fredag 3 januari 2014

Target 10% uran i portföljen

Äntligen sitter jag på verandan (sen 2 veckor med 2 veckor kvar) i Thailand och kan i behaglig temperatur sitta och läsa stora mängder artiklar och andras åsikter. December har varit en bra månad och igår var en utmärkt dag med stark börs för viktiga bolag som Eagle, Dundee International och Pacific Ethanol för mig.

Mycket av dessa veckorna har handlat om att läsa artiklar och lyssna på intervjuer inom uranområdet. Påtryckande har utan tvekan varit Scoris, jag har sedan länge lärt mig att han är duktig på att känna av när det påbörjas nya trender och mer än någonsin handlar placeringar för mig om att identifiera begynnande trender, känna igen pågående trender och undvika trender som är döende eller behöver vila något år. Handlar lite om att jag har en inneboende tendens att ibland vara lite för mycket "value investor" och vilja köpa det som går ner. Jag tror jag skiljer mig något från en annan lika problemtisk variant (att man inte vill sälja det som man ligger back på) men resultatet kan bli detsamma, nämligen att man hamnar i sektorer som är på väg ur pågående trend och in i flerårig bear market.

Guld är det som är aktuellt nu och i skrivande stund så har den metallen klarat av ett viktigt hinder vad jag förstår, 1230 usd. Jag kommer nog alltid ha en tung vikt mot metallerna... och det är jag nöjd med, jag står fast vid att jag tror dessa kommer fungera som en utmärkt försäkring och så småningom för mina barn utmärkta gåvor (jag köpte mycket i form av smycken från pantbankerna vid guld 800 usd) och då även försäkring för dom. Rent logiskt så gör den ovanligt tunga exponeringen att jag inte känner att jag vill ha mer än tillfällig trading exponering mot bolag som producerar metallerna till obefintlig lönsamhet i dagsläget. Jag kommer ständigt vara beredd att ompröva det och hårdbevakar Indien's politik på området för att ha kliva in om läget förändras. Men idag så känns uransektorn mycket mer spännande och jag ser större uppsida där vilket jag tänker kombinera med huvuddelen av portföljen i högutdelande bolag.

Idag äger jag inom uran:
UR Energy (T:URE)
Uranium Energy Corp (UEC:US)
Powertech Uranium (T.PWE)

De två sistnämnda var de två bolagen jag ägde sist och blev sittande med för länge i förra uranboomen. Sen dess har de två gått åt olika riktningar. UEC har gjort utmärkt ifrån sig under svåra villkor medans Powertech är ett mycket sargat bolag. Jag lär få anledning att återkomma till båda framöver.

Både URE och UEC är producenter idag och båda använder det kostnadseffektiva sättet att utvinna som kallas ISR (In situ recover) vilket i princip handlar om vattenbehandling, dvs att man kör vatten i loop ungefär som min nyinstallerade bergvärme men ofta med svag syralösning (snälla syror eller syre (troligen för att oxidera) och med undertryck dvs att man suger upp mer än man pumpar ner så att sura lösningen inte sprider sig) för att utvinna låghaltiga uranfyndigheter utan grävskopor och mills och utan nämnvärd ytlig påverkan. Istället för värmeväxlare har man ett vanligt jonbytarfilter vid sin processanläggning. En produkt ni kan köpa av mig för övrigt i mitt dagliga förvärv med vattenbehandling, kort sagt inte high Tech eller komplicerat. Även PWE har sitt värde vid sin 100% ägda potentiella ISR tomt Dewey Burdock.

För den som snabbt vill fräscha upp eller nyskaffa kunskaperna inom fundamenta för uran så ska jag upprepa vart ni ska gå. Här är Cameco's ljud och Powerpoint presentation vid Scotia konferensen. Om inte annat för "investerallmänbildning" så tycker jag det är väl värt att lägga 30 minuter på den.

LÄNK

Idag har jag ca 4% av portföljen inom uran. Jag kommer alltså troligen fortsätta handla och då sikta på en rätt diversifierad portfölj av bolag motsvarande ca 10% av totalportföljen som det känns nu.

Jag tror alla vet att detta är en väldigt volatil sektor men det är också en nedtryckt sektor. Vill man placera med riktigt låg risk i den så finns det bara ett bolag och det är Cameco (och då naturligtvis inte med för stor vikt i portföljen). Men det är inte min väg, jag tror Cameco är ett mycket bra bolag men jag väljer att istället hantera risken med vikten i totalportföljen samt genom spridning på flera bolag.


Uppsidan är om Japan snart återstartar del av sina reaktorer som Cameco tror samt om spotpriset med detta vänder uppåt. Jag tror att en dubbling i spotpriset kan gå relativt fort. Låter dramatiskt men de långa uranprisen där kontrakt tecknas har under större delen av den här bear market för uran faktiskt legat nära de nivåerna även om det nu är 50-51 usd vs spot ca 35.

Det är slående hur de senaste två årens prisutveckling kastat grus i all form av utbyggnad (Cigarr Lake undantaget), bl.a i länder som Ryssland och Kazakhstan och startsträckan lär vara rätt rejäl samtidigt som efterfrågan troligen ökar (Japan är jokern kortsiktigt förstås men på sikt ökar den oavsett, Kina's vilja att ersätta kol för att slippa smogen i storstäderna är mycket stark) samtidigt som jänkarna inte längre kan räkna med att gamla ryska kärnvapen ska försörja deras stora årliga behov enligt det gamla Jeltsin avtalet som Putin nu äntligen blivit av med.

Kort sagt, risk / reward ser för mig bättre ut än inom PM sektorn så hit går mitt riskkapital.

Bra uranartikel 1

2 kommentarer:

  1. Hej OB, jag kollade på Cameco på Yahoo Finance, och enligt det så är P/E på Cameco ca 25 nu, varför så högt? Har du koll på det?

    SvaraRadera
  2. Jag tog faktiskt en post Cameco till min diversifierade uranportfölj igår. Fick 70% av min köppost på absolut dagslägsta vilket alltid är skoj :-)

    Cameco har låga produktionskostnader och en blandning av fasta kontrakt och rörliga priser. Dagens rörliga priser är ju usla så det lär påverka lönsamheten. Vad jag fokuserar på är att dom lyckas vara lönsamma och ge utdelning idag. Paladin är t.ex. mycket mer hotade och jag vågar inte köpa dom trots att jag ser närtida trigger.

    SvaraRadera