tisdag 22 april 2014

Endeavour Mining

Jag sålde ju allt där pga oro att Ebola skulle leda till att dom tvingades stänga gruvor.

Gjorde en uppdatering då aktien ligger lägre pga lägre guldpris men Ebola läget är fortsatt svårbedömt. Inga klara tecken på att det spridit sig till nya länder men Reuters rapporter om att land slutar rapportera smittsiffror "för att inte oroa"....

EDV är mitt favoritföretag i sektorn men med Ebola fortsatt oklart och guldprissvaghet så avvaktar jag.

Vad jag har att glädjas över är att Enterprise som är mitt i särklass största innehav ryckt. Tog lite god vinst på mina dyrast köpta idag vilket snyggar till GAV ännu mer och sänker en lite för hög vikt.

Såg en troligen rysk Youtube film som jag inte gillade. Gissar den är mycket för internt bruk och för att glorifiera deras elitstyrkor (och stärka befolkningens tilltro till ryska armén respektive göra det populärare att söka dit), gjorde själv jägartjänstgöring så jag vet att för naiva 18 åringar så ska det vara coolt.... Men ändå, filmen hade allt fokus på att organiserad rysk insats på Krim och inget fokus på befolkningens starka vilja att tillhöra Ryssland. Krim var speciellt och annorlunda mot övriga ryskdominerade områden då det fanns något under 30.000 ryska soldater på den hyrda basen som rimligen sen länge rörde sig fritt i samhällena men det är rimligen svårt att inte ge större trovärdighet åt uppgifterna om att ryska specialstyrkor finns även i sydöst och utanför Krim efter den videon.

Jag har funderat en hel del och min åsikt kan bäst sammanfattas med att Jugoslavien gjorde liggande system med folkrätt orimligt då det bara följs när det passar USA.

Ett nytt system som bygger på folkvilja snarare än folkrätt borde i mitt tycke utvecklas. Dvs kan områden åstadkomma t.ex. 75% majoritet i neutralt övervakade folkomröstningar så bör inte politiker kunna stoppa folkviljan. En logisk och mer obehaglig följd för mig av det är att jag måste börja förlika mig vid att t.ex palestinskt dominerade områden ska ha rätt att avskilja sig respektive att tjetjener ska ha den rätten med. Jag skulle vilja tillägga att våldsam kamp borde vara något som ger karantän på alla anspråk om utträde, självständighet. Å andra sidan... uppstår inte våldsam kamp mot staten därför att "Folkrätten" snarare än "Folkviljan" är rådande lag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar