onsdag 3 juli 2013

The turkey that votes for christmas :-)Missa inte att jag uppdaterade bloggen nedan med fakta om Semafo var största överraskningen för mig när jag tittade närmare igen på PM sektorn i vår nya 1250 usd guld värld.

7 kommentarer:

 1. OB vad har du för GAV på Semafo respektive AURCANA?

  Jag ser att du har mer % i AUN än i Semafo, är det inte bra mycket högre risk i Aun?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, AUN är mkt högre risk än Semafo. Mina GAV är alltid lite svåra att bara svara rakt av på i och med att jag trejdar. Tog de flesta SMF först på runt 9.90 varpå jag sålde kanske 1/3 på 10.35, köpte tillbaka dessa för 10.18 etc. Dvs jag skulle argumentera för att GAV är kanske 9.85 om du förstår vad jag menar. Aurcana har jag köpt mellan 1.27 och 1.36.

   Radera
 2. Tror du att Avino ev. kan ha samma extrema uppsida som Aun? en fråga till: är det inte något lägre risk i Avino?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avino är ju inte riktigt lika snabbt nedtryckt och det har inte varit lika dramatiskt där. Kanske lägre risk trots att det är ett mindre bolag pga management som har skött sig bra under lång tid.

   Radera
 3. Om ni vill diversifiera er vidare med olja så finns det enligt mig två högintressanta regioner i världen: Skifferbommen i N.Amerika (som alla här känner till), och sedan vill jag pusha lite för ett liknande fall: Irakiska Kurdistan.

  Politiskt stopp för oljeexporten har länge varit ett hinder där, men nu bygger kurderna en egen pipeline till Turkiet som verkar vara färdig i höst. Detta KAN tvinga fram en politisk uppgörelse mellan kurderna och Baghdad, i vilket fall så kommer exporten igång och oljebolagen tjänar pengar. Observera att det inte förekommer något våld att tala om i de kurdiska delarna av Irak.

  Det som lockar här är extremt låga produktionskostnader och en konsolideringsvåg när majors ska ta över de mindre bolagen (Detta är enorma fält som endast supermajors klarar att bygga ut fullt och operera).
  Själv trejdar jag en del i Shamaran petroleum (Lundinbolag) som sitter på 20% i en kanonfyndighet som bara lär växa reservmässigt och i recoverable grad de närmaste åren. Mycket konservativ värdering. Detta är även ett bolag som är lätt att följa och som är aktieägarvänligt på vanligt Lundinskt vis. Läs exempelvis Trevanian" på Avanza forum så har ni en skribent som motsvarar OB på oljesidan när det gäller bevakning och information:)

  Jag tror jag skrev om Kurdistan här för något år sedan, men då hade kurderna ingen egen pipe på G.
  /Sebbe

  SvaraRadera
 4. Tror du att det är en uppåtgående trend vi ser i guldet nu eller är det bara en tillfällig uppgång för att sedan fortsätta ner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju frågan som sagt...

   Jag har ca 10% i PM aktier nu, upp från 3% inför sommaren så det är nog korrekt att säga att jag är fortsatt skeptisk men ändå något mer hoppfull.

   Mitt mål är att trejda och vara fortsatt försiktig tills jag ser en tydligare vändning.

   Men jag hoppas att folk också tittar på de andra möjligheter som finns därute. Inte minst därför att diversifiering mot olika sektorer ger "gratis lägre risk" och därför att det i mitt tycke finns exceptionellt bra möjligheter därute. Dvs jag tycker verkligen man kan hålla en respektabel andel av utdelande USA-Kanada oljebolag m.m också.

   Radera