onsdag 30 april 2014

Inte direkt oväntat - shortarna sätter tänderna i Eagle Energy Trust

nu när utdelningen är tagen. Från 1 april till 16 april gick short statten från 90.000 till 270.000 shortat. Det är alldeles färska siffror då tanken är från övervakarna att man enbart i efterhand ska få veta vad som händer så att hedgefonder ska kunna jobba ostört, dvs fördröjning. Utöver detta så tillhandhåller myndigheterna i speciellt USA diverse sätt att dölja shortade antalet shortade aktier. Ovanstående inkluderar inte dolt shortade aktier på någon USA notering är kanske bäst att säga.

Som jag skrivit så är detta frågan om logisk smitteffekt från vad som hände Argent. Som så många bolag i Kanada och USA så ger Eagle också ut egna aktier med lite rabatt som alternativ till kontant utdelning och det går att argumentera för att bolagen inte skulle klara behålla sin utdelning om det var 100% kontant. Från bolagen brukar det ofta kontras med att det beror på att man är i ett växande skede att man håller summan av utdelning + investering högre än kassaflödet, upp till var och en att bedöma det i de enskilda fallen.

Vad som var uppenbart efter Argent's krasch var risken att hedgefonder skulle börja sälja även Eagle för att även här skapa en situation där det blir väldigt dyrt (sett som utspädning) att finansiera del av utdelningen med nya allt lägre värderade aktier och därigenom tvinga fram en sänkt utdelning vilket i sin tur orsakar negativ kursreaktion.

Jag har inget direkt råd, mer än att jag inte tänker ställa mig i vägen för hedgefonder som ganska enkelt kan göra vad dom vill i illikvida aktier med mycket småsparare och som sagt, ju lägre kursen blir desto knivigare blir Eagle's situation vad gäller att behålla utdelningen.

Dagens glädjeämnen för mig är Macro Enterprises dvs liknande bolag som Enterprise Group... samt att NUS snabbt studsade tillbaka med 20%.

Har handlat en hel del Madalena aktier på 66 cent idag.
 RED: De fyra posterna jag köpte idag på 66 cent är nu sålda på 70 cent. MVN fortsätter vara en tradingvänlig aktie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar