lördag 28 december 2013

Kyle Bass, naturgas och som vanligt mer.

Lite märkligt för mig så finns det många som inte verkar tro på fracking tekniken och dess uthållighet. För mig har vi redan facit och det är en succé på alla punkter. Visst vi lever i en föränderlig värld men under överskådlig tid så investerar jag utifrån detta facit, frågan är mer hur man ska placera sig och huruvida framgångarna kan sprida sig utanför USA och på det sättet trycka ner globala energipriser.

Jag skulle också vilja poängtera att just denna energirevolution troligen varit betydligt viktigare för att "avrätta guld" än någon form av manipulation. Guld är väldigt mycket motsatsen till USA "förtroende för USA ekonomin" och det sistnämnda har till stor del återställts tack vare revolutionen med fracking. Denna tekniken är förbjuden i länder som Frankrike av socialisterna och stoppas rent allmänt av de starka gröna rörelserna i Europa. Resultatet är något av Walk Over från EU mot USA eller i varje fall att vi springer Marathon med ryggsäck med sten utan logisk förklaring och priset är i de flesta Europeiska länder ungdomar som blir en förlorad generation.Det ska bli väldigt intressant att se vad som händer i Sverige kommande fyra år. Jag såg att Carl Bennet som tidigare stött Socialdemokratin i DI idag tog avstånd för att vänstersidan inom partiet tycks vara de som vinner. Frankrike körde som bekant in en vänstervinklad Socialdemokrati och det gick överraskande snabbt för allt att gå så uselt att presidenten nu är den mest hatade i landets historia åtminstone under tid då detta undersökts. Men det är inte bara befolkningen som vänt sig, även företagsledare har på organiserat sätt meddelat regeringen att ingen vill investera mer i landet under det som kallas "rättvis politik", överraskande...

Jag gissar att en kraftigt vänsterpåverkad S-regering även i Sverige blir kortlivad men det jag är rädd för är ökad polarisering mellan rött och ett allt starkare brunt parti där de som hyllar individens eget valfrihet och marknadsekonomi alltmer trängs undan. Lite som ett 70-tal med adderat touch av brunt och kanske som på 70 talet i Europa med inslag av alltmer terrorism från dessa två ilskna syskon som de senast århundradena plågat och begränsat kontinenten. Jag tror Europas och mina barns framtid avgörs om vi kan, för att fortsätta prata i färger, lyfta flam den klarblåa marknadsekonomin och liberalismen och bekämpa den inneboende avundsjukan (det röda) och det hatiska (det bruna). Kan man ha "rättvisa" samtidigt? Ja, men jag kan inte se att den rättvisa inkluderar en 50% stat som idag. Förr eller senare får marknadsekonomin det tufft och klarar inte längre simma med den kvarnstenen runt halsen.

Med det som ledstjärna så ser jag det som positivt om jag kan förse mina barn med en internationell vana genom utlandsboende och ett andra pass. Ett område jag hoppas kunna titta närmare kommande årtionde. Ja, svensk ekonomi och svenskt pass är idag top 5 i världen men det vi lärt oss är att alltmer "stabila" länder försämras på allt kortare tid för varje år som går. Jag känner mig inte trygg med vad Sverige är om 15 år när barnen är vuxna. En fördel för många duktiga personer i Sverige är att man erbjuds möjlighet till utlandstjänstgöring, t.om. med skola betald!! Jag tycker man ska ta den chansen om man får den... även om det är lite skrämmande. För barnen ger det ovärderlig mångkulturell erfarenhet i en miljö där alla kulturerna är stolta och framgångsrika.

2 kommentarer:

 1. Hej OB och tack för en bra blogg!
  Förhoppningsvis får jag snart anledning att tacka dig för tipset om Northern Offshore också. :)

  Nu till min fråga, varför så rädd för S? Jag har själv ingen fast politisk hållning men tycker att det är bedrövligt att Anders Borg och Co att köra på budgetunderskott för att kunna sänka skatterna mer. Jag vill helst att Sverige går plus varje år eller om de ska gå minus så ska det vara på jobbskapande förslag.
  Även om jag som egenföretagare i år betalar 30% egenavgift och sen 55% skatt på en viss del av min lön så tycker jag att det är viktigare att det finns fler lärare i förskolor och skolor än att lägga 3 miljarder kronor på att jag ska få 250kr mer ut i månaden netto.

  Alliansen argumenterade för att jobbskatteavdragen skulle verka som en morot dvs att det skulle löna sig att arbeta och detta skulle leda till att folk vill lämna utanförskap i form av a-kassor, förtidspensioner osv. Men nu visar det sig ju att av de ca 300.000 jobb som skapats i Sverige under deras ledning så går ju 70% till arbetskraftinvandrare och inte till svenskar eller våra invandrare. Detta ger ju kostnader och minskade intäkter för Sverige på flera sätt. Och de mesta är inte några jobb som kräver speciell utbildning utan simpla arbeten. (källa Cornucopia's blogg)
  Jag antar att alliansens medlemmar gillar låga skatter och att betala låga löner till polacker som snickrar på deras hus men hur bra är det för vårat land? S är ett av få partier som vill begränsa arbetskraftinvandringen.

  S har regerat ihop med V förr utan att ge dem gehör för sina idéer, vad som skrämmer mig är MP's vilka tankar. MP vill ju döda landsbygden omedelbart, men förhoppningsvis lyckas Löfven hålla dem hyffsat i schack även om det gick åt skogen förra gången de samarbetade. S och FP tycker jag hade varit en lyckad lösning och det är ju faktiskt så att Löfven har gjort allt han kan för att få med sig C eller FP i en kommande regering. Detta visar på att han inte låter vänsterfallangen styra för mycket.

  MVH
  HC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressanta frågor så jag tar och gör ett blogginlägg av din fråga senare idag och svarar. Blåser ju lite upp din fråga som du kanske inte tänkt så störs du av det så maila så tar jag ner och håller det bara här bland svaren mvh

   Radera