torsdag 19 juni 2014

Socialism, konceptet som vägrar dö trots ständiga bevis

att det helt enkelt är fullständigt underlägset marknadsekonomi.


I Sverige växer en ny röd generation upp och ska göra samma misstag som redan är gjorda. Inte ens det faktum att partiledarna är desamma som för avvecklade Kommunistpartiet får väljarna att inse att partier som Feministiskt initiativ bara är ett nytt namn på samma ideologi som inte bara förstörde ekonomier utan även plågade så mycket människor att man helt enkelt var tvungen att kalla den för något annat.

Vänstern fullständigt erövrat media och få personer har ett intresse att skaffa sig djupare kunskaper bortom tillrättalagda rubriker med känslomässiga argument om att socialismen ger rättvisa åt folket. Sånt här brukar svänga i ganska långa cykler så rimligen kommer svensk ekonomi se ganska annorlunda ut när vi kommer ut på andra sidan. Samtidigt är Sverige ett mycket hårt belånat och alltmer kulturellt diversifierat land.

Det blir ytterst intressant att se hur en nästa kraftig nedgång hanteras av folk och vilka konflikter som uppstår. Erfarenheten är att folk reagerar med ilska och kräver ännu mer åtgärder mot företag som säger upp folk och banker som kräver tillbaka lån från husägare som måste sälja till rea pris, reaktionen blir ofta krav på mer socialism vilket kanske är orsaken att fler och fler länder tenderar krascha så hårt och grundligt.

Ja ja, först ska vi klara av nästa val och se hur ministerposterna därefter ska delas upp mellan fyrklövern S, MP, V och FI. Kort därefter bör vi som första steg kunna se hur de kommande högre elpriserna slår ut basnäringen i norra Sverige, speciellt om det sammanfaller med svag tillväxt i Kina så bör det gå fort. I branschen jag arbetar pratar man redan om att investeringarna i basindustrin rasat i förväntan på valresultatet.

Basindustrin står för den i särklass största delen av nettoexport och handelsöverskott så vi borde logiskt sett se slutet på stark svensk krona därefter vilket bör bidra till att räntorna kryper uppåt så att konsumtionen från främst landets villaägare börjar falla.

Mer röd Socialism åt folket!

7 kommentarer:

 1. Jag förstår hur du menar med att marknadsekonomi är överlägset och instämmer men....

  Motsatsen till marknadsekonomi ur definitionssynpunkt är inte socialism. Nej motsatsen till marknadsekonomi heter centralbyråkrati (av alla slag). När man centraliserar makten kommer det alltid leda till ökad ineffektivitet och korruption. Denna maktkoncentration kan ligga varsomhelst på en vänster-/ högerskala....mkt vänster, lite vänster, neutral, lite höger eller mkt höger....spelar ingen roll mao ord var på vänster/högerskalan maktkoncentrationen ligger. Den kommer alltid stå i ett motsatsförhållande till marknadsekonomi.

  Frågan är om man kan vända på frågeställningen och påstå att marknadsekonomi står (MÅSTE stå?) i ett motsatsförhållande till socialism (eller någon annan politisk ideologi för den delen) eller om det alltid kommer att finnas en konflikt mellan politiska ideologer (top down) och marknadsekonomi (bottom up).

  Captain Obvious

  SvaraRadera
  Svar
  1. Per definition så är ju socialism socialisering av produktionsmedlen och motsats till fri företagsamhet. I Sverige ser vi ju det i aggressionerna mot privata skolor och sjukvård. Att jag inte gillar allt inom M (som jag inte röstade på sist) är väl känt men jag ser dom som ett av de mer marknadsliberala partierna som står för marknadsekonomi, det röda blocket står vad jag kan se för motsatsen och det förvärras.

   M dras också åt fel håll med samhället, inte minst pga EU och dess centralisering. Det är tungt för människor som står för individens självständighet mot staten och fri företagsamhet för tillfället och det är troligen början på en längre våg som kommer skada inte minst Sverige rätt rejält från nuvarande "välmående" nivå är jag rädd.

   Radera
 2. Hej, jag har länge följt din blogg med stort intresse, men känner att det numera är mer politik och mindre aktieinriktning. Saknar tex regelbundna uppdateringar av din portfölj. Kan du tänka dig att uppdatera den oftare?

  Mvh
  Mikael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mikael, jag förstår och sympatiserar med vad du skriver. Bloggen är dock en spegling av vad jag känner för och blir engagerad av. Dvs det är inte som när jag drogs med i OB Research att vi hade som gemensamt mål att växa och få fler läsare osv.

   I min tillvaro av idag så spelar mitt arbete i ett vattenreningsbaserat företag mycket större del av tillvaron än när jag reste runt i världen med familjen året runt, jag har kort sagt blivit mer Svensson och jag har gjort ett åtagande att det ska gälla minst 2 år framåt. Lite grand kan du se det som att det speglar vad jag bloggade om tidigare, nämligen "Global Killer", vad Kina betyder för råvarumarknaden. Dvs jag är inte helt övertygad om att vi har vinden i ryggen när vi investerar i vår sektor. Jag letar inom bolag som Enterprise Group och LNG infrastruktur och det funkar hyggligt (om än med svaghet under sommaren) och lite mer riskabelt på en vändning i Argentinas ekonomi via shale olja/gas men det är ju ingenting liknande (medvind) de marknader där jag tjänade de riktigt stora pengarna. Man kan kalla det risk vs reward och i viss mån speglar bristen av skrivande min osäkerhet.

   Vad gäller portföljen så kan du mer än vanligt utgå från att den inte har förändrats så mycket. Jag är tungt viktad mot bolag som Enterprise, Madalena och Dundee International.

   För marknaderna och politiken följer jag med stort intresse Irak och västs hot mot Ryssland samt hur Ryssland svarar med att vikta om sig mot Kina och slutligen de nya partierna i Europa. För Sverige, följer jag med intresse det maktskifte som kommer. Jag tror både den internationella biten och nationella är av stor vikt för aktier och vår ekonomi framöver.

   Jag uppskattar att du besöker bloggen och kanske är ett alternativ att besöka av och till och kolla vad det är för typ av skrivande för tillfället :-), kanske också att snabbt skrolla ner förbi politik och se om jag skrivit om aktier längst ner och inte minst svaren under inläggen, blir ofta att det är där man skriver och svarar om aktier.

   Jag tror många kommer hit pga bloggrullarna och tänk på att ni kan maila/lägga inlägg om sidor ni tycker är bra och som borde rulla där.

   Bästa hälsningar från Östra Rumänien, närmare bestämt staden Braila där det utlovas 30 grader i betongförorterna imorgon. XC70 var för övrigt en grym bil på Rumäniens ännu bara delvis moderniserade vägnät. Lite stolt blir man över Volvo och inte minst XC konceptet.

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Ja, jag kommer förstås fortsätta läsa din blogg:-)

   Mvh

   Mikael

   Radera
 3. Bifogar en artikel av Mike Shedlock ("Mish") med rubriken " Absurd statement of the week :The System Works", som enl min mening ställer frågan om centralbyråkrati vs marknadsekonomi på sin spets. Artikeln är hittad idag på din vänsterkolumn och har mkt litet med socialism att göra, åtm som ordet uppfattas i svenskt språkbruk utan mer i betydelsen statism eller globalism

  http://globaleconomicanalysis.blogspot.se/2014/06/absurd-statement-of-week-system-worked.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+MishsGlobalEconomicTrendAnalysis+(Mish%27s+Global+Economic+Trend+Analysis)

  Captain Obvious

  SvaraRadera
 4. När det gäller huslån skulle jag vilja se något liknande modellen de har i USA där banken får ta smällen(numera skattebetalaren tyvärr) Tycker bankerna kommer undan eget ansvar lite väl lätt.

  Rött,Blått,Brunt,Svart,Gult,Rosa osv tror inte det har mer än marginell påverkan vilka som vinner valet då vi inte kan skilja från mainstream i EU, men visst något strunt gör de säkert stor affär av oavsett vilka som sitter där så forket tycker de har vunnit något och lugnt låter sig mjölkas vidare precis som de alltid gjort i mänsklighetens historia.

  Jag har väl viss förståelse för socialism som en reaktion på kapitalism men mindre förståelse för de som tror vi fortfarande har ett kapitalistiskt samhälle då vi den senaste mansålder haft kreditism och en titt i hitsorien visar att när hoven och filosoferna svämmar över alla bräddar börjar falskmynteriet traditionsenligt.

  SvaraRadera