tisdag 5 november 2013

Lågbelånade hushåll får sämre ränta

Lågbelånade hushåll får sämre ränta

En första analys av Villaägarnas verktyg Räntekollen är klar och visar hur bankerna tjänar stort på lågt belånade hushåll jämfört med de kunder som är högre belånade. Bankernas vinster är klart högre på kunder med låg risk än kunder med hög risk, skriver organisationen i sin rapport.
 
Detta är det högst naturliga resultatet av västvärldens system där bankernas ledningar och aktieägare får alla vinster så länge det går bra och där staterna tar förlusterna när det går dåligt och där det inte finns någon form av återvinning av bonusar utbetalade under goda år.
 
Utöver att den låntagare som är mer kreditvärdig får sämre villkor så får dessa personer också betala redan idag också genom att vi via ränteavdrag subventionerar slösahushållen.

När ovanstående är konstaterat så inser alla att bankerna aldrig kommer vilja uppmuntra amortering frivilligt. Man ogillar hushåll med låg belåningsgrad och straffar dom ekonomiskt.
 
Avslutningsvis så är det naturligtvis då också de lågbelånade hushållen som i praktiken får lösa ut de banker och hushåll som varit ansvarslösa när smällen kommer.

Bankerna har idag i praktiken en katastrofförsäkring hos staten i händelse av sämre tider och default bland dåliga låntagare. Det är dags att kraftigt höja priset på den försäkringen och knyta den till typen av säkerhet (villa är bra, SMS lån dåligt) samt genomsnittlig belåningsgrad där bankerna får betala exponentiellt mer premie på försäkringen ju högre belånade kunder man har.
 

1 kommentar:

  1. Det är detta som är baksidan med att leva i en demokrati. Bankerna vill inte ha amorteringar, politikerna skulle nog vilja införa det men vågar inte eftersom de då blir bortröstade av väljarna som inte förstår att det egentligen gynnar dem och hela samhället om det skulle införas. Det brukar ju heta att man får de politiker som man förtjänar och i dagens Sverige så är det ingen som vågar resa sig upp och ha en avvikande åsikt, och hur går det för sådana samhällen? Utför!

    SvaraRadera