söndag 8 september 2013

I väntans tider

För oss som placerar på aktiemarknaderna så är det ovanligt mycket så (och det vill inte säga lite) så att vi väntar på vad amerikanska politiker och tjänstemän ska hitta på.

1. Trots massivt motstånd i världen bland de som inte räknas (väljarna) och även förvånansvärt stort motstånd bland de som ibland (sic) räknas (röstande politiker) i länder som England och USA så tycks vi gå mot ännu ett krig baserat på otroligt tveksamma bevis.

USA och England vräker ut bevis om att kemvapen har använts men vägrar diskutera frågan vem som är skyldig trots att det finns mycket gott om indicier från bl.a FN utredare att rebellerna inte bara är dom som hade motivet utan också att dom gjort det tidigare.

2. Punkt två vi väntar på är "tapering" dvs att världen blivit beroende av pengatryckande och att när USA's budgetunderskott nu minskar så att FED befinner sig i sitsen att ligga still skulle innebära att man köper 50% mer obligationer (av olika sorter) än landets budgetunderskott leder till upplåning om man inte börjar minska.

Tidsschema för dessa väntans tider är några få veckor och i båda fallen står det och väger. Min gissning har hela tiden varit 10 miljarder usd i tapering kombinerat med mjukare språk vad gäller fortsatt tapering (dvs snacket om att all QE ska vara över till sommaren 2014 vilket jag inte alls tror på).

Vad gäller Syrien så tror jag att USA liksom i fallet Irak har bestämt sig av både långsiktiga strategiskäl och kortsiktig prestige att slå ut Irans partner Syrien även om det borde vara uppenbart för dom att det både kommer innebära total katastrof för landets minoritetsbefolkningar när extrem Sunni Islam sponsrad av Saudiska extremistintressen tar över landet. Dvs jag tror USA kommer starta ännu ett krig och ur landets eget perspektiv så blir det troligen kort och jag gissar Iran, Ryssland etc huvudsakligen kommer med tomma hot även om man aldrig säkert vet med ett land som Iran. Jag är som sagt tämligen säker på att det är början på en förvärrad humanitär katastrof och enorma flyktigströmmar av minoriteter till bl.a Sverige, vi pratar såväl mycket stora grupper kristna som andra grupper än Saudi stödda Sunni islam. Men för USA lär det som sagt bli en kort historia.Man kan bara gissa vad som försigår inne i den byn och hur det känns att veta att det som väntar är att USA ska skicka kryssningsmissiler mot deras enda hopp på utsidan. 

Nedan är en video från vad jag förstår är just Al Nusra på rebellsidan som är den klart starkaste grupperingen som USA dock inte vill prata om och som är orsaken till bilder som de som nu sprids på nätet om amerikanska officerare som säger att dom inte gick med i armén för att slåss med Al Qaeda i Syrien.
Den som vill läsa mer på temat tolkningen att en sida i kriget hade allt att vinna på att kemvapen användes och att en sida hade allt att förlora kan titta på följande:

Mish 

Samt en video som är en intressant sammanställning just på temat amerikansk långsiktig strategi. Liksom i fallet Carla Del Ponte i videon om vem som anklagade rebellerna för saringas användning i våras så är det en del av klippen intressanta då det är så tunga personer såsom Wesley Clark som uttalar sig och generat skrattar åt eländet. Jag måste dock säga att jag personligen bara mest fylls av maktlöshet för jag vet att folk är trötta och absolut inte orkar sätta sig in i vad som händer och ska man förklara så måste man undvika att ta till övertoner vilket man i videon inte helt lyckas med, frustrationen över utvecklingen är svår att hantera ju mer man läser om eländet och hur allt bara upprepas gång på gång.

Samtidigt som det är så tror jag dock att den vanlige världsmedborgaren däremot börjar knyta ihop historien. Vi ser ju alla att facit på alla dessa krig startade av väst med USA i spetsen leder till hundratusentals döda civilpersoner i länder som Irak och Libyen långt långt efter det spektakulära CNN bombandet har upphört.


An Al-Nusra leader rapes Al Jazeera reporterPropaganda eller inte, ni får avgöra själva. Det finns uppgifter om att en av Al Nusra's ledare ska ha överfallit och våldtagit Al Jazeera's reporter och att nyhetskanalen som ligger mitt i Sunni bältet av arabvärlden där det finansiella stödet flödar till de värsta av grupperna som verkar i Syrien, att nyhetskanalen tystar ner det hela med mycket pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar