lördag 15 november 2014

Aktier, rapportsäsongen.

Jag har senaste tiden börjat bli mer intresserad av aktier igen, läst mycket och följt mycket conference calls.

Lite kort om bolag som imponerat på mig vid senaste rapporterna:

Eagle Energy Trust: 
Nästan alla oljebolag jobbar normalt med belåning, så även Eagle. I somras så valde man dock sälja väldigt attraktiv men komplicerad mark i Texas och fick mycket bra betalt. Sen dess har vi som sagt sett oljepriset dippa rejält.

Jag antar det enklaste sättet att beskriva skillnaden mellan Eagle och andra liknande oljebolag är att ta två svenska husägare om vi plötsligt skulle se en dipp på 20% i huspriserna så att en 5 mkr villa plötsligt kostar 4 mkr och ett 2.5 mkr radhus kostar 2 mkr.

Husägaren Eagle: Har radhus för 2.5 mkr och cash 2.5 mkr med målet köpa villa. Raset gör att man har radhus värt 2 mkr och cash 2.5 mkr för totalt värde om 4.5 mkr. Husägaren Eagle konstaterar nu med intresse att han kan titta på strandtomt vilket han inte kunde före fallet. Nettoförmögenheten är ner 10% i kr räknat.

Husägaren Övriga: Har villa på 5 mkr som är belånad med 3 mkr. Nytt värde på kåken är 4 mkr och nettoförmögenheten är halverad från 2 till 1 mkr.

Siffrorna är inte proportionella men principen av att Eagle betalade av sina lån med försäljningen och la 2 cad i kassan som man nu ska handla nya mogna oljetomter för att underbygga sin utdelning illustreras väl. Eagle kan med kvarvarande produktion enligt conf call täcka upp mot halva dagens utdelning på 1.05 cad/år. Ett annat sätt att se det är att man vid 4.5 cad kurs skulle kunna dela ut 2 cad i engångsutdelning och dela ut 50 cent årligen på kvarvarande aktiekurs om 2.5 cad och det UTAN hävstång, utan belåning och hyggligt anpassat till dagens oljepriser (eller i alla fall 10-15% högre WTI än idag samtidigt som man är bra hedgade på 90 usd för stor del av den produktionen 2015).

Bolaget kommer inte dela ut några 2 cad utan köpa nya tomter i en "köparens marknad" :-) och när det är gjort anpassa utdelningen till inkomsterna vid dagens oljepriser (lär bli viss sänkning från dagens extrema avkastning). Men det illustrerar väl att man inte direkt har några problem att rulla på med nuvarande månadsutdelning (1.05 cad på 12 månader) någon månad fast man bara har löpande intäkter på kanske hälften av det (en reservation är att det är svårt att veta exakta kapitalbehovet för att hålla kvarvarande produktionsenheter på existerande nivå och därmed vad som är tillgängligt för utdelning). I princip skulle man ju kunna säga att man skulle kunna göra det i 3-4 år och därefter sänka utdelning till hälften och då vara obelånad och dela ut bra bit över 10% (räknat vilket vid dagens kurs....). Ett tänkbart räkneexempel om tiden efter köpet om dagens låga oljepriser blir kvar är för mig att 75 cent i uthållig utdelning utan tramset med DRIP (betala utd med nya aktier) i nämnvärd omfattning, att det skulle betyda 16.7% avkastning/år vid 4.5 cad vilket borde betyda chans till rejäl kursuppgång givet oförändrade oljepriser (WTI 76) när analytiker och marknad kan se det svart på vitt tillsammans med prognos över nästa års kapitalbehov.

Jag köpte mycket Eagle på studs efter rapporten, blev lite tung och sålde en del mellan 4.6 och 4.75 men är rätt snabb att handla tillbaka (igår) när jag fick tillbaka aktier 5-7% billigare än jag sålde. Jag gillar riskprofilen på aktien och tror marknaden blandar ihop bolaget med "Husägaren Övriga".
Conf call.
Presentation

Crius Energy Trust: Jag har ägt dom tidigare och förlorat lite pengar netto på det när dom drog ner utdelningen. Så även om Q2 rapporten var bra så var jag misstänksam. När jag läste Q3 rapporten bestämde jag mig dock för att det ser så bra ut att jag kan ha 5% av portföljen i bolaget. I korta drag 13% årsavkastning från utdelningen och under Q3 så täckte dom den dubbelt upp med sina vinster.
"Best quarterly performance since IPO in November of 2012"
"49% payout ratio, compared to 102% in Q3 2013 and 67.5% in Q2 2014"
Bästa sättet att beskriva bolaget är att det är USA motsvarighet till Telge Energi dvs virtuellt elhandelsföretag mot hushåll. Nu har man alltså två mkt starka kvartal bakom sig med strålande balansräkning som resultat och mkt väl täckt hög utdelning. Det som gick snett sist var om jag fattade rätt att man räknade bort sig på hur många kWh man behövde ha prissäkrade åt sina kunder för vinter. Snart är det vinter igen... Bolaget hävdar att man lärt sig läxan och säkrar med derivat för rätten att köpa in mer om det behövs.

Jag plöjde in direkt igår efter ha läst rapporten (dvs jag har facit..). Att betala mer med facit i hand börjar kännas som en intressant taktik om man som jag övermodigt tror mig ha... har kapaciteten att snabbt se om en rapport är bra eller dålig. Vi får se om jag bygger ut strategin och vi får se om analytikerna håller med mig om att aktien förtjänade gå upp... Får jag drömma lite så är det att bolaget efter väl genomförd vintersäsong försiktigt börjar höja utdelningen igen. Då kan man mkt väl få god kursutveckling utöver utdelningen. Ett område att bevaka är också att detta är ett potentiellt mkt expansivt företag.
Conf call.
Presentation av företaget

American Hotel REIT: 
Detta bolaget kommer ni ha svårt att förstå. Men i korta drag så har jag senaste åren hållit mkt koll på både raff, pipelines, oljejärnvägsvagntillverkare och Buffets äventyr inom järnvägen. Prognoserna pekar fortsatt upp för järnvägstransporter i USA. Den stärkta ekonomin och snabbt växande oljeproduktionen bidrar.

Men det har också hänt saker. Tåg har spårat ur med olja och människor har dödats som resultat av det. Resultatet av det är myndighetskrav på ombyggda vagnar (finns ett fortsatt case för
vagntillverkarna) men kanske mindre noterat ett krav för 2015 på mer tågpersonal och mer vila. AHIP är en udda fågel. Med normal REIT belåning äger man och expanderar snabbt inom branschen hotell med säkrad beläggning från långa kontrakt med de stora tågoperatörerna. Typ hotell med garanterad 80% beläggning. 9% avkastning. Två stora nackdelar: Bolaget expanderar snabbt och det ger mkt täta PP's vilket dämpar kursen som nu är ca 10 cad med PP nyss på 10.45 cad att jämföra med årsutdelning (månadsvis) på 90 cent cad. Nackdel två: Avanza vägrar handla bolaget då man fortfarande inte fått ordning på skattereglerna för vissa typer av amerikanska MLPs och nu tydligen vissa typer av kanadensiska bolag.
Presentation och Q3 conf call (i skrivande stund ännu inte ute)


