tisdag 7 januari 2014

Svenska media börjar tala om kolunionen EU's makalösa energipolitik

Men man drar inte några korrekta slutsatser.

Ur SVD:
Kolkraft på 20-års högsta
Under 2013 producerade tyska kolkraftverk el på den högsta nivån sen 1990 - hela 162 miljarder kilowattimmar. Trots ambitiösa miljömål med syfte att minska utsläppen av växthusgaser innebar det en ökning med 0,8 procent jämfört med föregående år.
 
Som tidigare nämnts flera gånger så är de verkliga orsakerna två:
1. EU's miljöpartister stoppar fracking medans USA tillåter det och därmed ersätter smutsigt kol med gas medans EU gör tvärtom.
2. Tyskland's kristdemokrater har gjort bedömningen att det är troligt på gränsen till visshet att centrala Tyskland riskerar drabbas av en enorm Tsunami efter en lika förödande jordbävning. Denna analys har lett till att Tyskland ska avveckla kärnkraften. I ärlighetens namn är det naturligtvis de Gröna som är idéformuleraren.
 
I Sverige så iaktar jag med intresse hur det verkar finnas en spricka mellan (S) finansministerkandidat och dess partiledare när det gäller hur snabbt dom vill lägga ner kärnkraften här. Normalt hade jag satsat pengarna på partiledaren men som jag sagt tidigare ger han ett svagt intryck och med mp i regeringen så blir det spännande att se om han kan undvika att offra åtminstone något kärnkraftverk i en kompromiss.

1 kommentar:

  1. Merkel verkar inte vara så klok nej. Med moderna kärnkraftverk blir inte olyckorna värre än i det japanska kraftverket, och där gick verkligen allt så illa det kunde gå, men big deal? Jämfört med tjernobyl blev ju skadorna små. Nordeuropa har ju dessutom knappast några naturkatastrofer alls. De "miljövänliga" gröna partierna som vill ha bort kärnkraften i europa mest av alla verkar ju inte inse att kolkraft är så mycket värre för miljön globalt. Miljöpartier i dagens läge verkar vara sämsta valet för miljön...

    SvaraRadera