lördag 14 september 2013

Kopplingen mellan börs och Mellanöstern

heter naturligtvis olja. Egypten har inte så mycket olja men är ändå ett enormt viktigt land ur oljeförsörjningsperspektiv pga transporter av olja som går genom framförallt Suez kanalen (4-5% av världsförbrukningen och till det kommer pipelinetransporter genom landet)

Denna videon jag fick mailad till mig visar en misslyckad attack från rebeller under samma flagg som slåss i Syrien under namn som Al Nusra m.fl och hur dom obekymrat verkar vandra fram och avlossa RPG granatgevär mot båtar.

Jag är ingen expert på den där kanalen men jag gissar att det vore olyckligt för världens oljeförsörjning om någon lyckades få ett fartyg ligga i kanalen och blockera under längre tid så videon är intressant just genom att den visar på bristande bevakning.


På ett annat av de ämnen som jag skrivit mycket om, USA's industrispionage via NSA så är här en mycket intressant artikel hur tyska företag kämpar med att undvika få sina företagshemligheter stulna av engelsmän och amerikaner.

Other companies were taken by surprise, though. Be it Prism, Tempora or XKeyscore, reports about mass electronic surveillance and tapped Internet hubs and trans-Atlantic data lines have alarmed German companies. Many firms are now worried that the intelligence services aren't just trying to pinpoint terrorists but to get at German industrial secrets as well. 

They fear that their lead over US, British and French competitors could be at risk. And they've suddenly realized that they've got to do something to protect themselves against the organized theft of data.

"The reports of the activities of intelligence services are a wake-up call for many companies. It sent alarm bells ringing," said Rainer Glatz, director of product and know-how protection at the VDMA German engineering association.

Till skillnad från vad jag kan se inom svenskt näringsliv diskuteras alltså dett utförligt i Tyskland, här är en artikel till.

The NSA espionage scandal has unsettled German companies. They are concerned that industrial secrets may have been stolen by US intelligence agencies.


Även andra stora länder tar detta på stort allvar (återigen, det var länge sedan världen haft en person att tacka för så mycket som Edward Snowden):

Brasiliens president Dilma Rousseff förbereder ny lagstiftning som tvingar utländska it-företag att lägga datacentrum i Brasilien, om de vill fortsätta vara aktiva i landet. På så sätt vill Dilma Rousseff få dem att följa brasilianska lagar som värnar invånarnas integritet på nätet.
Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån Reuters som citerar en anonym brasiliansk myndighetsperson med insyn i frågan.
Arbetet med en ny lag har dragit igång i hög fart efter avslöjandena att NSA, en av USA:s spionorganisationer, läst e-post och avlyssnat telefonsamtal i stor omfattning, bland annat ska det ha drabbat Dilma Rousseff.
Första steget är självklart att undvika all form av datatjänster från amerikanska företag och det är ur ett börsperspektiv en intressant tanke att fundera över vilka europeiska "cloudföretag" och andra softwareföretag som kan dra nytta av uppvaknandet med faran av att använda engelskt och amerikanskt.

Jag har ju tidigare skrivit om att Sverige borde ha en stor fördel genom vårt hårt upparbetade rykte för ärlighet och hög integritet. Sen dess har det ju tyvärr dock blivit känt över hela världen att Sverige använder FRA lagen för att serva NSA och är en av NSA's viktigaste allierade. Allt tyder idag på att FRA lagen skapades för att serva amerikanerna med fri avlyssning i EU och österut mot bl.a Ryssland.

Risken är alltså snarare som jag ser det att svenska företag kommer ses som lika farliga som de amerikanska. Vi är den trojanska åsnan inom EU m.a.o. Mig veterligen får Sverige inte så mycket tillbaka för det vi gör. Men kanske ska Obama's besök och snacket om 350 JAS som skolflygplan ses som att USA inser att den viktiga NSA länken Sverige inte ska tas som självklar.

Summa: Om jag varit tysk företagare så hade jag inte valt ett svenskt cloudföretag och om jag var IT företagare så hade jag valt att lägga mitt företag i ett annat land än Sverige pga det.

Stora pengar har rimligen förlorats för Sverige, typ av belopp som diskuterats för bara en sektor i USA nämligen "cloudmarknaden" är förlust av 35 miljarder USD över tre år när kunderna drar den logiska slutsatsen av att gång på gång höra att "vi avlyssnar inte amerikanska företag och medborgare, bara utländska" vilket bl.a Facebook ägaren nyligen tog sig för pannan över och sa att USA's regering klantat sig. Japp, det kan man säga att dom har och det kan man säga om Sverige och alla här som stödjer industrispionage åt USA under den minst sagt ihåliga täckmanteln kriget mot terror.


1 kommentar:

  1. Ger associationer till hur Håkan Lans blev bestulen på en av sina uppfinningar (flygplanspositionering?) av jänkarna.

    SvaraRadera