tisdag 24 december 2013

Intressant om Obama's oljepolitik

Den som läst denna bloggen vet ju att jag inte är någon större fan av Bush jr och att jag gladdes när Obama valdes och sen blev besviken, inte så mycket pga socialistisk politik (det visste vi) utan pga hans vidare utbyggnad av övervakningssamhället som Bush påbörjade till en situation där det nu är mainstream att inte veta om man ska skratta nervöst eller gråta.

En fundering jag har är hur orättvist det är att Obama nu skördar en av de få riktigt riktigt bra sakerna W Bush gjorde nämligen att lägga fast obyråkratiska spelregler för Shale gas och oil. Utbyggnaden av detta är rena nettopengar för USA där man producerar något som är 100% amerikanskt utan utländska delinsatsvaror (typ att svensk massaindustri är viktigare än Volvo som till stor del har importerade komponenter).

Minns ni "Twin deficits"? Dvs handelsbalansen och budgetunderskottet. Man kan diskutera detaljerna men det råder ingen tvekan om att uppgångarna av dessa brutits och ersatts av nedgångar inte bara som andel av BNP utan även stora nedgångar i absoluta tal och till mycket stor del är det genom att ersätta olje och gasimport, expansion av industri som drar nytta av låga gaspriser vs omvärlden samt massiva investeringar i infrastruktur. Obama har inte spelat någon positiv roll för detta mer än möjligen att han låtit bli att störa utvecklingen mer än förstås Keystone XL. Jag läser att en rapstjärna reflekterade över att Obama kommenterar honom så ofta i pressen, ömsom positivt ömsom negativt... det påminner om att moderna ekonomier ofta mår bra om den enorma politiska sektorn har något annat att syssla med än att lägga sig i spelreglerna för den välståndsskapande marknadsekonomin.

Jag nämnde hur Obama saboterat Keystone XL. För er som liksom jag vill ha en miljöeffektiv ekonomi så kan det vara intressant att höra om resultatet av det. Jag läste igår om hur effekten av det och USA's exportförbud av olja (med undantag Kanada) nu är att kanadensisk östkustproducerad olja slutat gå till raff där för att istället transporteras längre till exporthamnar medans amerikansk olja som kunde ha exporterats med korta transporter istället åker lång väg upp till Kanada och ersätter olja försedd med kanadensiskt pass... inte så miljöeffektivt kanske men ett effektivt sätt att visa hur marknadsekonomin erbjuder bästa miljöalternativ och hur politikernas tvång försämrar och skapar extra utsläpp genom idiotiska transporter (och kostnader).

Tilläggas av mer aktieintressant perspektiv är att Kanada nu sakteliga börjar verka flytta planeringen av nya pipelines väster och österut framåt. Dvs äntligen verkar landet förstå att man inte kan räkna med att USA ska fatta miljömässigt och ekonomiskt rationella beslut, ej heller att USA ska visa någon hänsyn till kanadensiska intressen. På sikt så betyder det att värdet på kanadensiska oljebolag borde öka men det är som sagt på sikt, pipelines tar tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar