söndag 22 december 2013

En tanke om guld och Kina samt Thailand

Mycket tack vare Dan Norcini's TA blogg så har jag inte varit exponerad mot PM bolagens nedgång under 2013. Liksom mycket annat intressant så finns den ju i vänstra bloggrullen och ni är absolut förlåtna om ni mest kommer hit för att liksom jag själv använda detta stället som en dagstidning. Jag vill därför också uppmuntra er att posta eller maila intressanta sajter som ni tycker är värda att följa i "dagstidningen".

Nåväl, till min "tanke". För guld och därmed PM bolagen så har ju året varit väldigt dåligt och den långa raden av år med stigande guldpris kommer brytas i år. Guld kan vara som uran och andra teman som spelade ut sin nytta för oss under många år innan vändningen kom/kommer, men i bakhuvudet finns ändå att guld skiljer sig från många av de andra råvarorna p.g.a. sin roll i valutasystemen och den oro som finns kvar i världsekonomin. Min tanke var därför att påminna om en sak som jag ser skulle kunna vända den negativa trenden om 3-4 månader nämligen kommunisters förtjusning i "5-årsperspektivet":

China lifts gold reserves to 1054 metric tons, according to a Friday report by Xinhua News Agency, which cited Hu Xiaolian, head of the State ... The increase makes China the world's fifth-largest holder of gold. ... April 24, 2009, 9:14 a.m. EDT

Japp, vi närmar oss 5-års årsdagen av att Kina skickade upp guldpriset genom att avslöja att man sådär lite i smyg samlat på sig guld. Många med mig tror att Kina har fortsatt bygga sin reserv och jag skulle inte utesluta att man väljer att uppdatera just efter 5 år.

Vad mer kan vända trenden för guld? Exempelvis:
- Inflationstryck i USA, speciellt i kombination med dålig utveckling för arbetslösheten (upp) så att man inte vill minska QE. (Känns osannolikt)
- Indien visar bytesbalansöverskott efter de kraftiga nedskrivningarna av valutan och börjar tillåta normal guldimport igen (lägre än 50% men klart möjligt under 2014).
- Kraftig försämring i något Euroland typ Italien.
- Dramatiska händelser knutna till Japans pengatryckande.
Finns naturligtvis fler men det är sådant jag tror "behövs" för att vända gulds negativa trend.

I fredags var det tripple witch day, sorry att jag glömde påminna... missade det själv. Verkar dock vara mest knutet till PM sektorn av någon anledning.

Vi är i vårt hus i Mae Phim Thailand nu, jäkligt skönt med lite värme och slippa alla västkuststormarna. Vad gäller uthyrning så är det upptaget under januari och mars men ledigt typ första tre veckorna i februari om jag minns rätt, se tidigare inlägg samt här . Det går naturligtvis utmärkt att börja boka nästa säsong. Det är slående hur ojämna förfrågningarna är med vissa tidsperioder som får väldigt många förfrågningar och man tvingas tacka nej.

Att hyra en villa är ett väldigt bra och prisvärt alternativ (det är värt att rekommendera april, juni och juli som intressanta månader för båda låga flygpriser och låg hyrkostnad samtidigt som vädret är statistiskt tämligen torrt med mycket sol samtidigt som barnen har lov) när man är fler än ett par, t.ex. barnfamilj (att tränga ihop sig med extrasängar i rummet under semester är ju ingen höjdare) eller när flera generationer vill åka tillsammans.

En rolig sak med uthyrningen jag noterat är att det till övervägande del är folk som varit i Mae Phim tidigare som valt just vårt hus. Läget på området och huset är utmärkt.

2 kommentarer:

 1. Norcini är mycket läsvärd, inte minst hans CoT-analyser är träffsäkra.

  Kan tillägga att det är val i Indien i maj, och att det kan ge en efterfrågeboost på 500 ton. Skalan på guldsmugglingen är dock omöjlig att uppskatta.

  Blir spännande att se hur Kina agerar. Om de vill fortsätta att hamstra guld på låga nivåer och köpa upp hela GLD så kan man ju spekulera i att de väntar med att annonsera hur mycket guld de har ytterligare några år. Det hade iaf jag gjort.  SvaraRadera
 2. Apropå guld och inflation:

  "Before the financial crisis India and China accounted for 46% of global demand for gold. Today its is over 80%. It is the inflation in those demand centres that really matter. Attempt to stimulate economies in the West often lead to inflation in those countries, where much of the goods bought in the West is manufactured. India's inflation is running at 7.5% and China's at close to 3.5%, and demand from these economies will continue grow in future."

  SvaraRadera