söndag 18 augusti 2013

Fortsatta spekulationer om förbättrad världsekonomi

Don Coxe i fredags, mkt värt att lyssna på. Han har inte alltid rätt (vem har det) men han har genomtänkta åsikter. Hans försiktiga optimism om Eurozonen och hur det påverkar Kina samt hur även Japan och USA drar på är klart intressanta.

Han är positiv till guld och trycker vad jag förstår hur fortsatt short covering ger efterfrågan på metallen så kanske behöver jag justera min kommentar om att efterfrågesidan så tungt hänger på kinesernas axlar till att vi i dagsläget även har en annan tung efterfrågan på metallerna nämligen short covering. Mycket tyder på att det fenomenet är tung faktor just nu.

Jag misstänker samtidigt att vi på utbudssidan kommer behöva öka fokus på en helt ny guldsäljare som säljer "pappersguld" dvs guld med leverans längre ut i tiden och som trycker ner priset på guld för framtida leverans, nämligen att uppgångar i guld möts av guldproducenter som hedgar framtida års produktion (säljer i förtid till fixerat pris och alltså flyttar utbudet från framtiden till nu fast i form av "papperskontrakt").

Jag skulle vilja poängtera att om man har en hyggligt god ekonomi och låg inflation så ser i alla fall inte jag att PM är rätt tema. Om vi däremot, vilket är fullt möjligt får hygglig ekonomi och lite tilltagande inflationstryck så blir PM intressantare men det blir även tillgångar som fastigheter och annat med "pricing power". Det finns all anledning att fortsätta följa nyheterna om hur tillväxt, budgetunderskott och inflation utvecklas i de viktiga ekonomierna.

För att återgå till Eurozonen som "bilaga" när ni lyssnar på Coxe så skulle jag även rekommendera listan av världens 10 års räntor och hur räntan utvecklats i olika länder senaste året.

Även Gross här nedan är intressant att lyssna på när man navigerar sina placeringar.

2 kommentarer:

  1. Hej OB vad har du för synpunkter på detta?
    https://cdn.anonfiles.com/1376628147263.pdf

    SvaraRadera
  2. följer du Minco något nu, om vad har du för åikt om dem nu?

    SvaraRadera