tisdag 31 december 2013

Motvind på 8% under 2013

6.54 ner till 6.03 för kanadensiska dollarn för svenska placerare. SEK har varit mycket stark och man kan även se det mot hur den gått mot NOK som nu är på 1.056 att jämföra med 1.17 i början på året.

Detta förstärker kraftigt att det varit solklart bäst att undvika allt som har med utlandet att göra och bara investera i svenska aktier.

Sverige är dock till stora delar en exportbas som inte mår jättebra av detta (såsom skogsindustri som konkurrerar med Kanada) och vi ser ut att stå inför en ekonomisk politisk kursförändring där (S) ska kompromissa med (V) och (mp). LO och V är idag ute och kräver typ 100 miljarder kronor i skattehöjningar och jag kan bara upprepa att jag inte tror att nuvarande (S) ledning är speciellt stark när det gäller att hålla emot. Resultatet borde rimligen bli att folk får det sämre ekonomiskt och att kronan försvagas. Möjligen börjar internationella placerare prisa in detta redan kommande månader i kronan. En joker är väl möjligen om dom istället prisar in det i högre räntor vilket skulle kunna dra med sig kronan uppåt... Helt lätt är det inte att gissa framtiden.... men helt klart är att valutorna spelar jättestor roll för en aktieplacerare. Lika klart är att inte bara har svenska börsen stigit den har även gjort det i termer av en av de starkaste valutorna.

Kan den verkligen upprepa det 2014?

2 kommentarer:

  1. Det är inte onomrmalt att sv börsen går upp tillsammans med det relativa värdet av den sv kronan. Förklaringen bakom är sk carry trades, dvs utländska spekulanter som placerar ex usd eller jap yen i svenska finansiella tillgångar. När/om den penningströmmen plötsligt vänder kommer det att slå hårt på både sv valuta och börs samtidigt.

    SvaraRadera
  2. Visst har CAD varit en besvikelse, låg ju t om högre än USD en period. Samtidigt är det svårt att förstå att bolag som har sin verksamhet i andra regioner, men noteras i CAD, ändå verkar ha smittats av kursnedgången för valutan? Inte logiskt men... Ett bolag som Allana Potash borde ju ha en stor kurspotential som även skjutsar upp bolaget i CAD-värde. Vi får väl se!

    SvaraRadera