lördag 12 april 2014

Powertech merger med Azarga

Enligt önskemål från kommentar till förra bloggen ska jag sammanställa lite hur jag ser på Powertech/Azarga under helgen. Dvs jag bygger på denna blogg löpande men ni kan börja med video från drivkraften i dagens Powertech/Azarga.

Videon är färsk och det krävdes lite ansträngning att komma åt den så... enjoy (notera också att ni efter videon ser länkar vidare med videos från detta 23-28 mars eventet!). Finns inte jättemycket om Azarga ute men jag ska försöka sammanställa det här trots att jag själv hade för avsikt att ta mer aktier på 8.5 cent. Lika bra, PWE är ännu så länge en extrem högrisk lottsedel och man ska inte ha för stor vikt mot sådant. Men vikt vill jag personligen absolut ha för jag tror dom har gjort avgörande framsteg i tillståndsprocessen senaste tiden.


Perfekt timing är inte att producera uran nu, bygga ut 2015 start 2016? Troligen perfekt timing.
The company reports that engineering for the processing facility is in progress and that well field planning is at an advanced stage. Facility construction is tentatively set to begin in 2015.
According to the company the site has 6 milion pounds of indicated resources and 4.5 million pounds of inferred resources averaging 20% U3O8 using a 0.50 GT cut-off. ranium resources are contained in two deposits located at depths ranging between 400 and 800 feet below surface.

Viktiga pressreleaser:

1. Senaste tillståndet från US Nuclear Regulatory Commission (NRC), "License to operate". Kompletteringslänk till NRC "Licensing Action Completed"
Nyckeltext: The U.S. Environmental Protection Agency anticipates issuing draft permits for the Dewey-Burdock Project this month. Hearings before two State Boards will resume within the following months.

2. Sammanslagningen med Azarga

3. Om läget politiskt i delstaten och vad vi kan vänta där efter NRC's senaste

4. NRC miljötillstånd

5. Senaste PEA (notera att det inte är en så hög grad av ekonomisk analys som PFS eller FS)

Vad som kanske borde varit pressreleasat:

1. Lokala myndigheter säger att man inte kan ta ställning innan NRC och EPA gett guidance. Läs noga slutet sida 3 och sida 4. Man skjuter därför upp sitt beslut i väntan på det (se pressrelease 1, 3 och 4 igen ovan notera kommentaren om EPA i release 1 för några dagar sedan)

Myndigheters presentationer och fakta om Dewey Burdock projektet

1. http://crustal.usgs.gov/projects/UREP/6-SD-community-talk-final.pdf

Powertech Azarga presenterar intervjuas:
1. Intervju med Azarga ordförande Molyneux

2. Bloomberg intervju:


Media & Motstånd
1. Bra aktuell lokal artikel efter tillståndet

2. Bra artikel om motstånd före senaste tillståndet

3. Samlingssida för motståndet som är väl värd att känna till och besöka av och till. Inte minst kan man hitta gamla PWE presentationer med tekniska fakta där :-)

4. Länk att komma tillbaka till för att följa lokal debatt

World Nuclear Association färskt "bas case för kärnkraft"

Notera noga att typiskt för uranutvinning är att det är mycket svårt att överblicka alla tillstånd som krävs och alla möjligheter att överklaga som finns. PWE pratar från erfarenhet om hur motståndarna jobbar med "Death by Delay". Dagens uranmarknad är dock av typen att "Delay" inte är hela världen och jag kan bara konstatera att NRC tillstånden trillar in och att lokala omröstningen beskriven i pressrelease 3 utlovas gå fort (efter NRC & EPA) samtidigt som diverse motståndarinlägg avvisas, att detta för mig talar för att PWE är på väg att vinna tillståndskampen. Detta är säkerligen influerat av tillståndsframgångar för URZ och URE i grannstaten och min fundering är att när PWE väl har en ISR gruva igång så lär även Colorado tomter bli lättare att hantera så motståndarna där kan ha jublat i förskott. Deras seger handlade mycket om att uranmarknaden kollapsade med olyckan i Japan. Nu startar Japan troligen upp igen och minst lika viktigt i grannstaten har URZ och URE dvs två juniorer nu fått tillstånd samt de facto kommit igång med ISR mining. Det blir allt svårare att skrämmas när studieobjekt finns en bilresa bort säger min logik.

Notera vidare att så länge inte uran spot priset rör sig uppåt så kommer inte PWE tjäna några pengar på Dewey Burdock eller annat projekt. Vi spekulerar i att spot marknaden åtminstone ska komma ikapp långa kontraktsmarknaden dvs typ 50% upp. Jag tycker logiken talar för det men så här långt har 2014 varit en besvikelse och ingen vet riktigt när marknaden kommer i balans. Det vi vet är att de flesta av dagens producenter som inte tecknat långa kontrakt (vilka för övrigt kommer ses som en nackdel om vi ser spotpriset skena) förlorar pengar och späder ut tills vändningen kommer. Urtypen på bolag där vändningen i spotpriset inte kan komma fort nog är UEC och Paladin. En fördel med PWE är som sagt ironiskt nog att man inte producerar (och tömmer projektens resurser) i omedelbar närtid.

Vad vet vi mer om personerna och investerarna bakom Azarga?
1. Alexander Molyneux joined Celsius in late-2012 after serving as President and CEO of SouthGobi Resources Ltd. (HKEX: 1878, TSX: SGQ) from early-2009 to late-2012. Prior to SouthGobi, he was Managing Director, Head of Metals and Mining Investment Banking, Asia-Pacific for Citigroup and had worked as a specialist resources investment banker for ten years. Mr Molyneux currently serves as Chairman, Azarga Resources Ltd. (private), Non-Executive Director of Ivanhoe Energy Inc. (TSX: IE, NASDAQ: IVAN) and Non-Executive Director of Mansfield Minerals Inc. (TSX-V: MDR).

2. Mycket bra sammanställning & research rörande Azarga från "Powertechexposed". Att dom har sin agenda och vinklar saker åt sitt håll får man som sagt ta med jämnmod...

3. Än så länge är det som sagt mest motståndarna som kartlagt, här är en schematisk bild till.

I princip är jag med detta nu färdig med genomgången. I slutet av juli blir man som PWE ägare istället ägare i Azarga Uranium och hösten lär handla om marknadsföring av det nya bolaget och att dom drar in pengar för att sätta Dewey Burdock i produktion.

Nya bolaget kommer ha 364 miljoner aktier vilket vid 9 cent kurs ger ca 33 mcad i börsvärde vilket man kan sätta i relation till de idag redan producerande bolagen URE på 200 mcad, URZ på 150 mcad och EFR på 180 mcad. Ett Dewey Burdock i produktion står sig väl i jämförelse med de två förstnämnda ISR producenterna URE och URZ. Invändningen är naturligtvis att URE och URZ redan är i produktion och att grannstaten Wyoming är uranvänligare än South Dakota. Jag skulle nog dock påstå att problemet med SD inte är att man är fientliga mot uranproduktion utan att det mer handlar om att tillståndsförfarandet är annorlunda (mer centralt via NSR) pga bristande erfarenhet i delstaten medans däremot Cameco sedan länge kört ISR i Wyoming. Jag tror på SD, stora utmaningen är nästa steg, att som etablerad SD producent övertyga Colorado där Azarga kommer ha stora intressen.

En annan relevant siffra är börsvärdet vs kostnaden att sätta Dewey Burdock i produktion (och därmed behov av kapital). Siffran i PEA är motsvarande 60 mcad eller nästan dubbla dagens börsvärde. I första videon pratas om lägre belopp 30 - 50 musd men oavsett så är det substantiella belopp och min gissning är att Azarga som URE och URZ kommer sikta på att dra in 20 musd via lån men att 40 mcad ska in via PP i vad som i höst då förhoppningsvis är en mycket hetare uranmarknad med ett Japan som då de facto har igång sina första reaktorer och ett spotpris på i alla fall över 40 usd. Det tror jag är vad man hoppas på och lite beroende på hur det uppfylls eller ej tror jag att man kommer göra en stor PP på bra kurs eller en första mindre på mindre bra kurs men ändå högre än idag. Ev uppkörd kurs kan gissningsvis även komma användas till att konsolidera ytterligare intressebolag med egna aktier som köpmetod.

Som investerare tror jag det är väldigt viktigt att inte dras med i kursrusningar. Vi har redan sett hur aktien dubblades för att sen falla tillbaka från 14 till 7 cent på kort tid. Tänk på tidsperspektivet att det inte ligger i deras intresse att aktien rycker innan mergern är klar mitt i sommaren. När den väl är klar skulle jag dock gissa att den ganska illikvida aktien trycks uppåt, speciellt om vi ser medvind i uranpriset och Japans agerande.

11 kommentarer:

 1. Det önskemålet besvarades snabbt ;-) Tack! "Please buy PWE" säger han, det låter nästan som att han gärna kan tänka sig att sälja PWE-aktierna i en snabb deal för bra premium och gå vidare till nästa projekt. Jag är lite osäker på Azargas övriga projekt och hur bra det blir för oss övriga ägare, men det är nog priset för ordnad kortsiktig finansiering och större skala/fler investerare. Verkar vid snabb anblick som att Azargas ägare (som är långsiktiga stabila?) kommer äga 77% av nya bolaget, vilket kanske innebär en liten free float!?
  /Sebbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tidigare tittat rätt grundligt på nya ägarna. Ska se om jag kan gå tillbaka och lägga ut en del om det i genomgången ovan. Det är ett intressant ämne och övervägande positivt som jag ser det. Killen som presenterar ovan har en intressant bakgrund och Azarga har extremt rika asiatiska affärsmän bakom sig om jag minns rätt.

   Min gissning är att vi kommer se PP i nya Azarga/PWE i höst vilket kommer hjälpa floaten att lyfta. Jag skulle absolut gissa att den PPn föregås av att aktien körs på traditionellt TSX vis... före sammanslagningen som väl var klar i juli enligt plan (och som ju kan ifrågasättas värderingsmässigt...) lär dock inte PWE köras.

   Radera
 2. Undrar hur man ska värdera Azargas projekt i den forna Sovjetrepubliken? Andelarna i BLR och Anatolia+cash verkar idag vara värderade omkring 8musd? PWEs börsvärde adderat ger ca 24m totalt, och då skulle alltså förstnämnda projekt vara värt ca 9m för att ge 33m i börsvärde vid kurs 0,09 i nya Azarga Uranium? Kan hända jag är ute och cyklar. Antagligen har det ändå ingen stor betydelse när man fått tillstånd för Dewey och nya Azarga börjar handlas tillgängligt för fler och större investerare.
  /Sebbe

  SvaraRadera
 3. Tack för genomgången. Visst är DB company makern och det ser bra ut på tillståndsfronten och man kan jämföra market caps med URZ och URE i WY. Frågan är hur man kan värdera de nya Azargagatillgångarna? Man kan ju se dem som bonus och bara titta på DB men ket finns kanske riktiga dolda värden?

  SvaraRadera
 4. Kirgizistan är ju inget höjdarland som jag väl skrev. Men det finns ju exempel på att ett REE bolag på tiden den sektorn var het, att det bolaget blev mycket hett trots landet.

  Utöver detta och DB så är det ju Colorado som dom har värde i och det är en problematisk stat men inte nödvändigtvis omöjlig gissar jag när/om dom startar oproblematisk ISR drift i South Dakota. Mycket kritik går ju ut på att bolaget saknar erfarenhet av ISR mining men det är ju en sanning med modifikation då personerna i bolaget har riklig erfarenhet om än i andra bolag... Nyckeln är som sagt att komma igång med DB och det ser ju hyggligt ljust ut tillståndsmässigt. Men vi behöver naturligtvis högre uranpriser etc.

  SvaraRadera
 5. Borde va dags att öka lite i Eagle nu.. Måste vara överdriven nedgång. De har ju helt ok ekonomi och wti priset ligger fint över $100. Här jag missat nåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske men du har shortare som vunnit stort genom att pressa sönder det svagare Argent.

   Både Argent och Eagle har gemensamt att dom delar ut en stor del av utdelningen genom DRIP. När aktiekursen pressas ner så blir DRIP/utspädningen dyrare.

   Hela Kanadas utdelande oljesektor är full med DRIP och jag är fundersam om dom med hög andel DRIP nu kommer attackeras en efter en.

   För tillfället avvaktar jag men jag har inte bestämt mig. Kommer bl.a följa short siffrorna i Eagle noga framöver.

   Radera
 6. • BEING hand-picked by famed billionaire entrepreneur Robert Friedland to run his Mongolian coalmining business was, understandably, a life-changing experience for Alex Molyneux.
  When the then 32-year-old investment banking wunderkind was chosen by Friedland in 2009 to run SouthGobi Resources, it put him at the forefront of Mongolia's resources boom.
  But it also set him on a path to become one of the higher-profile casualties of Mongolia's difficult transition into global resources hot spot.
  Molyneux parted ways with SouthGobi earlier this year after a controversial Chinese takeover bid for the company collapsed.
  Now the Australian-born, Hong Kong-based executive has chosen Australian Securities Exchange-listed explorer Celsius Coal as the vehicle through which he aims to make up for unfinished business at SouthGobi.
  Yesterday Molyneux was appointed executive chairman of Celsius, charged with turning the $30 million minnow and its basket of early stage coal assets in Kyrgyzstan into a significant coal player. He views Kyrgyzstan, which abuts China's west, as similar to Mongolia in terms of resource potential but offering significant advantages in infrastructure and attitudes towards foreign investment.
  Based on what he has seen of Celsius's early stage assets so far, Molyneux believes the company has the attributes to rival Mongolian Mining Corporation, a $1.8 billion company listed on the Hong Kong stock exchange.
  A study of old geological data compiled by Soviet geologists suggests Celsius's acreage hosts premium hard coking coal that would be particularly attractive to Chinese buyers.
  "Celsius has better coal quality than Mongolian Mining; it's closer to China than Mongolian Mining; and it's also in a country that's less fearful of foreign investment and interacting with Chinese (than Mongolia)," Molyneux told The Australian.
  It's clear Molyneux is disappointed by the way SouthGobi's fortunes in Mongolia unfolded.

  SvaraRadera
  Svar
  1. While SouthGobi was once a poster child for Mongolia's coal potential, climbing to as high as $HK130 a share as investors scrambled to be part of the Mongolia story, its share price started to sag earlier this year as the difficulties of mining in the country hit home.
   An $US890m ($851m) takeover bid from Chinese giant Chinalco looked set to provide a happy ending to the SouthGobi story, but authorities in Mongolia -- a country that has long watched its neighbour with deep suspicion -- recoiled at the prospect of the company falling into Chinese hands and effectively stripped SouthGobi of its key assets.
   The company now trades at about $HK15 a share, with its market capitalisation at just $350m.
   Molyneux says Mongolia's ferocious national pride and fear of the outside world is jeopardising its chances of making the most of its natural resources.
   "That (patriotism) creates this fear of everything foreign, whether it's Chinese or not, and there's a paranoia of everything foreign in Mongolia before you even get to the concerns about the Chinese," he says.
   Despite Molyneux's concerns about the direction of Mongolia, he talks down the significance of the recent situation involving one of his former employees, Australian lawyer Sarah Armstrong.
   Armstrong has been barred from leaving Mongolia as she is being questioned by anti-corruption investigators.
   "We have a different basic starting block for civil liberties," he says. "But all these former Soviet countries have these means whereby they can say: 'I need you because I may want to interview you some time in the next few weeks, so you can't leave the country.' It's not nice for her because she has lost her freedom to be home, but I think it will be resolved in the right way."
   Molyneux remains in regular contact with Friedland, the highly successful entrepreneur behind the multi-billion-dollar Oyu Tolgoi and Voisey's Bay mining projects, and he sits on the board of Friedland's oil and gas business Ivanhoe Energy.
   Working with Friedland in the early days of SouthGobi was, he says, an amazing experience. "I had the opportunity to access his Rolodex and learn from the kind of people you meet when you're hanging around with Robert."

   Radera
 7. varför tror du att guldet tokrasar idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis :-) tänkte samma sak...

   Reuters har en artikel ser jag om att kineser använt stora mängder guld precis som koppar som sätt för att göra överdriven belåning möjlig. De spekulationerna kan vara en möjlig orsak.

   Radera