onsdag 20 november 2013

Vinster i Norge

Kort om vad jag har för mig inom offshore som varit ett mkt välkommet glädjeämne.

Awilco Drilling: Jag skrev att jag inte skulle gå högre än 4-5% portföljvikt... men rapporten var bra och jag toppade i +10% då jag tyckte aktien borde ryckt mer... Nåväl, idag har jag rättat till det och ligger nu på 5% efter att ha sålt aktier nu när utdelningen är tagen. Blev några procent vinst på mina dyrast inköpta aktier och utöver det alltså typ 5.5% i utdelning som väntas i december. Uppgången på billigast tagna är typ 10-15% på kort tid och utdelning utöver det, mkt välkommet... Portföljvikten är nu den avsedda plus att jag utan att blinka kan handla om vi kommande 3 månader innan nästa utdelning ser någon dag av svaghet. Win win om aktien går upp eller ner kallar jag det läget.

Prospector offshore blev ju en minst lika bra affär och jag kan där konstatera att jag sålt för tidigt då aktien fortsatte upp efter att jag cashat mina snabba 10%. Tyvärr tvivlar jag att jag kommer kunna komma in igen på det pris jag är beredd att betala, fin vinst men jag borde haft mer tålamod med tanke på optioner på kombinationen Seadrillförsäljningen och optionen på tre riggar till. Gissar mäklaranalyser skrivit upp den hårt på det temat.

Nytt innehav idag är Prosafe bostadsplattformar som är en generös utdelare varje kvartal även om utdelningen precis är tagen.

Norge är en marknad som ger mersmak då det finns många bolag inom oljeservice som dessutom i många fall är högavkastande på ett sätt som helt verkar saknas i Sverige, tyvärr.

Räkna med mer om norska bolag här framöver och alla funderingar, in mailade analyser och annat på ämnet tas tacksamt emot.

För att upprepa inom PM: Min fundering är att det troligen är så att PM, bolag och metaller, får sig en höstkyss nedåt för att fonder inte vill visa att dom ägt årets stora förlorare och därför säljer samt att många ägare med vinster på S&P behöver sälja förlustaktier (PM har ju mkt av det detta år...) för att undvika hög kapitalbeskattning och att dessa typer av försäljningar som ett trollslag upphör efter årsskiftet (se nämnda datum nedan) och att det då KAN vara dags för de mkt kraftiga studsar uppåt som PM är känt för. Återkommer som sagt till varför jag tycker EDV är bästa val för mig.

1 kommentar:

  1. Inför årsskiftet kan jag återigen tipsa om oljebolag med verksamhet i Kurdistan. Den nya pipelinen mellan Kurdistan och Turkiet är färdig och ska tas i bruk nästa månad. Om nu oljebolagen kan exportera via denna och få betalt, så väntar rejäla ökningar i kassaflödena. De bolag som ännu inte har produktion bör istället/också se sina reserver kraftigt uppvärderade.
    Produktionsklara bolag är bla: DNO och Genel Energy. Med reserver+framtida prod: Shamaran, Gulf Keystone, Westernzagros mfl..
    Storleken på fyndigheterna i Kurdistan är i regel i mångmiljardsklassen(fat), och utvinningskostnader+capex väldigt låga.
    /Sebbe

    SvaraRadera