måndag 23 juni 2014

Något man sällan ser

Inte minst imponerande då Tony Blair ju är ledande Socialdemokrat och förebild för både S&M i Sverige. Inte minst imponerar den iofs självklara sarkasmen om att krigsförbrytartribunalen inte behandlar alla människor lika. USA och övriga Nato anslutna (inklusive vänner såsom Ukraina, Kosovo och alla andra som är mot Ryssland) behandlas som bekant med annan lagbok, rent bokstavligen (USA erkänner inte Haag's rätt att behandla anklagelser mot exempelvis amerikanska soldater och släpper bara fram anklagelser mot det man ogillar politiskt)


Haag nästa?

Men grunden till dagens helvete i Irak ligger i USA:s invasion 2003 som slog sönder en fungerande samhällsapparat. Ett krig som startades med en skrämmande nonchalans och en total brist på ödmjukhet. Bush Blair, Cheney och många andra trodde på allvar att de tack var överlägsen militär styrka kunde omforma ett annat land med en helt annan kultur.
Hur de än vrider sig på kroken måste Bush, Blair och Cheney ta på sig en stor del av ansvaret för att över 125 000 civila irakier mist livet under mer än tio år av våldsamheter.
Alltfler röster höjs för att krigsförbrytardomstolen i Haag åtminstone bör fundera på att inleda en förundersökning mot dessa herrar.
Det kommer givetvis inte att hända men tanken framstår inte som orimlig.


Knappast en karriärvinnare för Wolfgang Hansson att skriva som han gjort här. Vår tids journalister är sällan obekväma för makthavarna (obestraffat). Så lite imponerande är det allt. Fotnot är att siffran på antal civila döda inte direkt stämmer med de högre siffrorna jag är van att se uppgifter om.

Så här borde Herr Hansson ha skrivit och det är väl inte omöjligt att Aftonbladets chefredaktör kommer få ett samtal från amerikanska ambassaden med ogillande.

"The United States of America is not responsible for what happened in Libya, nor is it responsible for what is happening in Iraq today," said Kerry at a press conference in Cairo after a short visit to Egypt for talks with its newly elected President Abdel Fattah al-Sisi as part of his Middle East tour. 

Att tre journalister från Al Jazeera dömdes till 7+7+10 års fängelse idag i Egypten bara för att ha rapporterat om konflikten mellan militären och Muslimska Brödraskapet var av mindre betydelse för Utrikesminister Kerry när han besökte sin allierade i Kairo. Inte riktigt samma ointresse som när ryska journalister grips och dödas av ukrainska styrkor men nära på. Wolfgang, journalister ska följa fåran och hålla sig i skinnet, de flesta klarar det alldeles utmärkt men du har just fått en präktigt svart fläck.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar