söndag 16 februari 2014

K W N

Jag tycker det är brist sajter med intressanta intervjuer. King World News har fått en hel del skit under nedstället när folk förlorat stora pengar inom PM. Men faktum kvarstår att även om antalet intressanta intervjuer har fallit (troligen då intressanta intervjupersoner tyvärr inte velat bli förknippade med förlusterna i sektorn) så kommer det regelbundna pärlor som för mig utan tvekan gör det värt att åtminstone surfa förbi podcast sidan en gång per vecka eller så.

Dessutom är det så att alla ju måste kunna hantera att information kommer från olika sidor med starka åsikter om olika ämnen och att vår roll som placerare inte är att skylla på de som hade fel utan att ta in ett brett informationsflöde och väga samman synpunkterna och sen fatta egna beslut. Till det MÅSTE vi komma ihåg att placeringsteman går i vågor. Som jag ser det är alltså vår andra uppgift som placerare att aldrig gifta oss med placeringar, vara hyggligt diversifierade och ständigt vara beredda till omprövning. Med det sistnämnda inkluderar jag också någon form av mental stop loss eller om man så väljer, en mer mekanisk stop loss i form av procentsiffra.

Som jag varit inne på tidigare så handlar inte bara sånt här skrivande om att lära ut från mina perfekta kunskaper... utan att jag själv hela tiden funderar över hur jag kan förfina mina placeringsmetoder utifrån ständigt påbyggda erfarenheter och när man grunnar över det för egen del så kan man lika gärna lägga in det i en blogg tillsammans med lite av det där som hela tiden måste upprepas (poängtera att väga ihop olika källor och fatta egna beslut och detta som ju inte kommer helt naturligt för oss i Sverige som är världsledande på att vilja lägga personligt ansvar åtsidan, t.ex på staten)

Nu ska jag lyssna på KWNs Rick Rule intervju. RR brukar alltid ha intressanta åsikter. För den som till äventyrs tappat bort länken till KWNs podcasts så är den här. Gratistjänst som vi kan avnjuta.

Andra intressanta intervjupersoner är den alltid lika självgode Dines som tar upp flera ämnen inklusive det växande religionskriget inom Islam mellan Sunni och Shia och nya vågen av Socialism och klasskamp i västvärlden (jag hade personligen kanske lagt mer vikt på kombinationen av röda och bruna krafters uppsving i väst). Jag kan tillägga att jag läst Dines brev under en 12 månaders period och tycker det är rätt kasst, men intervjuer som denna är lagom dos.

Art Cashin är också intressant att lyssna på även om det är att betrakta som mer färskvara än t.ex RR.

Om jag ska nämna de jag inte alls tycker är värda tiden så inkluderar de i slumpmässig ordning: Maguire, Sprott, Pento, Celente, Greyertz, Roberts, Turk, Rubino, Embry m.fl.

RED:
Nu har jag lyssnat på RR och idag körde han en Sprott/Embry. Det är dock värt att notera att dessa kollegor till RR de facto har låtit så de senaste åren med katastrofalt resultat för ägare av små PM bolag, resultat av typen som inte går att reparera pga bl.a konkurs och utspädning. Ett bra exempel är Atna där Sprott ju var djupt inblandat i en av de värsta högkostnadsproducenterna som inte helt oväntat inte klarade sig så bra när guld gjorde ett års uppehåll i sin långa uppgångsrad.

RR har dock inte det track record'et och jag tycker hans bedömning är intressant. Risken för ras i metallpriserna som knäcker även bra bolag på ett sätt så att det inte går att reparera... har minskat och det gör att i en etablerad uppåtgående trend så är det intressant att titta på kvalitetsbolag i rekyler. Men notera noga risken att jaga bolag i uppåt faserna, det är precis som i fallet uran ett ytterst kostsamt sätt att investera. Min personliga bas inom PM är och förblir mitt tunga permanenta innehav i fysiska metallerna silver och guld och faktum kvarstår för mig att jag pga det, personligen, inte tänker bli jättetung i bolagssektorn. Starka krafter som höjda skatter runt om i världen på PM producenterna kvarstår och det är värt att komma ihåg att bolagen trots fantastiska priser på guld om 1700-1900 egentligen aldrig kom loss vinstmässigt. För mig lär PM bolagen framöver komma handla väldigt mycket om trejdning snarare än investering och det gör att jag kanske inte ens kommer skriva så mycket om inhopp mer än i generella termer.

7 kommentarer:

 1. Jag hade dock gärna sett inlägget du hade på gång om Endeavour Mining tidigare då jag är ganska tungt investerad i bolaget.. :)

  Mvh,
  Frihetsfonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina gratulationer (om du kommit in vettigt under hösten), bolaget fortsätter ju att utvecklas väldigt väl och jag kan bara upprepa att jag tycker det är en favorit med ett väldigt lågt börsvärde relativt aktuell produktion till rimliga kostnader, god diversifiering och att dom redan äger (och alltså inte behöver köpa in) tillväxtprojekt.

   Men det var ju det här med att "är ganska tungt investerad i bolaget"... varje persons situation är ju unik och man menar olika saker med ord... men som sagt jag strävar hela tiden efter att inte bli för tung i enskilda bolag och speciellt på uppstudsar försöker jag åtgärda de synder jag drar på mig när jag snittar ner. Jag vet inte om det är rätt metod men så tänker jag och jag inbillar mig att det ger mig en lugnare resa vilket är viktigt för mig.

   Radera
 2. Jag är dessvärre med ända från Avion tiden och har en bra bit kvar bara för att nå mitt GAV.. Jag hoppas verkligen vi kan få se ett stigande värde på gruvbolagen framöver då jag liksom många andra tagit mycket stryk i branschen de senaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutsättningarna finns ju med ett bolag som EDV som inte behövt späda ut sina ägare på botten.

   I övrigt är det ju som du säger, gruvsektorn svängde ner och efter goda år tog den även mig på en resa som innebar ganska exakt en halvering på toppen. Men det är tveksamt att räkna från toppen och jag är idag över 20x högre än då jag startade min KP 2006 (mellan det har jag ju även upplevt en ofattbar nedgång 2008 som är inbakad i de siffrorna)

   Allt det illustrerar bara hur oerhört mycket pengar det går att tjäna... och förlora... i sektorn. Mitt privata val är att inte ligga kvar så tung som jag gjorde när jag åkte upp och när jag åkte ner. Kort sagt, jag har gjort valet att inte snabbt försöka tjäna tillbaka de pengar jag tappat från toppen utan jag ser det mer som ett femårigt projekt att slå nytt ATH i den portföljen.

   Men som sagt, folk har olika perspektiv, privatekonomi, familjesituation etc och jag inser att det finns många som inte både varit med på uppsidan före nedsidan och att man väljer chansa på det som RR nu beskriver och oddsen är nog inte så dumma. Men jag tror stenhårt att man ska tänka genom om man verkligen har råd att ha fel och anpassa hur man spänner bågen utifrån det. Så gör i alla fall jag enligt principen att X förlorade kronor gör mer ont för mig från nuläget än samma X tjänade kronor förbättrar mitt liv dvs jag försöker spänna bågen på ett sätt jag känner är lagom för oss och håller mig skuldfri, god likviditet, ett jobb jag gillar etc etc.

   Radera
  2. Mycket bra kommentar!

   För mig är det dock svårt att kasta in handduken nu då jag gick in på mycket högre priser och tycker att det finns mycket fundamenta som fortfarande talar för ädelmetallerna. Jag försöker dock sakta men säkert balansera upp portföljen för att minska betydelsen av gruvbolagens stora svängningar (var ett tag nästan till 100% investerad i dem..).

   Radera
  3. Absolut, jag försöker absolut inte övertala någon att kasta in handduken. Jag en god chans att vi är i början av en uppåtgående trend inom PM precis som RR pratar om. Jag menar bara att man inte ska investera så att man riskerar göra sig eller sin familj olycklig om det går emot en. Har vi tur så är vi i en uppåtgående trend med rekyler som kan utnyttjas för relativt hanterbar trading är min tanke.

   Personligen läser jag kanske också flera gånger i veckan artiklar som påminner mig om att riskerna i världsekonomin absolut finns där och jag är väldigt nöjd över mitt fysiska metall innehav måste jag säga.

   Åter till det där med riskerna dock, jag kämpar personligen ständigt med mig själv när det gäller att inte utsätta portföljen, mig och familjen för större risker än jag är beredd att ta konsekvensen av. Ord är lättare att skriva än att 100% följa. Dvs jag vet hur svårt det där är att verkligen genomföra. Min egen största framgång är den rabiata inställning jag har till lån och att jag avlägsnat alla möjligheter till belåning av portfölj. Det har varit mycket bra för oss.

   Radera
 3. Jag har länge förundrats över värderingarna i PM-sektorn givet p/e-tal och livslängd på gruvor. Det jag nu ser är att PM-bolag svarar hårt på uppgång i metallpriser. Jag fortsätter dock att vara förundrad eftersom jag misstänker att värderingarna vid kommande kvartalsrapporter fortsatt kommer att vara höga. Överlag har jag blivit skeptisk till gruvsektorn eftersom inkomsterna till så stor andel används till att leta nya fyndigheter och starta ny verksamhet eller förbättra befintlig.

  Mitt viktigaste innehav är PEIX som har en enkel och lönsam verksamhet för närvarande.

  Christian

  SvaraRadera