grad av bevisade tillgångar och begränsade underhållskostnader. 26.25 musd för ett års typiskt kassaflöde om 4.5 musd är 5,83 x kassaflödet.

Idag är priserna på olja lägre och bolaget säger att man får bättre deals i Kanada så säg att dom kommer över något för 5x kassaflödet. Kassan + tänkt låneutrymme är ca 117 musd. Tittar vi på dealen ovan så var det alltså 26.25 för 300 fat/dag. 15% billigare idag skulle indikera att dom får 350 fat/dag istället och säg att dom inte stänker iväg hela låneutrymmet utan investerar 4x26.25 för summa 105 musd vilket då skulle addera 1400 fat till nuvarande 1900 för totalt 3300 fat per dag.

Ledingen har lyckats mycket bra och hedgat produktionen på 90 usd WTI eller bättre till 2015-07-01 och fattar jag dom rätt så anser dom sig täcka 50% av dagens utdelning (1.05/aktie och år) efter kapitalutgifter, detta inräknat att DRIP är i princip avvecklat (snyggt gjort). Vid WTI 90 usd skulle man isåfall täcka knappa 40% till vid förvärv och om man därefter ser WTI 90 usd. Man har trots allt 7-8% DRIP kvar utan nämnvärd rabatt (2%) vilket skulle göra bolaget nästintill i balans vid 1.05 cad utdelning/år och mycket försiktig belåning. Hotet torde vara mycket lägre oljepriser EFTER sommaren 2015. Å andra sidan så kommer bolaget hedga vid minsta uppstuds.

Den 24e november hålls extra stämma och jag upprepar, det kommer inte handla om amerikanska fält utan man anser sig få bättre deals i Kanada, högre beskattning till trots. Det är värt att nämna att det verkligen är köparens marknad med många pressade högbelånade bolag som vill sälja så möjligen kan dom göra en oväntat bra deal.

Summa, vid dagens utdelning så delar Eagle 23.5% och dom har gjort otroligt mycket rätt inför det oljeprisfall vi såg. Att dom då straffas känns inte helt logiskt. Än mindre logiskt känns att folk fokuserar på att dom bara har halv täckning för sin 0.0875 cad månadsutdelning under tiden fram tills ersättningstomterna är presenterade. Om oljepriset ligger kvar stabilt mellan 70 och 80 dollar per fat så kan det nog komma en nedjustering av utdelningen, säg att 20% vore rimligt. Om vi däremot ser perioder med 90 usd WTI så tror jag den blir kvar intakt. Bolaget har som policy att inte dribbla upp och ner och man har och kommer troligen ha en mycket konservativ balansräkning. Det gör också kort och gott att man under det oljeprisfall som varit har haft en negativ hävstång på nedgången till skillnad från alla andra bolag som haft mängder med miljoner/miljarder i skulder snarare än 70 mcad i kassan och skuldfri.

Lite grand som om man som placerar legat kraftigt likvid när raset kom och i lugn och ro kan börja titta på vad man vill ha. Inte en så dum position och jag tror Eagle visserligen kan få lite rekyl efter starka uppgången men kanske är det ett bra tillfälle om man kan fånga lite aktier efter en sådan rekyl och låsa in vad som borde bli attraktiv direktavkastning även i dagens tuffare oljemiljö för att inte tala om läget om oljan skulle vända igen.

Ska flika in en liten B-beräkning till som jag körde i huvudet:
Om de där 300 faten var värda 26.25 musd så borde 1900 fat av liknande (tom inkl det..) vara värt 6.33x mer eller 4.8 usd per enhet. Med dagens lägre cad alltså kanske 5.40 cad och om vi tror det minskat i värde med 15% så blir det 4.60 cad + 2 cad i kontanter= 6.60 cad dvs bör långsiktigt finnas mer uppsida för ett bolag som inte haft belånad hävstång ner.

På hemsidan finns Q3 presentationen som inspelning med frågestund. Värd att lyssna på för egen research samt för att höra shortarna som undrar hur bolagets kassa kunde ha stigit så fort (försäljningen låg i USD och har nyss konvererats till CAD och bolagets balansräkning är i cad) samt samma shortare ivrigt försöka övertala ledningen att det nu sjösatta återköpsprogrammet är en ytterst dum idé att lägga pengar på...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar