tisdag 8 juli 2014

OceanaGold

Jag hade kontakt med dom idag och det är ett företag i förvandling. Bolaget har gjort ett närmast unikt bra arbete i att landa Didipio projekten på ett socialt och ekonomiskt föredömligt sätt.

Om det finns någon som kan landa det kontroversiella El Dorado projektet så är det OceanaGold. Rimligen är också OceanaGold goda nyheter för staten El Salvador (jag har följt detta projektet redan innan Oceana blev involverat och det verkar för mig som staten har brutit mot alla tänkbara regler och dom riskerar därför stora skadestånd) i och med att man får in en aktör som har bevisat gott track record i att uppträda korrekt och skapa välbehövliga arbetstillfällen på bästa ekologiskt hållbara sätt.

Att OceanaGold trätt in gör inte projektet okontroversiellt på något sätt, NGO's som vill avbefolka världen för att skydda Moder Jord och som själva använder allt som vi andra gör men lever gott på att skrämma lokalbefolkningar till fattigdom kommer utan tvekan jubla över att få in nygammalt projekt att dra in pengar från hycklande storstadsbor (samma storstadsbor som är de stora konsumenterna av råvaror men vägrar inse sambandet mellan gruva och Iphone)

OceanaGold acquired the El Dorado Project, a high-grade gold-silver project located 65 kilometres northeast of the El Salvador capital city of San Salvador. The El Dorado Project currently hosts a Measured and Indicated ("M&I") Resource of 1.30 million ounces of gold and 9.48 million ounces of silver with an average M&I grade of 9.4 g/t gold and 69.0 g/t silver.

El Dorado Project

In November 2013, OceanaGold completed the acquisition that has brought the high-grade gold and silver El Dorado Project in El Salvador into...

Jag äger tyvärr inga aktier i OGC idag. Faktum är att ledningen gjort ett ännu bättre jobb än jag vågat hoppas på. I en extremt svår miljö har man gjort det mesta rätt. I den här branschen är det en erfarenhet jag känner jag fått, att välja fler bolag vars ledningar har ett bra track record.

OGC är också ett alternativ när Västafrika i mina ögon tyvärr är olämpligt pga risken med Ebola. En sjukdom som iofs inte sprids så enkelt för den som vet hur man skyddar sig men som har förutsättningar för att skapa rädsla som kan stänga verksamhet och orsaka väldigt stora värdeförluster på kort tid.

Jag behöver och kommer uppdatera mig igen på OGC, det var typ 4-5 månader sedan sist. Men helt klart är att även om El Dorado är ett komplicerat projekt politiskt så är det ett projekt med enormt värde i. Höga halter skulle ge väldigt låg cash cost och följaktligen mycket utrymme för både ökat välstånd i samhällena, skatteinbetalningar till staten och aktieägarna/bolaget som tar risken och gör allt arbete.
MELBOURNE, July 8. 2014 /CNW/ - OceanaGold Corporation's (the "Company") financial and operational results for the quarter ended 30 June 2014 will be released following the close of the ASX market on Wednesday 30 July 2014 (Melbourne, Australia time) and will be posted on OceanaGold's website at www.oceanagold.com
The Company will host a conference call / webcast to discuss its Q2 2014 results at 7:30am on Thursday 31 July (Melbourne, Australia time) / 5.30pm on Wednesday 30 July 2014 (Toronto, Canada time).
Webcast Participants
To register, please copy and paste the link below into your browser:

6 kommentarer:

 1. OGC.TO har nu gått ca 50% sedan majbotten och EDV.TO ca 40% efter en säsongsmässigt atypiskt stark junimånad. Trevligt för dom som vågat gå emot det vanliga säsongsmönstret. Även om man var beredd på denna utveckling har det ändå varit svårt ligga fullt exponerad.

  En mer intressant fråga kanske är hur den närmaste framtiden ser ut. Efter den här uppgången borde det väl komma en ganska stark rekyl...eller borde det det egentligen? Det är för många som missat uppgången och nu är sugna komma in samtidigt som den sedvanliga säsongsbotten ligger i trakterna. Det vore för lätt med några veckors rekyl nu. just därför tror jag uppgången kommer att fortsätta med oförminskad kraft 3-4 veckor till. Målkursen för OGC.TO ca CAND 5 (möjligen ngt över) och för EDV.TO ca CAND 1.50. Men sen då?? Då borde det väl ändå komma en rekyl man komma in på? Kanske det men är läget då verkligen så annorlunda mot läget idag? Risken finns att det fortfarande är för många frustrerade köpare utanför för att ngn nämnvärd rekyl ska kunna utvecklas. Det kan inte bli överköpt innan "alla" fått köpa vad de vill ha

  mvh Captain Obvious

  SvaraRadera
 2. Captain Obvious talar obviously med sig själv

  Nästa vecka (v 31) har vi expiries och first notice för guld&silver. Det vanliga är då åtm 2-3% nedställ för råvarorna och 5-10% nedställ för aktierna. Den huvudsakliga anledningen är själva mekanism kring optionslösen men skickliga traders kan ju förstärka effekten för vad gör man lämpligen? Jo man säljer innan och försöker pricka botten för återköpet. Beroende på hur branta positioner man törs ta kan man ganska lätt göra 10% i månaden. Det är dock inte helt riskfritt då det kan hända (mkt sällsynt) man råkar ut för sk optionsgalopp då man får en häftig motreaktion när optionsutställarna tvingas täcka sin positioner i panik.

  Så....vi lär med stor sannolikhet få ett nedställ nästa vecka. Som jag ser det har inte mycket förändrats sedan förra inlägget i vad jag då trodde vi befann oss i nån slags halvvägsformation. Det tror jag fortfarande men stationen pågick lite längre. Vi bör alltså få ett starkt augusti motsvarande uppgången juni/halva juli. Alltså bör nedstället v 31 utnyttjas för köp... kanske redan tisdag samma vecka men kan även bli så sent som mitten av första veckan aug. Startskottet brukar vara att aktierna rusar iväg upp (till synes oförklarligt) medan råvarorna fortsätter sjunka nån halv dag ytterliggare.

  SvaraRadera
 3. Vad har du, OB, för tankar kring Q2 rapporten? Bör jag, som har aktier, behålla över rapport trots den senaste tidens mkt trevliga utveckling?

  Förra rapporten var väldigt bra, kanske behåller ändå. Hm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte uppdaterad på rapporten pga semester, kommer dock säkert läsa den så småningom.

   Radera
 4. Obs rättelse!

  Sista dagen för handel med guld/silveroptioner är idag!!
  Beklagar det felaktiga påståendet (v 31) jag skrev ovan. Den uppgiften fick jag faktiskt av CME . (http://www.cmegroup.com/tools-information/calendars/expiration-calendar/)

  Captain Obvious

  SvaraRadera
 5. Måste bara få säga att det är då F-n att man inte kan lita på CMEs egna kalendrar för expirydates. Ni har fått de båda länkarna med olika datum och får själva kolla upp vilken länk ni litar på. Jag tror det är den 25 dennes som gäller. Möjligen förvirringen kan bero på vissa omorganisationer på CFTC o CME man kunnat läsa om i media

  Captain Obvious

  SvaraRadera