Nyförvärv i Köln under kvartalet
Dream Global Reit (tidigare Dundee International): Precis som Eagle så har detta bolaget tajmat perfekt men omständigheterna gör att man inte belönats kursmässigt. Bolaget är i praktiken det perfekta verktyget för den som vill köpa kontorsfastigheter av högsta kvalitet i tyska storstäder och få 9% avkastning och dit (tyska premiumfastigheter) är det rusning från stora placerare i världen senaste åren. Varför stiger inte kursen då? Tja inklusive utdelning är det okej men inte mer. Orsakerna är ett par: Bolaget bildades genom att ta över tyska postens tråkiga fastigheter, tänk vår gamla posts kontor och terminaler. Tyska posten krymper fortfarande och regelbundet vartannat år så uppstår oron hur mkt nytt tomt man måste hantera, senaste datumet var 140630 och det syns i senaste rapporten där senaste årens kamp för att nå goda 110% täckning av sin utdelning smackades ner till 100% igen också börjar det igen inför 2018... Men tyska posten stod för två år sedan för 60% av intäkterna. Nu är det 30% och principen ledningen nämnde är att Posten har fasat ut det man mest ville bli av med. Nu är det mer och mer "kärnan" kvar. Dvs det värsta är taget. Vad är då de andra 70%? Jo det är det mest attraktiva man kan tänka sig inom kontorsfastigheter i Tyskland i princip och nyligen köpte stor Sydkoreansk pensionsfond in sig dyrt som delägare i ett antal fastigheter som Dream då kommer förvalta. Dream gjorde i gengäld några nya mkt attraktiva förvärv och passade på att ta nya rekordlåga fleråriga lån på dessa. En sak till som hållit tillbaka Dream är att CAD stigit mot Euron senaste tiden och neutraliserat den värdestegring som skett i Euro. Vinster tjänas ju även i Euro och delas ut i CAD. I viss mån hedgar man det.
Q3 conf call
Presentation före senaste rapport:

Jo, jag ska komplettera med en aktie som jag äger och halverat pengarna på som jag tycker redovisat bra. Inte rapport men väl vad jag förstår, borresultat och då inte i Argentina utan i Kanada. Vad jag förstår är det ett område där man har låga borrkostnader och ovanligt snabb payback vilket normalt brukar vara vad investerare letar efter.

Jag fortsätter äga Madalena Energy. Hög risk och vi kan ju lugnt konstatera att jag för tidig med Argentina. Dock ser jag nu till min glädje att även Kyle Bass rört sig in i bolagen verksamma i Vaca Muerta enligt senaste hedgefond kvartalsrapporterna. Sen tidigare är ju även Soros placerare i YPF. Som sagt hög risk som jag fått lära mig den hårda vägen, men något jag vill ha i portföljen.

“Once the issue with the ‘vultures’ has passed, Argentina will attract hundreds of billions of dollars of foreign direct investment. YPF will likely be the primary beneficiary of these capital flows,” Bass told Bloomberg yesterday. “Argentina has the opportunity to reverse its balance-of-trade issues over the next several years through the development of Vaca Muerta and other non-conventional fields.”

Avslutar med intervju i Der Spiegel med Henry Kissinger. Som så många andra i det gamla gardet både i Europa och USA så är han kritisk över hur dagens västledare agerar i Ukraina, mot Ryssland och i Syrien. Hårda ord att kalla agerandet en historisk tragedi.

Samtidigt är rapporterna från G20 för eländiga och Putin reser hem i förtid efter att för att välja alla svenskars favoritord... blivit rätt uppenbart kränkt... Kanske är det så länge sedan väst hade ett större krig på hemmaplan att man helt enkelt inte ser det som riskabelt att uppträda hur illa som helst för att göra privata politiska poäng. Ledarna eldar intensivt på fiendskapen mellan folken och alla reser hem och säger att vi måste rusta upp för att vara förberedda för krig. Men vi är redan i ett omfattande krig. Det ekonomiska krig som förklarats mot Ryssland och som är av samma typ (och med samma resultat av inflation och fallande valuta) som USA tidigare framgångsrikt experimenterat mot Iran med. Ryssland ställer dock snabbt om sin ekonomi bort från EU som i sin tur får allt svagare tillväxt som resultat så resultatet är ovisst, det enda vi vet säkert är att bitterheten och viljan att slå tillbaka bara ökar på alla sidor. Jag såg nyligen hur England firade sina döda från 1a världskriget. Sanningen var ju att dom dog i ett helt meningslöst krig och att de som vägrade slåss skickades ut som kanonmat av ledarna i ett krig som jag inte tror att någon så här i efterhand kan säga vad som var så viktigt att slåss för. Det enda viktiga med det var alla döda och att det sådde den bitterhet som skapade 2a världskrigets ondska och ytterligare död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar