lördag 16 november 2013

Något att lägga på minnet

Oktober 2015 är det val i Argentina och det är stor chans att klassisk socialistisk politik som fört landet till ekonomisk katastrof äntligen får ett slut.

Dvs att socialisterna till slut måste lämna över makten till borgliga partier då tillräckligt många medelklassväljare inser att det må låta bra att tänka egoistiskt "hjärtat till vänster" och rösta för högre skatter åt andra för att betala fler bidrag till sig själv.

Detta då på bekostnad av den mest produktiva välståndsskapande minoriteten såsom utländska investerare (utan rösträtt tror man och glömmer devisen, rösta med fötterna vilket utlänningar enkelt kan göra), inhemska  kapitalister i allmänhet, företagare och annat folk med större framgångar än en själv som gemene man typisk är avundsjuk på.

Vad kan det betyda för oss som placerare? Jo, Argentina är fattigt och alla tillgångar är lågt värderade, inklusive aktier och fastigheter så 23 månader före valet så gissar jag att vi har kanske 13 månader på oss att kartlägga vilka "fordon" man kan skaffa sig för exponering mot Argentina samtidigt som man följer att de lokala lätt diktatoriska socialisterna verkligen uppträder någorlunda demokratiskt till slut. Jag gissar att "oberoende TV" där är allt annat än oberoende. Som en motvillig svensk TV licensbetalare så skulle jag vilja påpeka att det man ska söka är inte socialister som mot allt förnuft säger att dom är oberoende utan ett brett utbud av olika åsikter dvs att släppa fram många olika åsikter och kanaler.

Med internet som verktyg för att sända så blir det också väldigt enkelt. Förutsatt att vissa partier då inte har ett egenintresse att skydda "sin oberoende sändares" specialstatus på olika vis såsom t.ex. egen beskattningsrätt.... Alla i min ålder minns hur de röda (ja socialdemokratiska arbetarepartiet) försökte förbjuda paraboler för att skydda svenskarna mot utländska åsikter.

Jag har lite saker i bakhuvudet om annat än fonder från ett av alla nyhetsbrev man följt men flera ögon är bättre än ett par. Utöver det finns naturligtvis råvarusektorn och då kanske speciellt olja och guld (såsom Yamana bland de stora och Minera IRL bland de små) men det är speciella sektorer och speciellt för de små många andra faktorer som kan ha stor betydelse. Kan man ta direkta aktier (t.ex via ADR i USA) så är nog största telecom och banker säkrare kort.

Nåväl, bloggen vart inspirerad av en av Caseys gratisartiklar. Att dessa bränt mer pengar än de flesta i det landet betyder inte att dom tillslut kan få rätt i att en vändning kan komma snabbt när socialisterna i det landet röstas bort.

2014 är det för övrigt val i Sverige och efter åratal av ytterst framgångsrikt borgligt styre som gjort att vi klarat oss typ lika bra som oljedopade Norge i ett Europa där länder som t.ex. Holland, England och Danmark drabbats hårt av krisen, ja då är det ett däst folk som ska rösta som inte alls tänker på konkurrenskraft utan bara på att liksom peronisterna i Argentina att få "ökad rättvisa" på bekostnad av de som arbetar, de som driver företag, de som investerar och för den delen gärna genom massiv ökad upplåning internationellt såg jag från LO tankesmedia. De borgliga är inte perfekta men alla bör begrunda över vad smids i tankesmedjorna och det faktum att så många länder även i norr den hårda vägen fått märka att det går så oerhört fort att göra skada som inte går att reparera utan att behöva genomlida årtionden av vad som verkligen kan upplevas som "orättvist".

Idag efter över ett år så samlade jag mig och tände första brasan i kaminen i "biblioteket", i detta ruggiga mörka västkustklimat så känns det som att huset fick ett hjärta till och klart är att brasan lär brinna ofta under vintern. Nöjdast av alla är nog katterna som inte verkar rädda för elden utan sover gott på dyna en meter från glaset.

Sitter i våra nya "Ägget" från IkonM. Hyggligt värt pengarna så här långt för denna kopia av originalet, dryga 4 tkr per stol men ett minus var lukten som satt i stolarna och som grundligt fick vädras bort.

Nedan ett tankvärt citat från Norcini i fredags om guld:
Frankly, QE expectations/lack of tapering seems to me to be losing its impact on the price of gold. My own view is that it is not proving to be inflationary in the least bit ( the money is not making its way into the broader economy) and therefore gold is beginning to have only fleeting responses to talk of uninterrupted continuance of the bond buying program. I continue to maintain that until CONFIDENCE is lost that gold is going to struggle, QE or no QE.

Kanske aningen mer pessimistiskt än jag känner mig vad gäller guldaktierna. Äger i princip inget men har funderingar åt hållet att tax loss säljande kan göra att vi sätter en grundlig botten kommande veckor innan vi skulle kunna se ett av HUI's dramatiska ryck i början av nästa år....

Inget jag satsar några större summor på... mer vad jag ser som ett av flera möjliga scenarier att hålla ögonen på... Ett annat är som jag tidigare skrivit om att råvarusektorn inklusive olja enligt bl.a. Norcini rent tekniskt är nära att bryta nedåt och vara ledande i en deflationistisk spiral med eurozonen som centrum. Kort sagt, jag tycker inte det där med aktier är så lätt och jag kan konstatera att jag haft ett rätt dåligt år relativt de väldigt framgångsrika allmänna indexen.

En uberstark krona har bidragit till det men den ursäkten har urholkats senaste veckorna (vilket varit bra för portföljen) när kronan t.ex. rasat från 6.05 till 6.36 mot CAD. Bara att kämpa vidare och försöka justera det man gjort fel. Tittar man på fem eller sjuårsperspektiv så har jag nog de facto utklassat allt och alla är trösten. Har nog inte ens ambitionen att göra något sådant igen. Tanken är sedan ett bra tag som ni märkt att bli mer förvaltande på huvuddelen av portföljen plus att var tid har sitt tema och temat för nuläget är inte mindre bolag med begränsat research coverage om man räknar bort att shorta de som börjar få slut på pengar förstås och kursmässigt säkerställa att dom inte har realistisk möjlighet att få in pengar före krisen tillslut är där.... vad som sker är logiskt sett grunden för framtida bullmarket råvaror och den stora inflationen som tillslut när alla slutat tro på den kommer... En annat bidrag till detta är då sånt vi ser i Mexiko nu och som bloggen började med, önskan att råna de välståndsskapande krafterna vilket över åren leder till att dessa låter bli att investera varpå produktionen flera år senare börjar falla.

Jag är öppen för nya starka trender, tittar brett och absolut även utanför råvarusektorn, men jag kan inte direkt säga att jag hittat någon klockren... En alternativ fundering till "förvaltande" är att man bidar sin tid i väntan på någon sådan man verkligen tror på. Förvaltandet lär fortsätta innehålla stora delar av utdelande bolag. Men diversifieringen ska öka både i form av antal bolag och antal sektorer. Senaste tiden har gett mig möjlighet att addera Dundee International Reit (tyska fastigheter) till tidigare mindre framgångsrika systerbolaget Dundee Reit i Kanada. De skattegynnade Reitsen i Kanada har haft en tuff period men jag gillar att det är bolag där det är rätt enkelt att göra research på t.ex. lånestrukturen (räntor, löptider, konsekvens av omläggning etc) så jag tar snarast chansen till den högre direktavkastningen motgången har gett och jag gillar speciellt specialfall som en REIT som exponerar mot Tyskland istället för Kanada och som i ytterligare ett fall, exponering mot ålderdomshem av lite lyxigare karaktär i Kanada och USA. Värt att notera är att jag syftar på kanadensiska REITs, enligt uppgift ska amerikanska dito vara något tämligen annorlunda, men det är inget jag fördjupat mig i då jag känner mig bekvämare med kanadensisk beskattning om 15% än den stora osäkerhet för utlänningar som skapats i USA under Obama.

Avslutningsvis, IKN har fått till det riktigt roligt här i sin kommentar om en nybyggnation i religöst konservativa arabvärlden... :-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar