söndag 18 maj 2014

Intressant i Asien

Tre saker att notera:
1. Indien fick inte bara regeringsskifte från Kongresspartiet till Hindunationalistiska (och mycket mer marknadsekonomiska) partiet. Landet som är ökänt för att var svårstyrt fick också en mycket stark regering med en ledare som från tidigare styre av delstat visat sig vara mycket kapabel i att ta i tu med hinder mot tillväxt. Delstaten ny PM var ledare för beskrevs av företagsledare "som om det inte vore Indien" för hur lätt det var att bedriva företagsamhet och slippa korruption. Börsen har reagerat positivt och jag fortsätter ha tung vikt mot Indien i PPM portföljen. Landet har utmärkta förutsättningar för att bli en investerar favorit kommande år gissar jag. Även gold bugs har av tidigare berörda skäl anledning att med stort intresse iakta Indiens utveckling. Ju mer framgångsrikt landet blir att locka till sig utländska investerare desto lättare blir det att avveckla restriktionerna på investeringar i guld för befolkningen.

2. Upplopp i Vietnam med mängder av nedbrända fabriker för utländska investerare samt dödsfall, speciellt drabbade är kineser och allt detta bör ha skadat landets tillväxtmöjligheter för lång tid framöver. Vietnamfond står inte högst upp på min lista.

3. Kommande vecka är det dags för toppmöte mellan Kina och Ryssland. Är ganska tyst om det men allt jag läser säger att Ryssland snappat USA's vilja att göra som man gjorde med Iran dvs ekonomisk krigsföring vilket extremt effektivt satte igång valuta ras och inflation. Första offren för Rysslands mer medvetna försvar mot detta blir Mastercard och Visa som även i Ryssland kommer tvingas bort då dom när det gäller är krigsverktyg. Även Indien och Kina har ju jobbat hårt för att befria sitt betalningssystem från extremt USA beroende. Viljan bland dessa RIC länder att ytterligare vikta bort från dollarn som avtalsvaluta lär också ha ökat dramatiskt. Även B rasilien delar ju för övrigt den önskan så vi går alltmer mot en polarisering med USA och EU-byråkrati å ena sidan och BRIC på andra. På sikt om än inte i omedelbar närtid bör det bara kunna sluta på ett sätt.

Det finns anledning att tro att Ryssland biter i det sura äpplet och fortsätter se etniska ryssar dödade i Ukraina utan att på allvar göra någonting tills man hunnit immunisera sitt ekonomiska system mot denna typ av modern krigsföring. Jag gissar det står absolut högst på Rysslands agenda nu och kommande år samtidigt som många politiker i USA på samma sätt brinner för att få pröva om det kan fungera lika bra på irriterande (Snowden, internetövervakning, Syrien, Ukraina) Ryssland som det gjorde på Iran. Ur Rysslands perspektiv så MÅSTE beroendet av väst måste snabbt minskas som konsekvens av hur lätt det var för dagens EU politiker att överge årtionden av integration och samarbete när USA beordrade så.

Ryssland gör för tillfället allt för att vikta över sin ekonomi bort från Europa och mot Asien. Enormt avtal för att bygga gaspipeline till Kina bör vara första steget under 2014 även om kineserna utan tvekan utnyttjar Rysslands vilja att bli av med beroendet av EU som gas kund till max i prisförhandlingarna. Sen ska man inte glömma att det kanske tar ytterligare 3 år av byggnation innan EU och Ryssland kan skiljas och Ryssland bli mer Asien fokuserat och mindre EU fokuserat. Det är värt att komma ihåg att rysk gas är väldigt billig jämfört med LNG leveranser och att EU idag lever gott på rysk gas medans Kina är världens tredje största LNG importör och har stora behov av att ersätta smutsig kol framöver. EU och speciellt Tyskland har däremot kraftigt ökat sin vikt mot amerikanskt kol som blivit över när jänkarna gått till renare shale gas, en trend som är mycket mer realistisk att fortsätta än att USA skulle förse Europa med (svindyr) gas som man ibland hör prat om.

En konsekvens av allt detta är att man som placerare bör räkna med att företag i EU som har exponering mot Ryssland och vars verksamhet kan ersättas av företag från mindre Rysslandsfientliga länder kommer få det svårt. Det uppenbara fallen är naturligtvis de anglosaxiska oljeföretag med investeringar i Ryssland som inte längre lär vara preferred partners.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar