onsdag 9 april 2014

Intressant drag av Ungern

Sverige och Ungern är ungefär lika stora befolkningsmässigt eller för att specificera, Ungern har kanske 3% fler invånare än Sverige.

I Ungern hade man tidigare 386 parlamentsledamöter. I Sverige har man 349 stycken lösdrivande välbetalda dito.

Ungern beslutade för ett par år sedan att ett land med under 10 miljoner invånare rimligen borde kunna klara sig med 199 stycken parlamentsledamöter.

Jag tycker det är ett smart drag då den politiska sektorn i högsta grad är tärande på alla oss andra och då den hela tiden adderar nya extremt dyra lager i höjdled. Eller med andra ord, ska vi ha skattebefriade och bidragsdränkta politiker i Bryssel så kanske vi kan minska antalet i Sverige så att totalen på de tärande blir någorlunda konstant. Känns inte orimligt.

Valet i Ungern gick annars ganska bra. Deras EU kritiska version av moderaterna blev återigen i särklass störst och besegrade socialisterna med typ 2 mot 1. Tyvärr hade deras version av SD framgångar men det är värt att komma ihåg att vi pratar om ett land som drabbats hårdare så här långt av krisen än Sverige och om svenskarna lägger drygt 20% på extremistpartier till vänster och höger så är det väl inte direkt märkligt att ungrarna ligger på samma ratio.

Vad jag nu hoppas är att alternativa borgliga partier ska växa fram. Utan att veta så mycket så noterar jag att deras Gröna parti till skillnad från svenska dito beskrivs som ett vettigt och intressant parti med miljö & marknadsekonomi på agendan snarare än skattehöjningar & friår som i Sverige. Ska försöka följa dom mer och om gudarna ler mot Ungern så växer andra alternativ än socialistiska fram och kan avlasta Orban vid nästa val vilket inte skulle skada för att förebygga det kända faktum att makt korrumperar svaga människor (läs politiker).

Tittar man på de ekonomiska nyckeltalen så ser det inte helt illa ut i landet och det må vara populistiskt men jag känner ingen jättesorg över att de utländska bankkoncernerna som ivrigt marknadsförde valutalån på bostäder, att de tvingas ta återbetalningen till samma ratio på Forint-CHF som rådde för några år sedan. Förhoppningsvis lär dom sig att inte marknadsföra valutalån igen. Detta är ju ett evigt problem som troligen bygger på att bankdirektörer vet att deras bonus inte återkallas 10 år senare när staten tvingas plocka upp deras ansvarslösa utlåning i boom tider. Vågen står som bekant fortfaranade och väger i Sverige med helt extrem utlåning till hushållens bostäder. Nu sänker man gradvis belåningsgraden som triggar amorteringstvång. Det är mycket bra men det ska bli intressant att ser om vi kan klara oss ur läget utan krasch när folk i främst storstäderna upptäcker att långivare också kan (tvingas) kräva återbetalning åtminstone lite grand...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar