tisdag 11 juni 2013

Ungerns premiärminister

Europa har det som bekant tuffare än på länge. Många stora länder skördar från årtionden av Socialdemokratiskt styre vilket har kvävt företagsamhet och fått massorna att rösta på bidrag och högre skatter.

Inte oväntat så fungerar det inte, ekonomin försämras, arbetslösheten ökar och de flesta länder ser missnöjda lågutbildade socialdemokrater som övergår till att rösta på nationalistiska partier. Historien upprepar sig därför att rött ligger intill brunt i färgskalan. Det är upp till varje land och varje person att hantera sådana känslor och många länder i Europa har dessutom att hantera och lära av sin historia.

Ungern är ett land som med 2/3 majoritet i senaste valet förkastade både socialism och nationalism. Dvs dessa två för välstånd skadliga element är en liten minoritet.

Samtidigt får landet oerhört mycket skit från vänsterpress i Europa kanske till del just därför att kristdemokraterna vann så klart. Notera att dessa som kritiserar Ungern för dess problematiska nationalistparti (ett parti som heter Jobbik) är samma vänster som sedan Israels återfödelse varit fientlig till den staten och i praktiken velat se den upphöra.

Så för att ge en korrekt bild av hur Ungern mitt i Europa ställer sig till antisemitism så borde det här talet av premiärministern vara intressant för många.


Wallenberg på en av Budapest broar
Den som vill läsa mer om hur aktivt Ungern arbetar med vårt Europeiska arv från andra världskriget kan t.ex gå till:

http://www.hdke.hu/en

http://ias.ceu.hu/

En sak är klar, man hedrar vår Raoul Wallenberg oändligt mycket mer än vad vi gör själva.


Varför gjorde inte (S) mer för att få loss honom efter kriget? Alla vi med lite år på nacken vet att socialdemokrater älskade att säga att Sovjet och USA var lika goda kålsupare och att det var känsligt att kritisera systerpartierna inom Internationalen. Var det orsaken att (S) regeringen inte stod upp för Raoul Wallenberg i tid?Mer dagsaktuellt. Som kanske bekant så har Budapest och stora delar av Centraleuropa kämpat med översvämningar. Det ser ut som att Budapest med dm marginal klarar sig (referens Donau är 9 m högre än normalt), men den här videon några 100 m från vår lägenhet visar ändå på de problem som varit:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar