lördag 1 februari 2014

Mobiltelefon och framförallt val av operatör

Jag erkänner, jag är sparsam och min maniskhet att undvika lån är sedan länge kompletterad med en ovilja att ta på mig dyra fasta månadskostnader som väldigt ofta är maskerade lån eller om man så vill låneköp.

Vi är fem i familjen och vi har alla ett intresse av att ha utmärkt kvalitet på främst internet men naturligtvis även bra kvalitet på sådant som telefon och TV. Det ska då kompletteras med min ovilja att låsa upp mig för skyhöga månadskostnader :-)

Jag har ju tidigare skrivit bl.a. om Magine internet TV som för oss med sina 99 kr i månaden och ingen bindningstid tillsammans med hyggligt kanalutbud med fokus på barnen är klart bästa alternativ. Allt går via internet och utöver att jag älskar att man inte har bindningstid (jag blir vansinnig på alla dessa tremånaderslåsningar och gläds att regeringen är på väg att reglera bort det) så har man dessutom den finurliga biten att man gratis kan titta på två ställen samtidigt om än inte på samma kanal. Inloggning via Facebook, gmail, twitterkonto.

Nåväl, jag börjar denna blogg om mobilabonnemang då det börjar bli dags att tackla detta igen. Mitt huvudfokus ligger på två områden som jag som sagt inte gillar men där jag ser att regeringen kanske kommer ta tag i frågan. Oavsett så tacklar jag det nu:

- Jag vill INTE ha några 3 månader bindning när jag inte hyrköper telefon... slutar alltför ofta med att man har dubbla abonnemang under den perioden.

- Jag vill INTE ha telefoner låsta till operatör via hyrköp då det framförallt är krångligt men även kostar pengar att låsa upp, allt för att tvinga mig stanna kvar hos en operatör som uppenbarligen inte litar på att han är konkurrenskraftig utan fula knep.

Jag kan konstatera att saker har hänt på marknaden senaste 18
månaderna. Borta är fri surf via mobilen som vi tecknade och det är ersatt med väldigt små mängder och mycket brant stigande avgifter om man vill ha fler GB. Detta gör att jag avser behålla 1-2 Telenor abonnemang som har fri surf. Tillsammans med funktionen att förvandla sin telefon till router för hela familjens surfande vid t.ex. längre bilresa så är det attraktivt.

För alla andra mobiler man har i familjen är det däremot av största vikt att dessa automatiskt i första hand ansluter till fasta nätverk hemma (fiber) och i skolan etc (jag ska som sagt kolla om man även kan lägga in autoanslutning till min mobil) så att man kan prenumerera på minimalt antal GB.

Vad jag noterar är att de stora mobilaktörerna har ett par saker gemensamt:
- Man låser mobilerna
- Man lägger in 3 månader uppsägning
- Abonnemangen är så dyra i månaden även utan hyrköp att man "stimuleras" att hela tiden hämta ut nytt hyrköp med nya 24 månader bundet snarare än att köpa mobil separat eller fortsätta använda sin gamla telefon (t.ex min utmärkta Samsung S3 i mitt fall).

Detta är en massiv trippel för att göra det så jobbigt och dyrt för dig som kund som möjligt att byta abonnemang. En del skapar även sådant som familjeabonnemang etc för att ytterligare låsa in kunderna vilket gör det otroligt komplicerat när man efter en tid inte har samma löptider etc.

Slutsatsen är att det är kämpigt att bryta sig fri men jag skulle ändå vilja peka på hur jag ser man kan göra det.

1. Första viktiga punkten är redan berörd, aktivera automatisk anslutning till de fasta nätverk som du ofta är nära (hemma, skola, jobb) före "mobilsurf".
2. Försök koppla loss från "hyrköp" av mobil. Dessa är i praktiken skuldsättning och lån med hög ränta och på köpet låser de fast dig så att du inte kan välja operatör som du vill. Vänj dig att gå till PRISJAKT och att dividera angivet pris med 24 för att få en månadskostnad. Tänk på att du också får en värdefullare telefon då den är olåst.
3. Börja undvika alla operatörer med 3 månader bindning och tänk på att säga upp i god tid när du har 24 månader bindning och vill lämna (minst 21 månader innan). Som tumregel, kan du namnet på operatören så är det 3 månader uppsägning. Tumregel två, hittar du inte på deras hemsida så är det 3 månader...
4. Titta noga på startavgifterna på telefonsamtal och om de är inkluderade i "fria samtal, fria timmar" etc. Varning för höga startavgifter och med det menar jag över 50 öre.
5. Säkerställ alltid att du inte har dyra tjänster såsom "pappersfaktura". Ofta 25,- i månaden och kan enkelt stängas av. Fult av operatörerna (de stora...) att det ens startar...

Utrustade med dessa grundregler börjar då arbetet att hitta rätt operatör och jag vill påpeka att det mycket väl kan variera beroende på varje individs situation (såsom hur bra fasta nätverk man har runt sig) och vanor (t.ex utlandsresande).

Men jag vill ändå peka på ett riktigt solitt bra alternativ som jag hittat och som jag själv lär fasa in i familjen samt uppmana andra att komma med andra förslag.

Mitt förslag för dig som följt ovanstående 5 punkter och är FRI är alltså följande:

http://www.hallon.se

Kort om dom:
1. Ingen bindningstid, man drar från ditt VISA/MASTERCARD på samma sätt som Magine. Således inte heller några pappersfakturaavgifter man försöker kränga...
2. Man går i TRE's nät. Tja, folk har olika åsikter, min åsikt är att val av nät inte är viktigt för mig, kolla hur det är i din kåk/lgh INNAN du väljer ett visst nät.
3. Ett 99,- alternativ med sådär 0.5 GB surf (dina vanor+möjlighet att ansluta till fasta nätverk avgör om det räcker). 60 st helt fria samtal i månaden tycker jag är bra och det betyder 0,- startavgift på dessa 60 st, mkt bra. 5000 st fria SMS och MMS.
4. Andra alternativet kostar 249,- och ger obegränsat antal fria samtal och 5 GB surf. Notera att 99,- alternativet efter de 60 fria samtalen (2 per dag) ger höga 99 öre i startavgift men ok 49 öre per minut i samtal. Jag tycker bolaget är oklart vad gäller info om när gränser bryts samt med vad som då händer automatiskt respektive vad som kan väljas och hur. Ska kolla det när jag blir kund och lägger in det här då.
5. En svag sak att notera som bolaget inte berör är att det pratas om att man får surf i snabbaste 3G. Mig veterligen så har vi 4G nu... Personligen har jag en 3G mobil version av Samsung S3 och jag tycker det går fort inklusive när jag anslöt min dator innan vi fick in fiber men notera svagheten och jag avser checka med dom vad gäller framtidsplaner.

Nåväl, låt oss knyta ihop detta med att sy ihop ett paket av egenköpt olåst mobil och Hallon avtal:

Samsung S3 + Hallon liten: 210,- månad i 24 månader därefter 99,-
Samsung S4 + Hallon liten: 270,- månad i 24 månader därefter 99,-

Apple Iphone 5C + Hallon liten: 290,- månad i 24 månader därefter 99,-
Apple Iphone 5S + Hallon liten: 340,- månad i 24 månader därefter 99,-

Samsung S3 + Hallon stor: 360,- månad i 24 månader därefter 249,-
Samsung S4 + Hallon stor: 360,- månad i 24 månader därefter 249,-

Apple Iphone 5C + Hallon stor: 440,- månad i 24 månader därefter 249,-
Apple Iphone 5S + Hallon stor: 490,- månad i 24 månader därefter 249,-

Vi kan jämföra detta med TRE själva:
3 Total 5GB surf, 10.000 fria minuter samtal
Iphone 5S:   498,- per månad i 24 månader därefter 399,-
Iphone 5C:   399,- (rea) i 24 månader därefter 399,-
Samsung S3: 349,- i 24 månader därefter 399,- (!!!)
Samsung S4: 448,- per månad i 24 månader därefter 399,-

Tre erbjuder i ovanstående fall alltså 4G vs snabbaste 3G samt då att man trycker på 25,-/månad extra för pappersfaktura om man inte ser upp samt 250,- i engångsavgift om man inte beställer via nätet. Med Tre är man också operatörslåst efter de 24 månaderna och man har 3 månader uppsägningstid.

Ovanstående var alltså det som "konkurrerar" med Hallon stor. Hallon Liten ger ju oss t.ex en Iphone 5S för 340,- per månad. Jag kan inte se att Tre har något alternativ som är jämförbart.  För 448,- har man 1 GB i surf (vs 0.5) och 10.000 fria minuter tal (vs 60 fria samtal). Notera där också att när 24 månader gått så har man med Hallon 99,- i månadskostnad vs 299 med Tre.

Slutsatsen är att OM man är en begränsad surfare (eller duktig att ansluta till fasta nätverk) och klarar sig med snitt 2 samtal (ringda ut) per dag och samtidigt vill ha en riktigt bra telefon, ja då är Hallon som bäst.

15 kommentarer:

 1. En sak till jag vill nämna på ämnet. Om man har en olåst telefon så är det en klar fördel när man reser utomlands och önskar använda ett lokalt SIM kort. När jag var i Thailand som inte är fullt kontrollerat av NSA på samma sätt som Europa så är det ju bara att köpa ett SIM kort på flygplatsen. DTAC erbjöd en månads "fri surf och utan behov att återladda på jobbigt thailändskt vis" för 250 kr. Det är inte fri surf men det var ett par GB vilket fungerar utmärkt i Mae Phim som komplement till husets bredband som ju har fördelen att det inte har några begränsningar vilket man som barnfamilj tenderar behöva.

  En sak jag noterade... var att min låsta Telenor telefon fungerade med DTAC i Thailand. Jag vågar inte säga om det är pga släktskapen i gruppen eller om min telefon saknar "utlovad" spärr.

  Men som sagt, Asien resande är ett ytterligare skäl att skippa de stora oligopolbolagen som inte bryr sig om dig som individuell kund och som alla har exakt samma usla villkor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej... kan inte låta bli...

   Om en terrorist utbildas på gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.... inför att åka till väst för att göra något elakt.... tror ni då att:
   a) han köper ett SIM kort på flygplatsen i Frankfurt och lämnar passnummer, ID, adress och sin mor i pant såsom kraven föreskriver i NSA land? eller...
   b) köper en bunt SIM kort i utbyte mot en bunt sedlar i Asien som fungerar lika bra i väst (om än till högre minuttaxa) men slipper kontrollen?

   Om ni tror b)... vilka tror ni då att det är som västländerna vill ha kontroll på:
   a) terrorister
   b) sina egna invånare

   Radera
 2. https://www.comviq.se/kontantkort/fastpris Fastpris 145 kr

  Använder jag iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppskattad feedback. Jag fick inte länken att fungera men gick till deras kontantkortsavdelning. Om jag fattar det rätt så är kontantkort ett smidigt sätt att komma bort från kontrakten och 3 månader uppsägning.

   Om jag ställer det där avtalet mot Hallon Lilla så är det mycket bättre på antal samtalsminuter 20.000 minuter (1000 samtal om 20 minuter) vs 60 samtal och det är en substantiell förbättring men det är sämre på surf med 0.2 mot 0.5 gb. Priset för Comviq är också då högre 145 mot Hallon 99,-.

   Olika personer har olika vanor på antal talade uppringda minuter vs antal surfad mängd så det där är ett intressant alternativ och visar hur det lönar sig att fundera över sina eller barnens vanor Värt att notera är att Comviq då även erbjuder 245,- variant med 3GB och 20.000 fria minuter som då är direkt jämförbart med Hallon stor för 245,- med 5 gb resp helt fria samtal.

   Viktigt ur bloggtemat ovan är ju att man tänker sig för innan man hämtar ut (låst) mobil från Comviq.

   För tillfället funderar vi ta ett litet Hallon dvs 60 samtal och 0.5 gb surf men spetsa det med erbjudandet att lägga på 1 gb surf (1.5 gb) för 39,- dvs totalt 138,-. Jag tror snitt två samtal och den mängden surf funkar hyggligt för barnen. Nästa steg är 3.5 GB surf för totalkostnad 188,- följt av deras stora för 245,- där man ju slipper fundera.

   Men det Comviq du pekar på är ett attraktivt avtal. Vill man ringa mycket och t.ex bara kolla mail så är det väldigt bra och det har mycket av friheten och enkelheten jag efterlyste med möjlighet att fylla på flexibelt.

   Radera
  2. En sak som jag noterar är att produkten "Fastpris" som du tar upp också har extremt bra priser på utlandssamtal:
   https://www.comviq.se/kontantkort/utlandspriser

   Dom utklassar Hallon på den biten och är väl typ 8x billigare på ett EU samtal till lokal mobil (nästan 4x billigare än Hallon) så jag tackar dig återigen för intressant inlägg.

   Det har alltid funnits kort etc som är specialiserat på saker som t.ex billiga utlandssamtal men detta är ett generellt intressant val och du har fått mig att inse att jag generellt måste titta på kontantkorten.

   Radera
  3. Comviq har ju 1 GB surf för 45 kr också om man behöver.
   https://www.comviq.se/abonnemang/mobilsurf

   Jag har lagt in Wi-Fi uppkoppling på dom platser jag oftast befinner mig. Det är bara när jag rör på mig som jag skulle behöva datatrafik på annat sätt, och då blir det oftast sparsamt med surf.

   Jag föredrar att inte behöva tänka på hur många samtalminuter jag har kvar.

   Radera
 3. Skulle sagt 8x billigare än Telenor, 4x billigare än Hallon.

  SvaraRadera
 4. Kolla in Wifog, gratis datasurf, ring för 120 min och får 200 SMS per månad. Haken är bara att man måste titta på reklam ibland (görs enklast via deras app).

  wifog.com

  /ianto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg det, har du personlig erfarenhet? Och vad gäller reklamen så är väl bara att stänga av ljudet och lägga telefonen i fickan :-) ?

   Radera
 5. Hej

  Håller du dig fortfarande undan från pm? Eller är det någon pm-aktier du följer? Tror du på en större uppgång för uran än för pm under 2014?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fysisk metall motsvarande typ 30% av den del av portföljen som inte är låst (kapitalpension) så jag är mycket tungt exponerad mot PM.

   Vad gäller aktier så följer jag och tycker både EDV och Avino gör mycket bra arbete.

   För uran är frågan för mig om uppgången kommer 2014 eller 2015, jag väger åt attraktiv mjukstart 2014.

   För PM så är jag kluven. Runt hörnet har vi att kinesiska nyåret är över, någon månad bort har vi Indiens val vilket är en klart tänkbar trigger. Ungefär samtidigt så har vi chansen att Kina offentliggör att deras centralbanksreserver är kraftigt upp senaste 5 åren.

   Jag iaktar men väger också som sagt in att jag de facto har så mycket metall från de gyllene åren från början av 2009 när börsen gick ofattbart bra för mig och jag diversifierade vinsterna in i allt möjligt inklusive mycket fysisk metall från pantbanker och Tradera som nu ligger i bankfack.

   Radera
 6. URAN

  Känner du till dessa två? Forum Uranium och Nexgen Energy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte fördjupat mig i Athabasca plays vilket detta är?

   Radera
 7. Ett förslag som saknades (IMHO) är Universal. Vi har bredband hemma (30GB @ 229/mån) plus mobiltelefoni. Mobilt betalar vi 18/månad och 57/månad för OBEGRÄNSAD surf (nu använder jag inte telefonen så pass mycket så det SKULLE kunna finnas en hake). Givetvis (tror jag) betalar man lite extra när du ringer/SMS/MMS, men det kanske krävs en hel del (med tanke på 18/månad) inna du kommer upp till de andra operatörernas kostnad. Ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabb koll säger att det är Telenors nät dom har. Tack för tipset.. ska kolla mer noga sen. Har märkt nackdelar med att hallon är bara 3G samt 3s nät vilket jag upplever som sämst då man inte delar master med andra

   Radera