tisdag 24 juni 2014

Västafrikas guldbolag

Lägger en fotnot om att Ebola krisen inte på något sätt är över utan förvärras. Min ursprungliga riskanalys är alltså fortfarande att vid dagens guldpriser så har bolag verksamma i Västafrika inga marginaler för att rädsla för Ebola skapar liknande evakuering (med nedstängning) av expats som vi såg under Mali kriget och även om risken är låg så måste man förstå att då blir det PP under intensiva shortraider och sånt brukar leda till snabba värdeförluster av värsta typen då utspädningen blir så stor.


Dr Bart Janssens, MSF's director of operations, said the charity had already treated 470 patients and was struggling to cope. "The epidemic is out of control," he said. "We have reached our limits. Despite the human resources and equipment deployed by MSF in the three affected countries, we are no longer able to send teams to the new outbreak sites."

MSF said that civil society and political and religious authorities were failing to recognise the scale of the epidemic, adding that prominent figures had to do more to promote the fight against the disease. Amid the panic, it said, key messages were not getting through and people were continuing to attend funerals where there were no infection-control measures in Place.

Källa

Det är också värt att notera uppgifter om dålig monsun i Indien vilket är negativt för guld och jag såg att högre energipriser för Indien användes som argument för att det nu var fel att släppa fritt guldimporten.

Jag kan dock ändå inte säga annat än att i den värld vi för tillfället lever i så känns guld inte fel, vem kan säga att det är omotiverat med högre guldpriser utifrån det mer "definitiva kaoset" vi ser i Mellanöstern och hur ofattbart snabbt relationerna mellan Ryssland och USA bara rasade samman på ett sätt som också verkar "definitivt", åtminstone så länge Obama är president (fotnot, jag väntar bara ännu mer krigiska presidenter om man studerar vad som finns i "pipeline"). Lite överraskande (bloggen snarare än familjen är mitt forum för sådana frågor) så frågade min son mig igår om det kommer ett nytt stort krig. Jag svarade nej men också att vi har många olika bra ställen att vara på om det skulle göra det. Det är värt att notera uppgifter om att många svenskar befinner sig i nära kärnan runt ISIS i Irak och att ISIS ledaren speciellt pekat ut Sverige som ett mål. Jag tror det är av största vikt att vi på alla fronter får stopp på "de facto avskaffandet" av svensk neutralitet och närmande till NATO. Huvudboven i dagsläget är vår utrikesminister men man ska inte göra sig någon illusion att (S) heller är någon solid vakt av svensk neutralitet. Frågan man alltmer måste ställa sig är om det går att både vara neutralt land och EU medlem i en alltmer politisk och militär union? Om inte, vilket är då viktigast?

Allt detta samtidigt som vi står inför att QE tar slut i USA och så småningom "risk" för räntehöjningar. Den gamla regeln om 5% av tillgångarna i fysiskt guld nog inte så dum och jag kvarstår i gissningen att PM bolag kommer gå bra åtminstone under inledningen av hösten och att sommaren troligen är hyggligt tillfälle att skaffa exponering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar